p. Stjepan Ivan Horvat: Roditelji, ne uplićite se u život svoje odrasle djece!

P. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove čije objave na društvenim mrežama prate tisuće, nedavno je na svome profilu na Facebooku podijelio objavu koja je uvelike odjeknula među pratiteljima. Objavu donosimo u cijelosti.

„Često nailazim na poteškoće u mladim obiteljima uzrokovane prevelikim uplitanjem njihovih roditelja, a čini mi se da se premalo o tome govori. To se događa kada si roditelji uzmu za pravo neopravdano se uplitati u živote često i već odrasle djece, ponekad i djece koja imaju svoje obitelji.

Naravno oni su tu da pomognu i podrže svoju djecu, no uzimanje prevelike slobode često dovodi do ranjavanja, razaranja obitelji i ostavlja nesagledive posljedice.

Najčešće se tu radi o odgoju djece, upravljanja financijama, poslovnim odlukama, pa ponekad čak i do toga da roditelji odlučuju gdje bi njihova djeca trebala provesti godišnji odmor i koje škole bi unuci trebali upisati.

Ponekad roditelji imaju dobru nakanu, ali si uzimaju veliku slobodu, to se već događa kod izbora škole, fakulteta, životnih partnera… Zato važno je o tome govoriti i biti oprezan s time. Ako vaše dijete želi postati npr. učitelj u školi, onda ga nemojte sputavati u tome zato što ste vi odvjetnik i želite da vaše dijete nastavi vaš posao. Vaš utjecaj može dovesti do nesretne i frustrirane osobe koja se može kasnije totalno pogubiti u životu.

Ako vaše dijete voli osobu druge nacionalnosti, boje kože pa i vjere važno ga je upozoriti na teškoće koje razlika može prouzročiti, ali i tu je važno poštivati slobodu djeteta jer nemate pravo vi odlučivati s kim će vaše dijete provesti život.

Ako se vaše dijete želi preseliti sa svojom obitelji, treba poslušati njegove razloge, posavjetovati i iznijeti svoje mišljenje i iskustvo, ali opet ne oduzeti slobodu koja mu pripada.

Ako vaše dijete želi svoju djecu upisati na plivanje, onda ga nemojte nagovarati da ga upiše na nogomet jer vi želite imati unuka nogometaša…

Siguran sam da želite da vaša djeca budu sretna, no budite oprezni s utjecajem na svoju djecu, ona su zasebne osobe sa svojim željama, potrebama, pogledima na svijet i društvo, vi ste tu da im pomognete da postanu zrele, izgrađene i sretne osobe, a ne da upravljate njihovim životima, pogotovo kad su i ona već punoljetna i imaju pravo na svoje odluke. Svako vam dobro!”

 

Foto: vocal.media