Sveti Josemaría Escrivá: Učite od svetog Josipa

Pročitajte razmatranja o sv. Josipu, glavaru slavne obitelji, koje je napisao sam sv. Josemaría Escrivá, osnivač Opusa Dei.

Učitelj unutarnjeg života, radnik koji svoj posao odgovorno obavlja, vjerni sluga Božji u neprestanom druženju s Isusom: to je Josip. Ite ad Ioseph. Jer od njega kršćanin uči što znači biti sasvim uz ljude, te posvetiti svijet. Idite Josipu i naći ćete Isusa. Idite Josipu i naći ćete Mariju, koja je uvijek ispunjavala mirom onu dragu radionicu u Nazaretu.
Susret s Kristom, 56

Vjera, ljubav, nada: to su osovine života svetoga Josipa i osovine svakog kršćanskog života. Predanje svetoga Josipa čini se kao da je isprepleteno vjernom ljubavlju, ljubljenom vjerom i povjerljivom nadom. Njegov nam blagdan stoga može biti povod da svi obnovimo svoju predanje kršćanskom pozivu, koji je Gospodin svakomu od nas darovao.
Susret s Kristom, 43

Zaslužuje tvoju odanost
Puno ljubi Svetog Josipa, ljubi ga svom dušom, jer je, skupa s Isusom, najviše ljubio Gospu i najviše je boravio s Bogom: onaj koji ga je najviše ljubio, iza naše Majke.
– Zaslužuje tvoju odanost, i dobro ti je biti s njim, jer je Učitelj unutarnjeg života, i jako je moćan kod Gospodina i kod Majke Božje.
Kovačnica, 554

Gledaj koliko razloga za štovanje Svetog Josipa i za učenje iz njegovog života: bješe čovjek jake vjere…; zbrinuo je obitelj – Isusa i Mariju – svojim krepkim radom…; uščuva čistoću Djevice, koja bješe njegova Zaručnica…; i poštivaše – ljubljaše! – slobodu Boga, koji ne samo da izabra Djevicu za Majku, nego izabra i Njega kao Gospina Zaručnika.
Kovačnica, 552

Otac i Gospodin
Jer sveti je Josip zaista naš Otac i Gospodin. One koji ga štuju on brani i prati na njihovu zemaljskom putu isto kako je štitio i pratio još nejakog Isusa. U ophođenju s tim svetim Patrijarhom mi osim toga otkrivamo da je on i Učitelj duhovnog života: On nas podučava da upoznamo Isusa, da s Njim zajedno živimo, te da se osjećamo dionicima Božje obitelji. Sve nas on to podučava kao onakav kakav je bio: jednostavan čovjek, otac obitelji, radnik koji se uzdržava radom svojih ruku. Ta činjenica ima za nas i posebno značenje koje je motiv za naš uzor i našu radost.
Susret s Kristom, 39

Sveti Josip, Kristov poočim, i tvoj je poočim i gospodin. – Obraćaj mu se.
Put, 559

Sveti Josipe, Oče i Gospodaru naš, prečisti, presvijetli, koji si zaslužio nositi Dijete Isusa u naručju, kupati ga i grliti: nauči nas ophoditi se prema Bogu, da budemo čisti, dostojni biti drugi Krist. I pomozi nam prevaliti i ukazivati, poput Krista, na božanske puteve – skrivene i sjajne -, govoreći ljudima da, na zemlji, mogu uvijek imati izvanrednu duhovnu snagu.
Kovačnica, 553

 

Izvor: www.josemariaescriva.info

Foto: Unsplash