Povodom „Tjedna braka‟ i proslave Valentinova odlučili smo s vama podijeliti neke od najljepših citata koji govore o ljepoti i svrsi bračne ljubavi. Neka vas njihove riječi potaknu na još veću i iskreniju ljubav prema vašem supružniku.

„Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju, jer ljubav je jaka kao smrt, a ljubomora tvrda kao grob. Žar je njezin žar vatre i plamena Jahvina. Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti.‟ (Pjesma nad pjesmama 8, 6)

„Uspješan brak traži stalno zaljubljivanje, u istu osobu.‟ (Mignon McLaughlin)

„Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!‟ (Efežanima 4, 2)

„Za potpunu radost potreban je netko s kim ćete je podijeliti.‟ (Mark Twain)

„Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena.‟ (1. Ivanova 4, 12)

„Ljubav treba vrijeme i prostor; sve drugo je nepotrebno. Vrijeme je potrebno za razgovor, za nježnost, za zajedničke planove, za međusobno slušanje i uvažavanje, za gledanje jedno drugomu u oči i za gradnju zajedništva.‟ (papa Franjo)

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.‟ (Efežanima 5, 25)

„Ljubav je kao prijateljstvo koje izgara. U početku je to plamen, lijep i često vruć, neobuzdan, ali još uvijek samo svjetlo i izgaranje. Kako ljubav stari, tako naša srca zriju i naša ljubav postaje poput uglja, koji postojano gori i ne izgara.‟ (Bruce Lee)

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.‟ (1. Korinćanima 13, 4)

„Htio bih da moj život i moj brak manje nalikuju na svijet, a više na Krista.‟ (Marquis Clarke)

„Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.‟ (Efežanima 4, 32)

„Ostari sa mnom. Najbolje tek dolazi.‟ (Robert Browning)

„Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!‟ (1. Petrova 4, 8)

„Brak se živi u srcu, a ne u dvorani, crkvi ili sinagogi. To je odluka koja se donosi, i to ne samo na dan vjenčanja, već uvijek iznova. A ta se odluka reflektira u tome kako se odnosiš prema mužu ili ženi.‟ (Barbara de Angelis)

„A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav.‟ (1. Korinćanima 13, 13)

„Sretan brak je dug razgovor koji se uvijek čini prekratak.” (Andre Marois)

„I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela.‟ (Hebrejima 10, 24)

„Dvoje je bolje nego jedno jer ako padnu, jedno drugomu mogu pomoći ustati.‟ (Propovjednik 4, 9–10)

„Nema zajednice u kojoj bi bilo više ljubavi, prijateljstva i romantike, zajedništva ili druženja nego što je pravi brak.‟ (Martin Luther King)

„Nemojte misliti da ljubav mora biti izvanredna da bi bila originalna. Samo moramo voljeti bez prestanka.‟ (sv. Majka Terezija)

„On odgovori: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo”? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.‟ (Matej 19, 4-6)

Foto: Pixabay