Što će biti od tvog djeteta?

Gospodin ti je darovao jedno dijete. Ono je malo. Što će biti od tvog djeteta?

Kao prvo, ono ti ne pripada: ono je dar Gospodnji tebi na radost. Pravi otac ili majka tvog djeteta nisi ti, već Bog Otac i Stvoritelj.

Zato, kako odrasta, ne treba izrasti na tvoju sliku i priliku, već na sliku i priliku Božju. Stoga si ga odveo u Crkvu da bude kršten. Tvoje dijete će biti veliko, poznato i izvor radosti za tebe ako odraste po Božjim putevima i namislima. Odgajaj ga u kršćanskoj vjeri i odrast će u ljupku, odlučnu, snažnu, mudru i dobru osobu. Snažan s Bogom, neće biti kao list šiban vjetrom poroka. Neće postati uzrok trpljenja za tebe i druge. Dijete odgajano u vjeri dan za danom postaje Božji glas i prisutnost u ovom naraštaju.

Svom djetetu nemoj dati samo financijsku sigurnost. U srce svog djeteta stavi želju da postane živa slika Isusa Krista. Ne dopusti da ti dijete odrasta kao ždrijebe u preriji. Govori svom djetetu ‘da’ kad trebaš reći ‘da’ i ‘ne’ kad trebaš reći ‘ne’. Ako bude rastao bez discipline, postat će buntovan, lijen, nasilan i egoističan.

Kakvo je danas tvoje dijete adolescent? Je li buntovan, agresivan, narcisoidan, lijen, narkoman? Ako je tako, ne krivi društvo. Obitelj je prva škola u kojoj se uči smisao dužnosti, poštenja, poštovanja, ljubavi i molitve.

Pitaš me što moraš danas činiti kako bi tvoje dijete živjelo po kršćanskim vrijednostima. Što da ti kažem? Počni davati živi primjer kršćanina i jednog dana tvoje će te dijete htjeti oponašati, te više neće biti uzrok gorkih suza. Netko drugi će mi reći: “Ja sam odgojio svoje dijete u vjeri, ali danas lijem gorke suze zbog njegovog nekršćanskog ponašanja!”.
Tvoje suze će biti obrisane. Izgubljeni sin će se vratiti u Očevu kuću tražeći oprost. A ti ćeš mu biti spreman oprostiti.

Ne hrani svoje dijete smećem i odrast će zdravo; naravno, govorim o moralnom i duhovnom zdravlju. Neka tvoje dijete postane Božji prorok. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash