Sutra muškarci mole krunicu u Zagrebu, Splitu, Metkoviću, Slavonskom Brodu i Vinkovcima

Na današnji dan, 7. listopada 1571. godine, odigrala se jedna od najvećih bitaka u svjetskoj povijesti – Bitka kod Lepanta. U toj povijesnoj bitci, snage Osmanskoga carstva sukobile su se s flotom tzv. Svete lige, kršćanske koalicije koju je potaknuo papa Pio V.

U ovoj je bitci pobijedila kršćanska koalicija, no tome nije pridonijela njezina oružana spremnost. Naime, za vrijeme bitke cijeli je katolički svijet molio krunicu s nakanom da Blažena Djevica Marija izmoli od svoga sina, Isusa Krista, pomoć, zaštitu i pobjedu.

Stoga su ovu pobjedu kršćani pripisali Blaženoj Djevici Mariji, a papa Pio V. odredio je da se kao spomen na tu bitku svake godine 7. listopada slavi spomendan Blažene Djevice Marije od svete krunice.

U spomen na tu bitku, a u čast Blažene Djevice od svete krunice, sutra će, 8. listopada, diljem svijeta (u više od 30 zemalja) i u više od 100 gradova, muškarci moliti krunicu na javnim mjestima.

U Hrvatskoj će se moliti u čak pet gradova – Zagrebu, Splitu, Metkoviću, Slavonskom Brodu i Vinkovcima. U Zagrebu, Splitu i Vinkovcima molitva će se održati u 8.30 na Trgu bana J. Jelačića (Zagreb), na Peristilu (Split) i ispred kipa Presvetog Trojstva u središnjem gradskom parku (Vinkovci), u Metkoviću u 9 h na gradskom trgu kod spomenika poginulim braniteljima, a u Slavonskom Brodu u 19 h na Korzu (kod grba grada).

Svi ste pozvani. Molimo sutra svi zajedno za obraćenje našeg naroda, a osobito muškaraca koji su pozvani biti duhovni autoriteti u obitelji i društvu – oni koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru. Nalazimo se u duhovnom boju, a njega možemo dobiti samo duhovnim oružjem – krunicom. Amen.