Foto: Pixabay

Ne, ovo nije reklama za Dukatove proizvode, već se radi o tome da sam često kratak s vremenom, a volim jesti hranjivo i zdravo pa sam u potrazi za nečime što zadovoljava takve kriterije razvio (čitaj, preinačio postojeće) i nekoliko jednostavnih recepata. Samo neke od namirnica koje zadovoljavaju takve kriterije su: leća, jaja, ječam, riža, kikiriki i kefir. Naravno, ima ih još mnoštvo, ali htio bih podijeliti nešto brzo i jednostavno, a i vjerujem da bi ti se ovo moglo svidjeti.

Jaja

Odličan izvor bjelančevina i masti, a i jednostavno za pripremiti.

Leća

Leća mi je bila jedno od boljih otkrića u što se prehrane tiče. Vrlo dobar izvor bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana. Za lakšu probavljivost i pripremu dobro ju je večer prije pripreme namočiti u vodi. Osobno preferiram zelenu, ali, eto, crvena je oku draža, pali u marketingu pa možda i tebe privuče da probaš leću.

Ječam

Odličan izvor ugljikohidrata i vlakana. Također, kao i kod leće, za lakšu probavljivost i pripremu dobro ga je večer prije namočiti.

Riža

Odličan izvor ugljikohidrata. Ako je integralna riža u pitanju, dobro ju je namočiti večer prije, a inače nema potrebe.

Kikiriki

Odličan izvor masti, a i sigurno veoma ukusan mnogima.

Kefir

Odličan izvor kalcija i probiotičkih kultura.

Recepti

Jaja s <biraj>

Skuhaj leću, rižu ili ječam. Ako se radi o leći, integralnoj riži ili ječmu koji su prethodno namočeni, potrebno je 20-ak minuta i to je to. Nakon 20 minuta razbij jaja i dodaj ih te miješaj. Začini po želji. Preporučujem kurkumu, sol i papar. Ovo jelo bogato je bjelančevinama i ugljikohidratima, a ako hoćeš podebljati masti, slobodno ubaciš kikiriki – plus, bit će još ukusnije. Također, slobodno „posoliš‟ parmezanom za bolji okus.

<biraj>, kikiriki i kefir

Još jedan jednostavan recept. Skuhaj leću, ječam ili rižu. Procijedi i dodaj šačicu kikirikija i kefir. I to je to. Naravno, začini po potrebi. Ako ti nedostaje neko meso uz ovo – jer eto, nikad dosta bjelančevina – slobodno. Odlično se slaže.

Količine

Što se tiče količina, naravno da je potrebno prilagoditi svojim potrebama. Pola šalice sirovog ječma, riže ili leće ima otprilike 350 kcal, a zbog kuhanja se poveća na 3-4 puta svoje veličine pa vidi koliko ti treba, a i možeš li pojesti tu količinu. Predivna stvar kod kuhanja leće, riže i ječma jest da može i izdržati neko vrijeme u frižideru (2-3 dana) pa si možeš uštedjeti vrijeme kuhanjem unaprijed.

 

#NikolaMrzljak #muževnibudite

Prethodni članak[PREDAVANJE] Savjeti sv. Hildegarde iz Bingena za duhovno zdravlje
Sljedeći članakDevetnica u čast bl. Ivanu Merzu
Nikola Mrzljak diplomirani je inženjer računarstva iz zagrebačkih Sesveta. Aktivni je član zbora mladih Župe Svih Svetih u Sesvetama pod nazivom Aeternitas i zagrebačkog SKAC-a. U svojoj župi također sudjeluje i pri provođenju TeenSTAR-a - cjelovitog odgojnog programa za mlade o ljudskoj spolnosti. U slobodno vrijeme voli odraditi kvalitetan trening, učiti plesati, pjevati u zboru te čitati/slušati knjige. Od obraćenja 2012./2013. do danas se hrva s Bogom, ali polako popušta pod udarcima čekića Onog koji oblikuje i tvrđe kovine.