Sveti Ivan od Križa (San Juan de la Cruz), španjolski je karmelićanin, mističar, pjesnik, prozaist i crkveni naučitelj. Rodio se 24. lipnja 1542. kao Juan de Yepes Álvarez u španjolskom gradiću Fontiverosu (provincija Ávila, stara Castilla).

Podrijetlom iz osiromašene obitelji, krhke građe i malen stasom, najprije je radio kao bolničar. U Medini del Campo postao je 1563. redovnik karmelićanin, za svećenika je zaređen 1567., a studije je završio u Salamanki. U duhu strogosti reda radio je na reformi karmelićana. Pjesničkog senzibiliteta, teološki izobražen, uspješno je surađivao sa svetom Terezijom Avilskom. U Duruelu je 1568. otvorio prvi samostan reformiranih bosonogih karmelićana. Unatoč suparništvu unutar reda (u Toledu je devet mjeseci, 1577. i 1578., bio zatvoren u samici), obnašao je kasnije visoke dužnosti među bosonogim karmelićanima, a obavljao je i službu provincijala za Andaluziju (1585. – 1587.). Od 1593. bosonogi karmelićani djeluju kao samostalna grana reda.

Preminuo je 14. prosinca 1591. u gradu Úbedi (provincija Jaén, Andaluzija). Blaženim ga je proglasio 1675. papa Klement X., a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Crkvenim naučiteljem, „mističnim doktorom‟, proglasio ga je 1926. papa Pio XI.

Sveti Ivan od Križa zaštitnik je kontemplativnog života, kontemplativaca, mistične teologije, mistika, španjolskih pjesnika, Svjetskog dana mladih te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta. Njegovi bosonogi karmelićani uspješno i danas djeluju među Hrvatima, u Somboru, Remetama kraj Zagreba, Splitu (župa Kamen), Krku i Zidinama na Buškom jezeru (župa Grabovica), kao i bosonoge karmelićanke (Brezovica, Kloštar Ivanić, Đakovačka Breznica, Marija Bistrica, Sarajevo).

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova djeluju u Zagrebu (Vrhovec), Hrvatskom Leskovcu, Strmcu Samoborskom, Slavonskom Brodu, Prišlinu kod Huma na Sutli, Belici, Puntu na Krku, Bibinjama, Splitu i Gabela Polju kod Čapljine.

 

Molitva svetom ocu Ivanu od Križa

O, slavni sveti oče Ivane od Križa, uzvišeni Učitelju Crkve, radi iskrene svoje želje da postaneš sličan Isusu Raspetome nisi sve do posljednjeg časa svojega svetog života ništa žarče želio nego trpjeti i biti prezren od svih.

I tako je goruća bila tvoja žeđ za patnjom da je tvoje velikodušno srce kliktalo od radosti usred najgorčih muka i trpljenja. Molim te, ljubljeni sveti oče Ivane, poradi slave koju si zaslužio svojim velikim patnjama, izmoli mi svojim zagovorom od Boga ljubav prema patnji te milost i jakost da snosim sve žalosti i protivštine kao sigurno sredstvo, da postignem krunu koja mi je pripravljena u nebu.

O, predragi sveti oče Ivane, usliši s uzvišenog prijestolja slave, na kojem sada slavno stoluješ, moj vapaj, da po tvojem uzoru uzljubim križ i patnju i tako zaslužim postati dionikom tvoje slave. Amen.