Što je to tamna noć duše?

Kršćanin koji čini put vjere zasigurno kuša periode svjetla i tame. Vremena tame zovu se: tamna noć duše.

Što je to tamna noć duše? To je vrijeme (koje može trajati i godinama) u kojem više ne osjećamo i ne vidimo Gospodnju slatkoću i slavu.

Molimo, slavimo euharistiju, slušamo Riječ Božju, ali bez radosti svjetla. Čovjek vjere se pita: “Gdje si, Gospodine? Gdje si se skrio? Zašto mi se više ne pokazuješ? Zar me više ne voliš? Zašto si me napustio?”

Ne zaboravljajući ono što je čuo, vidio i kušao u vrijeme svjetla te vjerujući da ga njegovi grijesi sprječavaju da vidi slavu Gospodnju, on pojačava svoj duh molitve, čini pokoru, često se ispovijeda. Traži Gospodina kao košuta koja žudi za vodom u vrijeme suše.

Treba reći da je tamna noć duše velika kušnja, kušnja koja sve više pročišćava čovjeka vjere u njegovu odnosu s Gospodinom. Kušnja može biti i kleveta, tjelesna bolest, napuštanje od strane prijatelja, gubitak drage osobe i tako dalje.

Zašto Gospodin u čovjeku vjere dopušta tamnu noć duše? Gospodin želi vidjeti ljubimo li Ga i tražimo samo zato što nam On daruje radost, mir i ljubav, čini da doživljavamo ekstazu, ili zato što se Njega treba tražiti i ljubiti ponajprije jer je Gospodin. Može se dogoditi da činimo put vjere više tražeći darove Gospodnje, nego Njega samoga.

Ako čovjek vjere ostane vjeran Gospodnjoj riječi, dogodit će se da će mu se Gospodin pokazati na najsvjetliji i najprijateljskiji način. Nakon što je savladao tamnu noć duše ostavši vjeran Gospodinu, čovjek vjere kao nagradu prima još veće i rafiniranije karizme kako bi dao slavu Bogu i bio od koristi bližnjemu.

Kušajući još snažnije Gospodnju slatkoću, čovjek vjere radosno kliče: “Gospodine, lijepo je živjeti s Tobom!”

Vjera koja proizvire iz vizije je slaba, ali vjera koja proizvire iz poslušnosti Njegovoj riječi utemeljena je na stijeni. Isus je rekao: “Malo i vidjet ćete me, i još malo i nećete me vidjeti”.

Vjera nije samo osjećaj. Gospodin se s nama igra skrivača. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash