Započinje 8. zavjetno hodočašće ”Marijanski zavjet za Domovinu”. Hodočašće ove godine započinje 11. lipnja 2022. iz Osijeka i, nakon 75 dana hoda cijelom Hrvatskom, završava u Dubrovniku 24. kolovoza 2022.

Ove godine, osim aktualne glavne rute, kako ističu iz Bratovštine ”Marijanski zavjet za Domovinu”, bit će i jednodnevna priključna ruta koja kreće iz najistočnijega grada Hrvatske, iz Iloka. Ruta je nastala na inicijativu fra Grgura Blaževića, a spojit će se s glavnom rutom u Vukovaru.

Osim priključne rute Ilok-Vukovar, inicijativom o. Zdravka Tube, 6. godinu povezuju Svetište Majke Božje Molvarske s Rekom na glavnoj ruti Marijanskog zavjeta za Domovinu.

Zavjetno hodočašće povezuje brojna mjesta molitve i susreta s Kristom, svetišta kao što su: marijansko svetište Aljmaš kod Osijeka, Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici, Majka Božja Sljemenska Kraljica Hrvata, Zavjetna crkva u spomen poginulima za Domovinu u Zagrebu, Nacionalno svetište sv. Josipa zaštitnika Hrvatske u Karlovcu, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, Gospa Trsatska kod Rijeke, preko Sinja i Međugorja do Dubrovnika, a obuhvaća još mnoga druga bitna mjesta, ali i brojne prirodne kulturne ljepote Lijepe Naše.

Kao i ranijih godina, molitveni program na hodočašću obogaćuju svećenici.

Više informacija o datumima prolaska kroz pojedina mjesta te o rutama i dionicama, kao i o prijavi, može se pronaći na www.marijanskizavjet.hr.

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu nastala je 2015. godine na inicijativu branitelja – veterana Domovinskog rata i mladih sa željom da bratovština i njezini članovi budu inicijatori promjena i stvaratelji novih zajedničkih vrijednosti u kršćanskom duhu.

Potreba za ovakvim pothvatom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja, hrvatskog naroda i Djevice Marije čijem zagovoru dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.