Sv. Josip Kupertinski rodio se 17. lipnja 1603. godine na jugu Italije, u gradiću Copertino. Imao je veliku želju da postane svećenikom, ali su ga mnogi samostani odbijali smatrajući ga neprikladnim, sve dok ga napokon 1626. godine nisu prihvatili franjevci konventualci.

Uz sav svoj trud, teško je napredovao na putu svećenstva, no ipak je zaređen 1628. godine. Bio je prepoznat od svojih suvremenika kao dobar ispovjednik, veliki pokornik i molitelj te poslušan redovnik, a najviše je bio poznat po izvanrednim darovima, kao što je dar levitacije, koji bi se ‘aktivirao’ osobito za vrijeme euharistije, zbog čega su ga zvali ‘leteći svetac’.

Zbog toga je izvanrednog dara često morao po naredbama izbjegavati zajedničke molitve kako ne bi ‘ometao’ druge redovnike, a nerijetko je bio podvrgnut i teškim zabranama, što je on svetački podnosio.

Umor je 17. rujna 1663. godine u Osimu. Papa Benedikt XIV. proglasio ga je blaženim 24. veljače 1753., a papa Klement XIII. svetim 16. srpnja 1857. godine. Poznat je kao svetac kojem se utječu učenici i studenti.

 

MOLITVA SV. JOSIPU KUPERTINSKOME

Dobri Bože, zahvaljujem Ti na svim darovima koje mi daješ. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim Tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih. Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje i bdij nad mojim učenjem. Prosvijetli moje učitelje, nastavnike i profesore, a budi na pomoć i mojim školskim prijateljima i prijateljicama. Utječem Ti se po zaslugama i po zagovoru sv. Josipa Kupertinskoga, koji je i sam iskusio teškoće učenja i tjeskobe ispita, ali je doživio i radost da za svoj trud – uz pomoć svoje drage nebeske Majke Marije – bude nagrađen. Molim Te, vodi moju pamet, učvrsti moju volju i potakni velikodušnu zauzetost da tako ispunim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit pred kojim se nalazim. Amen.

 

FILM O SV. JOSIPU KUPERTINSKOM