Nije zlato sve što sja

Postoje neki muškarci i neke žene vjere (posebno u samostanima, manastirima i redovničkim kućama) koji besprijekorno njeguju vanjštinu duhovnog života, a pritom ne njeguju njegovu nutrinu.

Njihov način življenja duhovnog života je kao žena ili muškarac koji odijeva svečano odijelo na tijelo koje nije upoznalo osvježavajuće tuširanje. Ova žena ili muškarac izdaleka djeluje elegantno, ali izbliza, kad je uz tebe, užasno smrdi. Ovoj su ženi ili muškarcu upućene Isusove riječi, koje je rekao mnogim Farizejima i Pismoznancima svog vremena: „Vi čistite vanjštinu čaše, ali ne i nutrinu.“

Što o tebi kaže Isus koji poznaje nutrinu tvog srca? Svojim licemjerjem možeš prevariti svoga bližnjega, ali ne i Isusa. Licemjerje je grijeh koji jako ljuti Isusa.

Kad sam bio u sjemeništu, tamo je bio dobar broj sjemeništaraca koji su se uvijek držali sveto te su ih stoga veoma cijenili nadređeni koji, očito, nisu imali mudrost srca za razlučiti zloću od svetosti.

Ovi sjemeništarci, ocijenjeni kao sveci od strane nadređenih, nisu postali svećenici. Jednom je meni, koji sam bio vrlo živahan, nadređeni rekao: „Ti ćeš postati svećenik kad ja postanem Papa.“ On nikad nije postao Papa, a ja ću, ako dobri Bog dâ, dogodine, 30. svibnja, proslaviti svoju pedesetu godišnjicu svećeničkog ređenja. Slava i hvala Gospodinu koji je uvijek bio dobar sa mnom, iako ja nisam bio dobar s Njim. Gospodin je uistinu velik u ljubavi!

Nikad ne sudi muškarca ili ženu po njegovom ili njezinom vanjskom izgledu. Nije zlato sve što sja. U Raju ćemo se iznenaditi kad ugledamo muškarce i žene za koje smo mi glupo mislili da će biti u paklu. Amen. Aleluja.

 

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash