Josip Matezović: Valentinovo nije praznik spolnog odnosa

Josip Matezović mladi je vjeroučitelj iz Vinkovaca i provoditelj programa „Prava ljubav čeka” udruge „Hrvatska za Život” pomoću kojeg mladima govori o predbračnoj i bračnoj čistoći i koji su plodovi ako se one žive na ispravan način.

Na svome profilu na Facebooku objavio je zanimljivu objavu, kojom je zapravo objasnio što ljubav i Valentinovo jesu, a što nisu. Objavu donosimo u nastavku u cijelosti.

„Valentinovo… To je praznik spolnoga odnosa – seksa. Da, takva je moderna pretpostavka. Jer gdje je ljubav ondje nužno dolazi i seks… Kako bi inače ljubav mogla opstati, i kako drugačije držati vatru upaljenom ako u vezi nema odnosa? Bez toga, veza nema smisla, a Valentinovo pogotovo. Kao nijedan drugi, to je uzvišen dan kojim se slavi upravo spolni odnos.

Pa se onda za njega pripremamo… Tražimo lijepa mjesta, uređujemo stan, unajmljujemo sobe, kupujemo svijeće, aromatične mirise i izazovno donje rublje… Sve izvanjsko ispunjavamo, kako bi ostavili što bolji dojam i učinili nešto dosad neučinjeno… Da se ne zaboravi. Da bude posebno!

I tako, ljubav nam (p)ostane izlika za vlastito zadovoljavanje požude i strasti. Ljubav nam ostaje na spolnom odnosu i ispunjavanju vlastitih seksualnih maštarija…

Ljubav se ne definira spolnim odnosom – seksom. Pogotovo ne predbračnim seksom! Ljubav je prije svega žrtva, i otklanjanje upravo tih sebičnih zahtjeva od samoga sebe… Ljubav je puno više od spolnog odnosa i traženja zadovoljstva.

Zaljubljenost je put prema ljubavi. Put koji prolazi kušnje, propitivanje, širom otvorene oči.

Valentinovo se slavi kao poseban dan zaljubljenih – onih koji su na putu prema ljubavi, ljubavi koja se kruni stupanjem u brak… A brak se kruni spolnim odnosom – bračnim darivanjem.

Valentinovo može biti svaki dan, jer truditi se učiniti svaki dan posebnim za svoju djevojku/mladića jest izazov. Valentinovo bi nam trebalo posvjestiti kako je svaki dan nova prilika za pokazati privrženost, lijepu riječ, zagrljaj.

To vezu čini posebnom, nisu potrebna uvijek nova iznenađenja i pokloni. Potreban si ti, iskren, čist u srcu i očima. Potrebno je poštovanje i spremnost na odricanje… A to se postiže molitvom i sakramentalnim životom.

No, odricanje je zahtjevno. I nije nam ugodno. Ono traži potpunog i trijeznog mene, koji shvaća što je to dostojanstvo ljudskog tijela i spolnosti svaki dan, pa čak i na Valentinovo.

Ali ne dajte da vam to pokvari vaše planove…”

Foto: Unsplash