„Uzmi svoj križ i idi za mnom“ (Mk 8, 34) citat je koji će pratiti ovogodišnju korizmenu kampanju inicijative „40 dana za život“, svjetske molitvene inicijative za zaustavljanje pobačaja.

Korizmena kampanja Inicijative započela je Pepelnicom, a završava na Cvjetnicu 28. ožujka. Tijekom korizme vjernici u 33 hrvatska grada i na 35 mjesta bdjenja molit će i bdjeti za zaustavljanje pobačaja u svome gradu. Također, svi su vjernici pozvani postiti i moliti i u svojim domovima kako bi u našoj domovini pobijedila kultura života.

Od 2014. godine, otkad Inicijativa djeluje u Hrvatskoj, spašeno je 66 života za vrijeme njezina održavanja (za koje se zna), a preko 100 života sveukupno. U cijelom svijetu spašeno je preko 18 000 dječjih života. Organizatori Inicijative sigurni su da će i tijekom ove 40-dnevne molitve Bog spasiti još nerođenih života od sigurne smrti pobačajem.

„Odlučili smo ovu kampanju posvetiti Presvetom Srcu Isusovu, s obzirom da su inicijativa „40 dana za život“ i udruga „Hrvatska za Život“, a samim time i svi njezini članovi, prošlo ljeto, po rukama biskupa Ivana Ćurića, posvećeni Presvetom Srcu Isusovu“, rekla je Petra Milković, izvršna direktorica Inicijative i dopredsjednica Udruge te nastavila: „Veličanstvena je vijest da će ovu kampanju obilježiti svečani, pokornički križni putevi ulicama naših gradova. Pozivamo vjernike da se okupe da u molitvi križnog puta, javnom pokorom, činimo zadovoljštinu za grijeh pobačaja u našem narodu.“

Uoči nove kampanje, na Dan života, 7. veljače, Udruga je otvorila i novi Centar za život u Zadru, a s radom počinju i dva Centra u Slavoniji – jedan u Vinkovcima i jedan u Vukovaru. O službenom i svečanom otvorenju slavonskih Centara Udruga će uskoro obavijestiti javnost.

„Sretni smo što se jedan ovakav centar otvara u našim Vinkovcima i siguran sam da će on biti na pomoć, izgradnju i blagoslov našem gradu i svim našim sugrađanima. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da dođe do ovoga“, rekao je Josip Matezović, voditelj Inicijative u Vinkovcima.

Lidija Dugan, koordinatorica Inicijative za Slavoniju, radosno je progovorila o otvaranju Centra u Vukovaru: „Izuzetno smo radosni što u gradu Vukovaru napokon imamo svoj kutak za život! Zahvaljujući dobroti i velikodušnom srcu naših Milosrdnih sestara svetoga Križa, u čijim se prostorima nalazimo, te ljubaznošću i požrtvovnošću naših vjernih dobročinitelja u Vukovaru postoji mjesto susreta, molitve, novih ideja i zajedništva u izgradnji kulture života.“

O tome gdje se sve može doći na bdjenje i kad se održavaju križni putevi, moguće je pratiti na web stranici 40danazazivot.com, a više o samoj udruzi „Hrvatska za Život“ možete naći na sljedećoj stranici: hrvatskazazivot.com.