Veseljko Kralj: Tri su muškarca bila osobito privržena Gospi

“Uđite s hvalama, na vrata Njegova, u dvore Njegove, s pjesmama!” Poznate su riječi prelijepog Psalma 100 koji nam govori o pravoj svrsi našeg života, koji je velika i katkad mukotrpna priprema u ovoj suznoj dolini, za preslatku vječnost s Bogom, našim Taticom, koji nama (muškarcima), u svome Svetom pismu stavlja pred oči kao uzor tri posebna muškarca, koji su živjeli svoju muževnost zbog privrženosti jednoj posebnoj Ženi.

Prvi, sv. Josip, koji je upravo zbog brige, skrbi, ali i ljubavi prema Mariji, a zbog njenog Sina i svoga Spasitelja, svakodnevno rastao u svetosti.

Drugi, sv. Ivan Apostol, koji je opet zbog njezina Sina i svoga Spasitelja, ostavio svoju obitelj i uzeo, kao dobri učenik, Mariju k sebi kao svoju Majku.

I treći, savršen i svet, pravi Bog i pravi Čovjek, koji je svoj život na zemlji okrunio poslušnošću, opet prema Mariji, kao svojoj Majci.

I dok tako promišljamo Božje ugodnike i Njegova Sina, poželjesmo se, i kao muževi i kao katolici, približiti barem malo toj velikoj Ženi, Majci i poniznoj Službenici Gospodnjoj, kako bismo i mi, na vremenski trenutak, zaronili u njezine dubine ljubavi i služenja prema Bogu, a s plodovima za vječnost.

O, Gospe naša, o Majko naša, hvala ti što prihvaćaš tako srdačno naša nastojanja i molitve sv. krunice, da budemo bolji kao djeca Crkve, muževi žena, očevi obitelji i bojovnici u svijetu i pomažeš nam u tome, na veću slavu Božju! Totus tuus, Maria…

 

Foto: cross-press.net