SUPERKNJIGA „Biblija je živa!”

Djeca vam se dosađuju? Kao roditelji ne nalazite primjeren audiovizualan sadržaj za njih? Pitate se kako im približiti vjeru i Bibliju? Imamo savršeno rješenje za vas! Superknjigu!

Ne, ne radi se o nekakvoj knjizi za djecu, nego o američkoj animiranoj seriji redatelja Bryanta Paula Richardsona, čiji je cilj, na temelju Svetog pisma i na prikladan način, otkriti djeci istinu i ljepotu Božje Riječi kroz odabrane događaje iz Starog i Novog zavjeta.

Priča prati dječaka Luku Kvantuma, njegovu prijateljicu Elu Peperić i robota Gizma koji otkrivaju tajne „Superknjige” putujući kroz portal u povijesne, biblijske trenutke, u kojima susreću poznate biblijske likove. Međutim, oni nikada ne mijenjaju niti utječu na ishod ključnih trenutaka u priči tih likova. Oni su samo svojevrsni promatrači povijesti u nastajanju, iz koje izvlače određene pouke za vlastiti život.

Ova animirana serija bila je prikazivana pet sezona, a snimljene su sveukupno 53 epizode, u čijoj su produkciji sudjelovali i povjesničari. Naime, prije produkcije svake epizode, istraživači započinju intenzivno proučavanje biblijske priče, tražeći detaljne informacije i slike o ljudima, kostimima, rekvizitima, zgradama i lokacijama koje će se pojaviti u epizodi te brinući da svaki povijesni prikaz bude točan.

Također, kad biblijski likovi govore, velika se pozornost posvećuje tome da većina njihova dijaloga dolazi izravno iz Svetog pisma.

„Želimo dati djeci do znanja da je ovo stvarno mjesto, stvarno vrijeme, i da je ovo povijesni događaj koji se stvarno dogodio”, istaknuo je Gordon Robertson, izvršni producent projekta „Superknjiga”, što su gledatelji i potvrdili.

Prva epizoda „Superknjige” izašla je 2011. godine na engleskom jeziku na TV kući CBN, a od 2016. godine doživjela je svoju premijeru na hrvatskom jeziku na RTL-u, na kojem je prikazana čitava prva sezona. Tri godine kasnije, 2019., na Nova TV prikazana je druga sezona, a 2021. i treća sezona. Nije poznato hoće li se na hrvatski sinkronizirati i ostale sezone.

U sinkronizaciji svoje su glasove posudili poznati kazališni i filmski glumci kao što su Aleksandar Cvjetković, Sanja Hrenar, Hrvoje Klobučar, Željko Mavrović, Sven Medvešek i mnogi drugi, čime su doprinijeli autentičnosti biblijskih i drugih likova, a prije svega širenju poznavanja Biblije za one najmanje.

Svaka epizoda traje približno pola sata, što je dovoljno vremena da dijete uroni u Božju Riječ na njemu prilagođen, ali i edukativan način.

„Biblija je živa!” – glasi slogan ove animirane serije, koju možete naći i na YouTubeu. Nadamo se da će Biblija doista oživjeti pred svakim mališanom koji je bude gledao.