Pater Ike Mandurić opet je ”zapalio” internet svojom objavom na Facebooku koja se ovog puta dotaknula mnogih odgađanja svadbi zbog trenutne situacije, ali i skromnih svadbi koje su se održale usprkos svemu, čime su mladenci pokazali koliko cijene sakrament vjenčanja i da im svadba kao takva nije toliko važna.

Objavu patera Ikea donosimo ovdje u cijelosti:
”Razveselila me silno ovih dana vijest o diskretnom vjenčanju mladog para, SKAC-ovke Barbare Grgić, i Alana Valinčića koji su odlučili ne odgađati svoje vjenčanje, te su ga proslavili u uskom krugu prijatelja, budući da nisu željeli čekati popuštanje mjera, odrekavši se velikog pira i slavlja. Tako su učinili i SKAC-ovac Matija Mihaljević i njegova Ana Marija. Od sveg srca čestitam na tome što su znali razlučiti bitno od nebitnoga.
Ponekad kroz razgovore susretnem zaručeni par koji, iako su odlučili ući u brak, odgađaju svoju odluku radi pandemije. I uvijek mi bude tako žao. Bog im je srca pripravio i zove ih, ali oni se radije ravnaju prema tome što svijet misli; roditelji, prijatelju, kumovi, itd. Odgađaju sveto i bitno rado nesvetoga i nebitnoga. I rastužim se, jer to je krivo, pogrešno. I šteta, jer riskiraju da prođe čas milosti.
Stoga, svim mladićima i djevojkama savjetujem: ne odgađajte Božji poziv radi velikog broja uzvanika. Ne riskirajte odgađanjem. Jer kad je srce spremno, znači da Bog zove. A ni Boga se, ni srce se ne stavlja na čekanje radi sela, grada, svijeta. U najveće bitke se odlazilo preko noći a da se nisu stigli pozdraviti ni s najmilijima. Zamislite da vas domovina zove u boj, a vi odgađate, jer niste u stanju organizirati oproštajku? Što bi bilo s Vukovarom i našim herojima da su odgađali poziv života kako bi stigli ni pozdraviti se sa svojim prijateljima? Zakasnili bi i propustili priliku zauvijek.
Mora se imati na umu da brak nije ni selo ni grad, pa ni rodbina, ni otac i mater, nego vas dvoje s Bogom. Svi će oni otići, a ostat ćete samo vi i vaš Bog. A vjenčanje nije pir, nego sakramenat koji dajete jedno drugome pred Bogom.
Dragi mladi, svim srcem i s punom odgovornošću vam preporučam: Ako je vaša odluka zrela i konačna, ništa i ni po koju cijenu ne odgašajte! Uzmite se, i to proslavite u uskom krugu prijatelja, 50, 30, 20, 10… sami – nije bitno. Pustite vanjštinu. Odolite kušnjama, i skoncentrirajte se na sveto. Budite jaki i odrecite se i darova ako treba, i Bog će nadoknaditi sto puta više. Odreci se i toga kako će te svi gledati u vjenčanici jedan dan, jer – svatko to prođe, i nitko to ne pamti, vjeruj mi. Svi će ti govoriti kako je tvoje vjenčanje posebno, ali vjeruj mi, sva su ista, i toliko ih je da se ne daju zapamtiti. Ono što žele i imaju svi, očito nije ništa posebno. Ali ako baš hoćeš nešto posebno – evo ti ga na dlanu: skromno sveto vjenčanje.
Prepoznaj ljepoti poziva siromaštva kakvu je Bog izabrao za Mariju i Josipa. Zagledaj kako su najsvetiji pozivi bili posve diskretni. Kad je Isus pozvao prve apostole, krenuli su odmah bez zastajkivanja, i bez ikakvih oproštajki.
Kad je veza zrela za brak, i kad Bog govori da je to taj čas, opasno je riskirati odgađanjem. Spremnost je na vrhuncu, i ona ima svoju snagu. Uberite volju onda kad je najzrelija i slador u punini, pa će i vino braka uvijek biti pitko i dobro. Ovo je izvrsno vrijeme. Nema boljega!
Pomolite se, duhovno se pripremite, zakažite prvi slobodan termin, zazovite Božji blagoslov, ispovjedite se, i krenite! Većse u startu svog braka se odreci nečega. Prikaži žrtvu teatra za bit sakramenta i njegovu svetost. I Bog će te pratiti.
Blagoslovljeno bilo!”
Foto: Pixsell