TAJNA USPJEŠNOG BRAKA: Njoj treba ljubav, njemu poštovanje

Knjiga „Ljubav i poštovanje” apsolutna je uspješnica o tajni uspješnog braka prodana u gotovo 2 milijuna primjeraka, a čiji je autor dr. Emerson Eggerichs, međunarodno poznat govornik na temu muško-ženskih odnosa.

Otkako je izašla 2004. godine, knjiga „Ljubav i poštovanje” oduševila je stotine tisuća bračnih parova diljem svijeta, a otkako je 10-ak godina kasnije izašla na hrvatskom jeziku, ona se već godinama širi u našim obiteljima pronoseći tako jednostavnu, a duboku tajnu uspješnog braka.

Koja je to tajna uspješnog braka? Zbog čega najčešće dolazi do sukoba u braku? Kako te sukobe spriječiti? Apostol Pavao je primijetio u čemu je glavni problem u braku i zato je naredio ženama da poštuju svoje muževe, a muževima da ljube svoje supruge. Temeljeći svoju knjigu na biblijskim principima, dr. Eggerichsu istaknuo je da se tajna uspješnog braka nalazi upravo u ispunjavanju tih dviju temeljnih potreba: ljubavi i poštovanja.

dr. Emerson Eggerichs

Naime, temeljna ženina potreba je potreba za ljubavlju. Kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna. Muškarčeva je pak temeljna potreba ta da se osjeća poštovanim. Kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba u braku i do takozvanih „ludih” krugova.

Autor nam stoga daje detaljan uvid u muško-ženske razlike, čije pak poznavanje i usvajanje pomaže spriječiti ili riješiti razmirice i svađe u braku. Čitajući knjigu, shvaćamo da naš supružnik može imati vrlo izražene potrebe, koje nama mogu izgledati potpuno nelogične i nebitne, a koje – ako se potrudimo ispuniti ih – mogu u potpunosti promijeniti bračni odnos.

Može li ova knjiga riješiti sve bračne probleme? Ne može. Problema će uvijek biti. No ona može uvelike promijeniti shvaćanje bračnoga suživota i podići njegovu kvalitetu na višu razinu. Ako i ne uspijemo u svemu navesti supružnika da se prema nama odnosi drukčije, barem ćemo razumjeti njegovo ponašanje. Također, čitajući posljednje poglavlje knjige, shvatit ćemo da nas je sakramentom braka u brak ušlo troje – ja, supruga i Isus – a bez Njega ionako ne možemo učiniti ništa.

Kome je knjiga namijenjena? Svima onima koji su u braku i koji namjeravaju stupiti u brak, no ne samo njima. Namijenjena je i djeci roditelja koji imaju problema u braku, a namijenjena je i onima koji su već poodmakli u godinama braka. Nikad nije kasno ovu knjigu uzeti u ruke. Knjiga je izvanredan poklon mladencima na vjenčanju, a možete je nabaviti i u izdanju s tvrdim koricama, koje su primjerenije za takav poklon.

Milijuni supružnika koji su pročitali ovu svjetsku uspješnicu ustvrdili su da bi im brak bio u mnogočemu bolji da su je pročitali odmah na početku braka. Mnogi su brakovi spašeni upravo zbog ove knjige. Štoviše, ona je toliko oduševila jednoga zagrebačkog župnika da ju je naručio za svaku obitelj u svojoj župi. On, kao ispovjednik, zasigurno zna goruće probleme svojih župljana.

Također, na temelju same knjige, „Kristofori” vode tečaj „Ljubav i poštovanje” za zaručnike i bračne parove. Više o tečaju saznajte ovdje, a o samoj knjizi saznajte ovdje. Oboje preporučamo jer su i knjiga i tečaj izvrsni, a svaki je biblijski utemeljen projekt u sklopu pastorala braka i obitelji danas itekako dobrodošao.

S. Lucija dos Santos je rekla: „Posljednja bitka između Boga i sotone vodit će se za brak i obitelj.” Vjerujemo da će ova knjiga pomoći da se što prije nađemo na pobjedničkoj, Božjoj strani.