„Pohod‟ je najnoviji projekt udruge „Hrvatska za Život‟ i ujedno prvi hrvatski pro-life časopis. Prvi je broj ovog tromjesečnika izašao početkom veljače i već se sredinom veljače traži primjerak više. Svi koji su ga držali u rukama slažu se oko jedne stvari – radi se o modernom časopisu napravljenom na visokoj razini.

Na samo 16 stranica časopisa može se naći bogat, raznolik i zanimljiv sadržaj koji slavi kulturu života. Kako piše na naslovnoj stranici, sam je časopis dar zajednici za izgradnju kulture života. Na njegovoj prvoj stranici nalazi se tako Uvodna riječi predsjednika udruge „Hrvatska za Život‟, Ante Čaljkušića, na kojoj on objašnjava što znači samo ime časopisa i kome je on namijenjen.

„Vjerujem zato da će i ovaj magazin biti jedan od uspješnih načina navješćivanja radosne vijesti, pohođenja brojnih srdaca koja će se nakon susreta s Kristom oduševiti za život i Njegovu ljubav. Vjerujem da ćemo i preko ovoga magazina spasiti mnoge živote i duše, umnožiti broj aktivnih volontera i razvijati izgradnju kulture života, a sve snagom i milošću Duha Svetoga! Pohodite ljude ovim magazinom po cijeloj Hrvatskoj!‟, završio je tako svoju prvu Uvodnu riječ Ante Čaljkušić.

Koliko je hrvatska javnost jedva dočekala ovaj časopis, govori i činjenica da se u njemu mogu naći potpore mnogih javnih osoba poput patera Marka Glogovića, Vice Batarela, Bosiljke Bačure i Dražena Bušića, ali i mnogih istaknutih stranih pro-lifera kao što su: Pamela Delgado („40 dana za život – Kolumbija‟), Rebecca Kiessling (organizacija „Save The 1‟ – SAD), Aisling Goodison (Centar za bioetičku reformu Ujedinjenoga Kraljevstva), Robert Colquhoun i Sue Thayer (oboje iz inicijative „40 dana za život‟) i mnogi drugi.

Ono što u časopisu odmah upada u oči jest njegova jednostavnost, ali i bogatstvo sadržajem. Naime, gotovo na svakoj od 16 stranica mogu se naći QR kodovi pomoću kojih se može pristupiti dodatnom multimedijskom sadržaju nakon što se pročita pojedini članak u časopisu. Tako se mogu preuzeti transparenti inicijative „40 dana za život‟, pogledati emisija o iscjeljenju rana nastalih spontanim ili izabranim pobačajem, pogledati reportaža o Inicijativi u Hrvatskoj, preuzeti slike s dosadašnjih međunarodnih konferencija za život „Život, dakle, biraj‟, prijaviti na istu konferenciju u svibnju, poslušati radio intervju s Antom Čaljkušićem i Ivanom Zmijanovićem, preuzeti dokumentarni film „40 dana…‟ itd. Premda se radi o samo 16 stranica, pomoću QR kodova sam sadržaj raste iz stranice u stranicu.

Kako se može iščitati iz gornjih redaka, sam sadržaj časopisa uvelike se bavi pro-life aktivnostima Udruge, ali obaviještava i o tuđim zalaganjima za život. U ovom prvom i povijesnom broju donosi se tako najava sljedeće, korizmene kampanje inicijative „40 dana za život‟, reportaža o istoj inicijativi u svijetu, predstavlja se program za iscjeljenje rana pobačaja kod muškaraca naziva „Iscjeljenje očeva srca‟, najavljuje se 3. međunarodna konferencija za život „Život, dakle, biraj‟, daje se pogled na borbu za ljudski život iz perspektive ginekologa Ivana Zmijanovića, a donose se i dva dirljiva svjedočanstva odabira života majki koje su razmišljale o pobačaju.

S takvim konceptom uredništvo časopisa radi na sljedećim brojevima „Pohoda‟, a idući se broj očekuje već u svibnju. Plan uredništva jest zanimljivim i kvalitetnim sadržajem doći do što veće publike, ali i do onih osoba na koje bi ovakav sadržaj mogao i trebao utjecati, a to su političari, zakonodavci, liječnici, ginekolozi, kao i oni koji imaju kriva saznanja o tome kada počinje ljudski i kolika je njegova vrijednost. Ukratko, cilj je da se „Pohodom‟ pohode one osobe do kojih treba doći radosna vijest o ljepoti svakog ljudskog života.