Fra Lazar Perica, OFM, poznati je župnik šibenskih Bilica i bolnički kapelan u Šibeniku koji gotovo svakodnevno snima videe na razne aktualne teme i objavljuje ih na svome YouTube kanalu pod nazivom Vojnik Sreće.

U jednom od svojih videa naziva „Samo za muškarce“ dotaknuo se i današnje muževnosti, naglasivši kako pravi muškarac stavlja Boga na prvo mjesto i kako od toga sve dalje kreće.

„Smatram da muškarac ne može biti i nije muškarac ako ne stavi Boga na prvo mjesto. Biti muškarac danas nije uopće lako i nije nikad bilo. To je zahtjevno. To traži odvažnost. Rađamo se kao muško, žensko. Muškarac, žena – to se postaje.

Biti muškarac znači biti zaštitnik, skrbnik, radnik, rekao bih. Znači, biti onaj koji ljubi svoju ženu, koji ljubi svoju obitelj, koji ljubi svoje prijatelje, a koji prije svega i iznad svega ljubi Gospodina i priznaje ga svojim Bogom. Da bi muškarac bio muškarac, Bog treba biti Bog. To je ono što želim reći i iz tog temelja sve kreće.

Kad bi se muškarci tako postavljali, svoj bi dan započinjali s molitvom, obraćanjem Bogu koji vodi naš život, kojemu predajemo svoje brakove, djecu… Kad bi muškarac znao poniziti se pred Gospodinom, znao bi se ispravno postaviti prema ostalima. Unutar bračnoga života muž bi trebao moliti zajedno sa svojom ženom, moliti se za svoju djecu, moliti se sa svojom djecom, a to uključuje obiteljsku molitvu, ali prije svega dolazi bračna pa onda obiteljska molitva.

Onda bi takav muškarac znao otići na svetu misu, jer bi mu to bilo prirodno, nešto što se podrazumijeva, što ga u biću nuka na primanje Kristova Tijela. Tad bi se otvarao Gospodinu. Onda ne bi bile bitne manje važne stvari, kao što su nogomet, balote, kladionica, piće i društvo u kojem se svašta govori, čak i psuje.

Evo, takvi muškarci, ne bi bili papučari, papci – ne znam kakvi sve izgovori postoje – nego oni kojima je sasvim prirodno izraziti ljubav prema vlastitoj ženi, prema djeci. Uputiti blagu i lijepu riječ, jer samim time muškarac nije slab. Naprotiv, izražavanjem ljubavi, ukazivanjem i svojih slabosti, on pokazuje svoju snagu.

Svjesni smo da ponekad žene ne vole preveliku pažnju. S druge strane, još im više šteti premala pažnja. Tako da naći neku ravnotežu u svemu tome je određeno umijeće, ali, eto, i u tome je potrebna Božja pomoć, koju On sigurno neće uskratiti. Pa, dragi muškarci, popravite se. Da ne kažem – obratite se!“