Franjo Adanić: Otvorenost životu

Franjo Adanić katolički je suprug i otac desetero djece. Prije gotovo 17 godina, nakon lutanja i, kako kaže, mladenačkih gluposti, shvatio je da ga ništa ne ispunjava, što god da je činio (izlasci, putovanja, djevojke, završavanje fakulteta…). U međuvremenu se razbolio od teške koštano-mišićne bolesti i ništa više nije imalo smisla…

U svibnju 2006., na poziv prijatelja, otišao je na duhovnu obnovu na Tabor u Samoboru i tamo doživio iskustvo živog Boga (Isusa koji je stvaran u Presvetom oltarskom sakramentu, ispovijedi i euharistiji). Tamo se ispovjedio nakon pet godina i odlučio živjeti kako Isus Krist i Katolička Crkva naučavaju. To je značilo da želi upoznati djevojku, odnosno buduću ženu, s kojom želi hodati u predbračnoj čistoći, iako mu je to tada ludo zvučalo.

Četiri mjeseca nakon obraćenja upoznao je svoju sadašnju suprugu Željku, a nakon dva i pol mjeseca njih su se dvoje zaručili. Nakon godinu dana od upoznavanja su se i vjenčali jer su oboje dobili odgovor od Boga da su jedno za drugo. Za vrijeme hodanja nisu razgovarali koliko bi djece imali, nego su odlučili da će prihvaćati svako dijete kao najveći dar od Boga, što je značilo potpunu otvorenost životu.

Nakon vjenčanja Željka je odmah zatrudnjela. Rodio se Jakov, a nakon dva mjeseca od Jakovljeva rođenja začet je Filip. Malo ih je to iznenadilo, ali su vrlo brzo zaključili da je Jakovu najbolje što se moglo dogoditi to da je dobio brata u kratkom vremenu. Dvije godine nakon Filipa došao je na svijet Juraj koji je nakon 10 dana završio na operaciji želudca. Nakon dvije godine i četiri mjeseca došao im je Bartol, novi blagoslov i nova radost.

Sa svakim su djetetom osjećali sve veći blagoslov i doživljavali na djelu Božju providnost. Sa svakim je novim djetetom njihova obitelj dobivala upravo ono što joj je nedostajalo. Znali su da je to ispravan put za njihov brak i njihovu obitelj, bez obzira na protivštine na koje su nailazili.

Kako je izgledao taj put za obitelj Adanić pogledajte u snimci izlaganja s 3. konferencije katoličkih muškaraca „Budi muškarac”, koja se održala 17. i 18. lipnja 2022. u Zagrebu.