„Oh! Koliki propadaju prepuštajući se svojem pogledu!“  – sv. Alfonz Marija de Ligouri

„I ako te oko sablažnjava, izvadi ga.“ (Mk 9, 46)

Živimo u hiperseksualnoj, pa čak i pornografskoj kulturi, i ako ste muškarac koji želi živjeti čistoću, bit ćete uključeni u konstantan sukob protiv požude. Sve reklame, počevši od onih za pastu za zube pa do onih za gubitak težine, imaju neku vrstu seksualnog dodatka. Na kraju krajeva, kako kažu, seks prodaje.

Nadalje, tu je divlja neskromnost ženina odijevanja (čak i u crkvama, nažalost), uključujući kratke hlače, crop topove i tajice nošene umjesto hlača. Popularne TV emisije ispunjene su grafičkim seksom, a poznate zvijezde oblače se u prozirne haljine – tj. onda kada ne objavljuju gole fotografije.

Ovakva iskušenja su tako snažna jer uključuju naš vid – jedno od najmoćnijih osjetila, pogotovo za nas muškarce. Ono što vidimo je neizbrisivo urezano u naše pamćenje i nikad ne možemo istinski ne vidjeti nešto. Pored toga, naš vid je nevjerojatno povezan s onim što želimo. Radio reklame nikad neće biti učinkovite kao TV reklame jer slušanje jednostavno nije jednako jako kao gledanje.

Danas želim razgovarati o drevnoj katoličkoj vježbi koja nam može pomoći izboriti se s iskušenjima i požudom. Custodia occulorum ili nadzor nad očima.

Što je to?

Na najosnovnijoj razini, nadzor nad očima znači kontroliranje onoga što sebi dozvoljavaš vidjeti. Znači pažljivo čuvanje osjetila vida, shvaćajući da će ono što vidiš ostaviti neizbrisive tragove na tvojoj duši.

Mnogi sveci, u svojoj revnosti za čistoću, nikad nikoga ne bi gledali u lice. „Da bi izbjegli pogled na opasne stvari, sveci su naviknuti gotovo neprekidno držati oči uperene k zemlji, da bi se suzdržali od gledanja čak i bezazlenih nevinih stvari‟, kaže sv. Alfonz Marija de Liguori.

No neprestano buljenje u pod pomalo je ekstremno za većinu nas, ali nam prikazuje ozbiljnost kojom su sveci promatrali važnost čistoće. Oni nas uče da je jednostavno nemoguće dozvoliti stotinama neskromnih slika pristup našim umovima, iako bez krivnje, i ostati čist.

Naravno, jednom modernom umu ovo čuvanje očiju je staromodno pa čak i smiješno. Za mnoge je razmišljanje o vježbanju ikakve kontrole nad onim što vidimo previše čedno. Ali ipak, ako nam je stalo do naših duša, nemamo drugog izbora.

Kako ga primjenjivati?

Najbolji način da počnemo primjenjivati nadzor nad očima je u stvarima koje možemo kontrolirati: filmovi, časopisi ili TV emisije. Ako tvoja omiljena emisija prikazuje scenu seksa svakih 5 minuta, trebaš je izbaciti iz svoga života. Nije vrijedno iskušenja. Ukratko, ne koristi stvari koje su prigoda za grijeh. Bezbrižno dovođenje u duhovnu opasnost na ovaj način smrtni je grijeh pa bi to trebao shvatiti za ozbiljno.

Ustvari je lakše prilagođavati ono što koristimo. Ali što je sa stvarima koje ne možemo kontrolirati, poput neskromno odjevene žene koja prolazi pored nas? Ovo zahtijeva puno više molitvom nahranjene discipline i vježbe. Kad već govorimo o tome, evo nekih prijedloga:

Prvo, ako se boriš s time kako je neka žena odjevena, odmah pogledaj njeno lice. Ne zanima me koliko je žena lijepa jer je u suštini nemoguće žudjeti za nečijim licem. Lice je slika ljudske čovječnosti i puno je lakše poštovati ženino dostojanstvo kada gledaš njeno lice umjesto njena tijela.

Drugo, bilo bi možda prikladnije buljiti u pod katkad, pogotovo ako nema drugog načina da izbjegneš iskušenje. Ovo ne mora biti pravilo, ali ako situacija tako zahtijeva, bilo bi budalasto ne uraditi tako.

Treće, izbjegavaj mjesta za koja znaš da su posebno problematična za tebe. Za većinu muškaraca je problem plaža. Deseci žena u uskim kupaćim kostimima jednostavno su previše. Ako je to tvoj slučaj, izbjegavaj plažu.

Konačno, posti i moli! Ovo ne bi trebalo napominjati, ali se opet čudim kako muškarci misle da se bez Božje pomoći sami mogu kontrolirati. Jednostavno nije moguće. U borbi protiv pokolebljivosti uvijek nam je potrebna milost i ako vjerujemo samo u sebe i u svoju volju ne preostaje ništa drugo nego pad.

Zaključak

Da, iskušenja su sveprisutna, ali mi nismo bespomoćne žrtve. Moramo ozbiljno shvatiti potrebu za čistoćom, a to znači pažljivo čuvanje onoga što si dozvoljavamo vidjeti. Kroz molitvu, post i vježbanje možemo naučiti preuzeti kontrolu nad našim očima i izbjeći iskušenja. Ovo nije čudno i staromodno – osnova je za duhovno preživljavanje.

Obratimo se prečistoj Djevici Mariji i njenom čednom mužu, sv. Josipu, da zagovaraju za našu čistoću.

 

Članak preuzet sa stranice catholicgentleman.net.

Prijevod: Damir Šiljeg

Foto: Pixabay