Već četvrtu godinu za redom Koprivničanci mole za nerođene ispred Opće bolnice ”Dr. Tomislav Bardek” u sklopu inicijative ‘’40 dana za život”. Ono što je drukčije ove godine jest to što su uveli takozvanu Stražu sv. Josipa, molitveni sat svake srijede kada za nerođeni život mole samo muškarci.

Prošle, korizmene kampanje, svi su gradovi u kojima djeluje Inicijativa imali Stražu sv. Josipa, no hrabri su i ustrajni muški molitelji iz Koprivnice odlučili i ove kampanje zajedno moliti za život i tako poslati poruku da pravi muškarac štiti život i stoji uz majku svoga djeteta bez obzira na situaciju. Time su za svoj uzor uzeli sv. Josipa, Gospina zaručnika i Isusova poočima, uzora autentične muževnosti i očinstva.

Razgovarali smo s Ivanom, čija je supruga voditeljica Inicijative za Koprivnicu, i upitali ga kakvi su dojmovi muškaraca koji zajedno mole za život, a kakvi su dojmovi prolaznika za vrijeme Straže sv. Josipa.

„Naši su dojmovi odlični. Osjećam ponos kad stojim sa svojom braćom iz istoga grada. Mislim da je to jako bitna stvar u kojoj mi stojimo ujedinjeni i ujedinjeno molimo za one slabe (mi jaki, jači spol), bdijemo i molimo za one koji se ne mogu braniti. Baš bi takav trebao biti pravi muškarac. Dojmovi ostalih su snažni, u najmanju ruku. Tko vidi nekolicinu muškaraca ispred bolnice rijetko ne okrene glavu. Rekao bih da je to snažno svjedočanstvo.‟

Što se tiče njegovih vlastitih dojmova, Ivan ističe kako se, kada moli pred bolnicom, u isto vrijeme osjeća i ponosno i ponizno.

„Ponosan sam jer sam iskoračio, odvažio sam se na poziv našeg Spasitelja, Isusa Krista, a ponizan sam jer znam da me On pozvao i vodi me kroz cijeli moj život, pa tako i kroz molitvu i bdjenje pred bolnicom, kako bih branio one koji se ne mogu braniti, stajao na strani onih koji su slabi. To bi Isus i želio od nas muškaraca. Bogu sam zahvalan jer me šalje da to činim‟, naglašava Ivan.

Dodao je kako je sa svojim obraćenjem, koje je bilo prije dvije godine, postao svjesniji čuda i otajstva života, kojem se kao ujak divi svojim nećacima, kao kum svojem kumčetu i kao otac svom nerođenom djetetu. Ta su ga iskustva potakla na još žarču molitvu za život svakog nerođenog djeteta.

„To je nešto više od mene. Nešto neobjašnjivo. Osjećam snažan poziv za molitvu pred bolnicom. Ispočetka sam mislio da ja to ne mogu, no Gospodin me razuvjerio. Daj, Bože, da svi slijedimo Gospodina na načine na koje nas On pozove pa tako i bdjenjem i molitvom ispred bolnice za spas nerođene djece‟, zaključuje Ivan.

Ne sumnjamo da će Ivanov primjer, kao i primjer svih Koprivničanaca, potaknuti i druge muškarce na još zauzetiju i predaniju molitvu za nerođenu djecu, jer, kako piše na jednom od transparenata: „Pravi muškarac štiti život.‟

 

Foto: 40 dana za život – Koprivnica