Započelo je vrijeme ispita, a time i intenzivna učenja, što uz svakodnevne obveze i okolnosti nije laka stvar. Zbog toga smo vam pripremili tri molitve (sv. Antunu Padovanskom, sv. Tomi Akvinskom i sv. Josipu Kupertinskom) koje će vam zasigurno u tome pomoći i omogućiti ustrajnost u učenju te koncentraciju i uspjeh na samome ispitu, kao i tijekom svakog intelektualnog rada.

1. Molitva učenika sv. Antunu Padovanskom

Sveti Antune! U svome si se životu proslavio učenošću i mudrošću i bio velik prijatelj učenika. Ti znaš od kolike je za mene važnosti moj studij i koliko truda od mene zahtijeva! Zato mi isprosi čvrstu volju da mu se ustrajno posvetim, bistru pamet da uspješno u njemu napredujem i dobro pamćenje da lakše svladavam studijske poteškoće. Neka mi škola bude ozbiljna priprema za život. Po tvom primjeru želim i ja, uz ljudsko znanje i mudrost, sve bolje upoznati Isusa Krista i Njegovu radosnu vijest. O, dragi Sveče, daj da mogu uspješno nastaviti svoj studij, sretno položiti sve ispite i spreman poći u život na korist društvu i Crkvi. Amen.

2. Molitva prije učenja po zagovoru sv. Tome Akvinskog

Neizrecivi Stvoritelju, koji si iz obilja mudrosti ustanovio tri kora anđela i postavio ih divnim redom nad spoznatljivo nebo te najvećom ljepotom podijelio dijelove svemira: Ti, koji si ustanovio istiniti izvor svjetla i mudrosti za počelo koje nadvisuje, udostoj se uliti zraku svoje jasnoće nad tminu mojeg razuma u kojoj sam rođen, ukloni od mene dvostruku tminu – grijeh i neznanje. Ti, koji nijemima daješ razgovijetan jezik, pouči moj jezik i na moje usne izlij milost svoga blagoslova. Daj mi domišljatost razabiranja, sposobnost pamćenja, množinu i lakoću doznavanja, temeljitost tumačenja, obilnu milost govorenja. Uredi početak, upravljaj napredak, učini potpunim završetak! Ti, koji si istiniti Bog i čovjek: koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

3. Molitva za uspjeh na ispitu po zagovoru sv. Josipa Kupertinskog

Dobri Bože, zahvaljujem Ti na svim darovima koje mi daješ. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim Tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih. Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje i bdij nad mojim učenjem. Prosvijetli moje učitelje, nastavnike i profesore, a budi na pomoć i mojim školskim prijateljima i prijateljicama. Utječem Ti se po zaslugama i po zagovoru sv. Josipa Kupertinskog, koji je i sam iskusio teškoće učenja i tjeskobe ispita, ali je doživio i radost da za svoj trud – uz pomoć svoje drage nebeske Majke Marije – bude nagrađen. Molim Te, vodi moju pamet, učvrsti moju volju i potakni velikodušnu zauzetost, da tako ispunim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit pred kojim se nalazim. Amen. 

Foto: Pixabay