Tko radi u ime Gospodnje neće upoznati promašaj, ni na duhovnom, ni na profesionalnom i poslovnom polju. “Bez mene ne možete učiniti ništa”, kaže Isus.

Kršćanin koji želi postati krepostan bez milosti Isusa Krista neće to nikada postati. Čak i ako jednog dana bude pobjednik nad nekim svojim grijehom, iznenada će se ispostaviti da je njegova pobjeda sagrađena na pijesku: srušit će se pri prvoj velikoj kušnji. Onda ima još jedna stvar: postavši krepostan, reći će: “Uspio sam biti čist. Snažan sam. Moji napori su bili uspješni.” Naravno, da bismo postali slika Isusa Krista potrebna je naša suradnja, ali većinu toga čini Isus Krist. Učenici su radili cijelu noć, ali ribolov je bio potpuni promašaj.

Kad su kasnije poslušali Isusovu zapovijed da opet bace mrežu u more, ulov je bio obilan. A to me ne čudi jer, kad se govori i čini u Isusovo ime, sve donosi obilan plod. Zato, kad ti netko kaže: “Kako imaš lijepu obitelj, ujedinjenu u ljubavi”, odgovori: “Gospodin je sve to učinio.”

Kad ti netko kaže: “Kako imaš lijepu župsku zajednicu!”, odmah odgovori: “Gospodin je sve to učinio.” Kada tebi, arhitektu, netko kaže: “Koji lijepi projekt si napravio”, ponizno odgovori: “Gospodin je sve to učinio!” Kada tebi, kuharu, netko kaže: “Kako si dobar ručak napravio!”, ne ustručavaj se reći: “Gospodin je sve to učinio!” Prepoznati Gospodnje djelo u našim uspjesima uistinu je veliki čin poniznosti.

Poniznost je živa voda koja čini da naša osobnost raste u veliko stablo koje donosi obilne plodove. I stablo se nikada ne suši. Važno je, dakle, prije nego počnemo moliti i djelovati, da podignemo oči prema nebu i s vjerom kažemo: “Gospodine, idem govoriti i djelovati u tvoje Sveto ime.”

Pogled Božji je nad poniznim čiji je život neprekidan uspjeh. Dati slavu Bogu znači ne zaboraviti reći pred uspjehom: “Gospodin je sve to učinio.” Kada čovjek vjere upozna trenutke promašaja, pripiše ih svojoj oholosti. Amen. ALELUJA.

o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Pixabay