Muškarcima se često govori kako je pobačaj ženska stvar i kako se oni stoga ne bi smjeli u to miješati. To se nadalje argumentira činjenicom kako, budući da muškarci ne mogu zatrudnjeti i imati pobačaj, oni ne mogu razumjeti što žena prolazi i zbog toga ne bi smjeli imati pravo glasa.

Taj je argument manjkav jer pobačaj također utječe na muškarce pa bi oni trebali imati pravo glasa u debati. Mnogi su muškarci duboko ranjeni pobačajem. Koliko muškarci sudjeluju u boli, toliko su oni i odgovorni za situaciju te bi trebali preuzeti odgovornost za posljedice. Muškarci bi trebali zaštititi nevine.

Česti nesporazumi u komunikaciji između muškaraca i žene nastaju oko pobačaja. Muškarac zna reći ženi: ʽPoštujem svaku tvoju odluku.ʼ Neke žene to tumače na sljedeći način: ʽPobaci.ʼ Očito je da će otac djeteta odigrati veliku ulogu u odluci za rođenje djeteta ili za pobačaj. Mnoge veze puknu nakon pobačaja. Zaštita žena i djece od pobačaja u velikoj je mjeri muško pitanje i možda jedan od najvažnijih načina izražavanja muškosti. Muški je glas važan, postabortivna patnja i bol ne zaboravljaju se lako, a muškarci imaju važnu ulogu za odigrati u zaustavljanju pobačaja. Kultura pobačaja samo popušta nasilnim muškarcima, dajući im tako neograničenu zaštitu i tajnovitost. Nasilni pobačaji (muškarci koji tjeraju žene na pobačaj) nije ništa nepoznato. Muškarcima se pritom popušta, a dijete umire.

U inicijativi ʽ40 dana za životʼ mi pomažemo kršćanima da zaustave pobačaj u mjestu u kojem žive. Imamo i muške i ženske voditelje koji vode lokalne molitvene kampanje ispred centara za pobačaje i koji o pobačaju informiraju lokalnu zajednicu. Nerijetko vidimo stotine djece spašene od pobačaja zahvaljujući požrtvovnim i nesebičnim djelima jedne molitve i svjedočenja. Ulični zagovornici života nude pomoć ženama koje razmišljaju o pobačaju pa one često promijene mišljenje i odluče se za život. U Green Bayu, u Wisconsinu, muškarci mole čitavu noć za majke koje razmišljaju o pobačaju ispred klinike Planned Parenthood u gradu.

Organizacija molitvenih bdjenja ispred centara za pobačaj sjajan je način da se muškarci uključe u debatu oko pobačaja. Njihovo uključivanje pokazuje da im je stalo, a to može spasiti živote od pobačaja. Tvoje svjedočenje ispred centra za pobačaj može ti pomoći doprijeti i poduprijeti one ljude koji su u opasnosti od pobačaja i kojima treba pomoć. Iskustvo pokazuje da je ta metoda miroljubiva, a zakonito svjedočenje nevjerojatno efikasno. Muškarci se ne bi trebali bojati što drugi ljudi misle o njima, nego, umjesto toga, demonstrirati duhovno vodstvo u vrijeme krize. Prema jednoj studiji HMHM-a, dokazano je da Planned Parenthood, najveći opskrbljivač usluge pobačaja u SAD-u, zarađuje od prodaje dijelova djece nakon pobačaja. Naši će nas unuci pitati: ʽŠto si ti učinio tijekom velikog holokausta pobačaja?ʼNe smijemo biti tihi suočeni s pobačajem.

Što bi ti rekao ženi koju samo sekunde dijele od pobačaja? Zagovaranje života na ulici je apostolat koji mijenja život i koji izravno vodi do promjene srca i misli kod pitanja pobačaja. U svome mjestu stanovanja izađi na trg, nemoj se bojati nego učini promjenu u mjestu u kojem živiš. Zadivit će te rezultati i razina utjecaja koji imaš. Možemo pokazati ljubav ne samo na način na koji govorimo, nego i na način na koji djelujemo. Pokaži snagu ljubavi tako da budeš primjer ljubavi.

Preuzeto sa stranice The Catholic Gentleman uz dopuštenje autora, Roberta Colquhouna, međunarodnog koordinatora inicijative ʽ40 dana za životʼ.

Preveo: K.P.