Izvor: Jutarnji

Upravni sud u Zagreb jučer je poništio dosadašnja rješenja koja su istospolnom bračnom paru branili udomljenje djece, donosi Jutarnji. Bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, koji su 2015. godine sklopili životno partnerstvo, dobit će pravo postati udomitelji djece nakon mnogih dosadašnjih rješenja i odbijenica nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog ministarstva.

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića, ističe kako je odluka suda konačna i obligatorna, a da žalba nije dopuštena, budući da je odluka temeljena na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ministarstvo demografije morat će stoga u roku od 60 dana donijeti novu odluku.

Ivo Šegota, koji je sa svojim partnerom imao želju za udomljenje djece od samog početka, ističe kako je presretan: „Kako smo rekli sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati.‟

U nastavku je dodao kako su odmah nakon vjenčanja podnijeli zahtjev za posvojenje, no bili su vrlo brzo odbijeni, zbog čega su pokrenuli sudski postupak na Upravnome sudu koji još uvijek traje. Zbog toga su počeli razmatrati i druge opcije poput udomljavanja.

Na ljeto 2017. godine obojica su se prijavila u zagrebačku podružnicu Centra za socijalnu skrb, nakon čega su prošli cijeli postupak psihološke procjene, rješavanja testova roditeljskih vještina, razgovore tijekom kojih su razmatrani njihovi motivi za bavljenje udomiteljstvom, a izrađena im je i socijalna anamneza kako bi se ustanovila podrška obitelji i okoline. Sve su u potpunosti zadovoljili i dobili pozitivno mišljenje, no kada je trebalo uslijediti dobivanje licence za obavljanje udomiteljstva, od Centra više nisu dobili nikakve odgovore, zbog čega su se žalili Ministarstvu, a na kraju i pokrenuli sudski postupak.

Šegota ističe kako su strpljivo čekali i na kraju dočekali ovakvu presudu. „Uzbuđeni smo jer vjerujemo da ćemo u idućih nekoliko mjeseci steći licencu i nakon toga da će u našu obitelj stići dijete. Ili više djece‟, dodaje Šegota.

Međutim, nije sve kako se čini. Prema priopćenju Zaklade za pravnu kulturu „Ordo Iuris‟,„[s] jedne strane neskriveno se likuje donošenjem predmetne odluke, a s druge strane istovremeno prejudicira odluka koja tek treba biti donesena u ponovljenom postupku pred Centrom za socijalnu skrb. Napominjemo da se ne radi o presedanu u hrvatskom pravosuđu, tim više što odluka Upravnog suda još nije uručena strankama i ne postoji uvid u službeno obrazloženje odluke.

Potpuno je manipulativno donositi ikakve zaključke posebice jer su informacije za sada došle samo od jedne strane u postupku – odvjetnice istospolnog para. Također, pogrješno je i zlonamjerno istospolni par nazivati istospolnim bračnim parom jer je to suprotno i Ustavu RH i svim važećim zakonima kojima se propisuje da brak mogu zasnovati jedino muškarac i žena.

Netočno je da je odluka Upravnog suda donesena na temelju recentne prakse Europskog suda za ljudska prava, jer isti nikada nije odlučivao o slučaju kakav je ovaj istospolnog zagrebačkog para. Vjerujemo da će nadležno ministarstvo kojem je predmet vraćen, i dalje postupati u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom te se ispravno pozivati na odluke međunarodnih pravnih institucija, i, u konačnici, odbaciti navedeni zahtjev.

Bilo kako bilo, zanimljivo je da je ova odluka donesena upravo u božićno vrijeme kada se prisjećamo puta Svete obitelji i činjenice da je i sam naš Spasitelj, Isus Krist, Sin nebeskoga Oca, odrastao u obitelji koju su tvorili i otac i majka.