Neki dan sam se rukovao i primijetio da druga strana nije bila u stanju srčano stisnuti ruku. Ne znam je li taj mlitavi stisak prisutan zbog nevoljkosti rukovanja ili nedostatka snage, ali moram priznati da nesrčan stisak štošta može reći o osobi. Zato ću u ovom članku proći kroz nekoliko vježbi koje će ti biti od pomoći na putu jačanja stiska.

Što znači stisak ruke

Stiskanjem ruke obično se upoznajemo s drugima, zaključavamo dogovore, čestitamo, odmjerujemo snage… U svakom slučaju, služi uspostavljanju odnosa. Usto, čvrst stisak ruke odiše snagom, samopouzdanjem, ali i vjerodostojnošću. Pa tko ne bi volio biti takva osoba?

Kako izgraditi čvrst stisak?

Ako te vjernost u malim stvarima može izgraditi za veće, onda bi mogao iskoristiti ovu priliku i izgraditi čvrst stisak kao jedan od alata u izgradnji čvršćeg sebe samog. Stoga krenimo!

Visi

Visi na šipci za zgibove u nekoliko serija s malo odmora. Primjerice, 4 serije maksimalno drži s 30 sekundi odmora. Kad postane prelagano, smanji broj prstiju koje koristiš. Također, težinu vježbe možeš modificirati i debljinom šipke. Što je šipka deblja, to je vježba teža. Još jedan od načina za otežati jest da preko šipke prebaciš ručnik i visiš držeći se za njega.

Motaj

Jedan od pokreta koji je važan za aktivaciju mišiće podlaktice jest motanje ili, možda bolje rećeno, uvijanje. Jedan od lakših načina za to učiniti jest pomoću alata koji je dosta jednostavno napraviti kod kuće, a može se pogledati na sljedećem linku. Čak nije ni potreban uteg, već se možeš zabaviti i bocom vode.

Vuci

Sigurno si gledao filmove u kojima se marinci penju po užetu. E pa, to je zaista odlična vježba za stisak. Ako imaš igdje prilike raditi, radi!

Izdrži

Kako bi odradio suprotnu skupinu mišića onoj koja radi kod stiskanja, potrebno je nešto otvarati. Jedan od načina je izdržati na prstima. Kako to? Ideja je jednostavna, radi sklekove na prstima uza zid te kako postaješ jači samo se više približavaj skleku na podu na prstima. Bitna stvar kod ovih sklekova jest da prsti nisu izlomljeni već u poziciji u kojoj zapravo rade nešto. Slike s lijeve strane prikazuju kako valja, a slike desno kako ne valja raditi ovu vježbu.

S desne strane vidiš da su zglobovi u potpunosti ispruženi pa ih se zapravo isteže, a budući da su pod opterećenjem, vrlo je lako ozlijediti se. Stoga radije radi na lijevi način. Teže je, ali i korisnije.

Otvaraj

Još jedna vježba za odraditi skupinu mišića koja služi otvaranju ruke jest – otvaranje ruke! Pod opterećenjem. Ovo je dosta jednostavno napraviti pomoću gumica koje se inače koriste u domaćinstvu. Na slici lijevo je početna pozicija, a na slici desno je krajnja pozicija. Vježba se vrlo lako otežava povećanjem broja gumica.

Primjer treninga

Budući da se radi o maloj skupini mišića koja je dosta izdržljiva, ideja je napasti je sa svih strana sa što manje odmora. Stoga je 30 sekundi odmora između serija dovoljno.

  1. 4 serije visi koliko možeš
  2. 4 serije motaj
  3. 4 serije izdrži na prstima koliko možeš
  4. 4 serije otvaraj prste (ciljaj 20-ak ponavljanja)

Brate, samo jako!

Prethodni članakSKAC Podcast #01: Tko i što je to SKAC?
Sljedeći članakVeseljko Kralj: Noa
Nikola Mrzljak diplomirani je inženjer računarstva iz zagrebačkih Sesveta. Aktivni je član zbora mladih Župe Svih Svetih u Sesvetama pod nazivom Aeternitas i zagrebačkog SKAC-a. U svojoj župi također sudjeluje i pri provođenju TeenSTAR-a - cjelovitog odgojnog programa za mlade o ljudskoj spolnosti. U slobodno vrijeme voli odraditi kvalitetan trening, učiti plesati, pjevati u zboru te čitati/slušati knjige. Od obraćenja 2012./2013. do danas se hrva s Bogom, ali polako popušta pod udarcima čekića Onog koji oblikuje i tvrđe kovine.