Započinje 8. Marijanski zavjet za Domovinu

Započinje 8. zavjetno hodočašće ”Marijanski zavjet za Domovinu”. Hodočašće ove godine započinje 11. lipnja 2022. iz Osijeka i, nakon 75 dana hoda cijelom Hrvatskom, završava u Dubrovniku 24. kolovoza 2022.

Ove godine, osim aktualne glavne rute, kako ističu iz Bratovštine ”Marijanski zavjet za Domovinu”, bit će i jednodnevna priključna ruta koja kreće iz najistočnijega grada Hrvatske, iz Iloka. Ruta je nastala na inicijativu fra Grgura Blaževića, a spojit će se s glavnom rutom u Vukovaru.

Osim priključne rute Ilok-Vukovar, inicijativom o. Zdravka Tube, 6. godinu povezuju Svetište Majke Božje Molvarske s Rekom na glavnoj ruti Marijanskog zavjeta za Domovinu.

Zavjetno hodočašće povezuje brojna mjesta molitve i susreta s Kristom, svetišta kao što su: marijansko svetište Aljmaš kod Osijeka, Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici, Majka Božja Sljemenska Kraljica Hrvata, Zavjetna crkva u spomen poginulima za Domovinu u Zagrebu, Nacionalno svetište sv. Josipa zaštitnika Hrvatske u Karlovcu, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, Gospa Trsatska kod Rijeke, preko Sinja i Međugorja do Dubrovnika, a obuhvaća još mnoga druga bitna mjesta, ali i brojne prirodne kulturne ljepote Lijepe Naše.

Kao i ranijih godina, molitveni program na hodočašću obogaćuju svećenici.

Više informacija o datumima prolaska kroz pojedina mjesta te o rutama i dionicama, kao i o prijavi, može se pronaći na www.marijanskizavjet.hr.

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu nastala je 2015. godine na inicijativu branitelja – veterana Domovinskog rata i mladih sa željom da bratovština i njezini članovi budu inicijatori promjena i stvaratelji novih zajedničkih vrijednosti u kršćanskom duhu.

Potreba za ovakvim pothvatom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja, hrvatskog naroda i Djevice Marije čijem zagovoru dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.