Živimo u vremenu kada je naše srce pod napadom. Ekrani, plakati, stranice novina i časopisa te oskudno odijevene žene vrište za našom pažnjom i traže naš pogled. Kuda god se okrenemo, pogled nam tako pada na izrazito nečedno ponašanje koje nam svako malo daje do znanja da živimo u hiperseksualiziranom društvu i da ne možemo drugačije nego da se zamislimo svaki put kada čujemo ove Isusove riječi: „Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu‟ (Mt 5, 27-28).

Danas nije lako održati vlastiti pogled čistim, no to nije bilo ništa lakše ni u Isusovo vrijeme. Borba protiv spolne nečistoće vodi se od samog postanka svijeta. No sam nas Isus tješi kako nas ne onečišćuje ono što kroz naše oči ulazi u naše srce, nego ono što iz našeg srca izlazi: „Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod. Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke‟ (Mt 15, 17-19).

Isus u Evanđelju po Mateju tako navodi mnoge stvari koje onečišćuju čovjeka i njegovo srce, a među njima je itekako kobna požuda. Sama požuda se može odnositi na požudu tijela i očiju. Osoba koju vodi požuda i koja se s drugom osobom upušta u spolne odnose prije braka gura postrani Božji naum za ljudsku spolnost i bez sakramenta braka postaje jedno s tom osobom, ali samo po tijelu. „Ili zar ne znate: tko uz bludnicu prione, jedno je tijelo? Jer veli se: Bit će njih dvoje jedno tijelo. A tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji‟ (1 Kor 6, 16-19).

U ovih nekoliko rečenica, sv. Pavao sažeo je sve ono što moramo znati o požudi: njome osoba trenutno zadovoljava svoj seksualni poriv te griješi protiv svojeg, a osobito protiv tuđeg tijela, onečišćujući hram Duha Svetoga koji se nalazi u obje osobe, i zbog toga je potrebno pobjeći od svakog takvog čina. Recept za to je predbračna čistoća.

Prije nego što se dotaknemo toga što bi predbračna čistoća podrazumijevala, važno je napomenuti kako se često miješa pojam požude i privlačnosti. Naime, dok je požuda iskorištavanje tijela druge osobe za vlastito trenutno zadovoljenje, privlačnost je nešto sasvim drugo – ona nas vodi do druge osobe i pomaže nam da se s njome dublje povežemo na duhovnoj, društvenoj i emocionalnoj razini. Privlačnost nam tako pomaže da drugu osobu gledamo kao osobu, kao još jedno dijete Božje, a ne kao predmet, što pak čini požuda. Odluka za predbračnu čistoću stoga je najvažnija odluka koju par može donijeti jer ona postavlja temelj svim drugim kasnijim zajedničkim odlukama.

Predbračna čistoća ne podrazumijeva samo da će se dvoje zaljubljenih suzdržavati od spolnih odnosa tijekom svog predbračnog hoda, nego da će im upravo to iskustvo pomoći da temeljno upoznaju dušu, a ne tijelo, druge osobe s kojom namjeravaju sklopiti brak. Predbračna čistoća, dakle, nije apstinencija i jedno veliko „ne‟ spolnim odnosima, nego jedno veliko unaprijed obećano i izrečeno „da‟ koje će doći kao šlag na tortu nakon detaljnog upoznavanja i traženja Božje volje u vezi.

Pater Vatroslav Frkin, koji već skoro 50 godina radi s parovima, redovito daje jedan te isti, ali uspješan, recept kako održavati predbračnu čistoću: zajedničkom molitvom, dugim i nježnim razgovorima te suzdržavanjem od nježnosti koje vode k uzbuđenju (dodiri, poljupci…). Predbračna čistoća održavana na takav način može u kratkom roku pokazati je li druga osoba za tebe ili ne, dok nesuzdržavanje od uzbuđivanja i spolnih odnosa samo zamagljuje vid i produžuje vezu koja kao takva nije po Božjoj volji.

Međutim, borba za čisto srce ne završava sklapanjem braka nakon uspješne predbračne čistoće, ona se tada samo nastavlja. Zato se uvelike varaju oni koji misle kako će brak riješiti sve njihove probleme vezane uz spolnost, jer on to nikako neće. Naime, brak nije ispunjenje pornografije nego ispunjenje ljubavi, a ljubav je, kako je napisao Dietrich von Hildebrand, primarni smisao braka. Brak tako nije stavljanje sebe i svojih potreba na prvo mjesto, nego je stavljanje Boga na prvo mjesto, a na drugo mjesto supružnika i njegove potrebe, dok vlastite potrebe padaju tek u treći plan.

Brak je mogućnost da onu krepost čistoće koju smo vježbali prije braka sada u braku usavršimo, i dalje ne dajući prostora požudi i gledanju na supružnika kao na predmet naše požude. Primjer nam u tome može biti starozavjetni Tobija koji, ušavši u bračnu sobu sa svojom suprugom Sarom nakon vjenčanja, nije krenuo skidati svoju i njezinu odjeću, nego je s njom kleknuo pred njihov zajednički krevet te se pomolio i zahvalio Bogu: „Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru nego po istini. Smiluj mi se i učini da s njom doživim starost.’ I zajedno rekoše: ‘Amen, amen.’‟ (Tob 8, 7-8).

Tobija je samo jedan od biblijskih likova koji nisu dopustili da tijelo ovlada njima, nego su oni ovladali tijelom. Don Damir Stojić je tako više puta u svojim studentskim vjeronaucima naglasio kako je naša spolnost kao divlji konj: ili ćemo je ukrotiti ili će nas ona voditi kamo i kako ona želi. Doista, ako našu spolnost ukrotimo prije braka znajući da je ona dar drugoj osobi u braku, bivajući svjesni činjenice da je ona prije svega sveta, tada ćemo se potpuno i u slobodi moći darovati svome supružniku. Što je najvažnije, tada ćemo se znati povezati s drugom osobom ne samo na tjelesnoj, nego i na emocionalnoj i duhovnoj razini.

Naime, doći će dani kada će opet biti potrebna apstinencija od spolnog odnosa na neko vrijeme, kada jedan od supružnika neće moći ili htjeti bračno darivanje (zbog bolesti ili iscrpljenosti, stresa, putovanja, trudnoće, prirodnog planiranja obitelji, nepredvidivih okolnosti itd.), i ako u tome vremenu ne komuniciramo i ne molimo sa svojim supružnikom, nego se osjećamo zakinutima za spolni odnos, tada je naš bračni odnos nepotpun i neispunjavajuć, jer se očito samo bazirao na našoj spolnosti. Ti su bračni trenutci možda najvažniji trenutci u bračnom životu, jer se upravo u tim trenutcima pokazuje na kakvim je temeljima sagrađen čitav naš brak – na čvrstoj stijeni (predbračna i bračna čistoća) ili na pijesku (spolni odnosi kojima vlada požuda) – i kakvo je, na kraju svega, naše srce.

A ti? Kakvu vezu ti želiš? Kakav brak ti želiš? Brak utemeljen na stijeni ili na pijesku? Brak u koji ulaziš čista ili nečista srca? Odluka je na tebi. Nijedan odabir nije lak, no samo jedan daje obećanje zbog kojeg, u konačnici, vrijedi ustrajati: „Blago čistim srcem: oni će Boga gledati!‟ (Mt 5, 8).

 

Foto: Pixabay