Tijekom ove krize virusa COVID-19 mnogi će provesti vrijeme u dokolici. No bi li trebali?

Usred svih otkazivanja, među kojima je većina sportskih događaja i drugih događanja, važno je da razumijemo što je dokolica i zašto je važna. Mogli bismo provesti mnoge sate u lijenosti, okupirani aktivnostima koji ne zahtijevaju razmišljanje poput gledanja TV showova, ili u dokolici u njenom pravom značenju – kontemplaciji. Psalam 46, 10 nas u to dobro upućuje: „Prestanite i znajte da sam ja Bog‟.

Dokolica se ne bi trebala koristiti onako kako se većinom koristi u današnjem sekularnom društvu kao razonoda i zabava. Premda bi se trebala koristiti za molitvu i tišinu, morala bi se koristiti i za molitvu i tišinu koje vode prema djelovanju, kako govori papa Franjo.

Ne možemo si dopustiti da sebe stavimo u karantenu i odvojimo se od provođenja vremena s Isusom i rasta u vjeri. Moramo koristiti ovo vrijeme kako bismo se pripremili da se, kada nas pozovu u službu, možemo odazvati na taj poziv na pravi način.

Na blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije 2018. godine, papa Franjo je rekao: „Kako bi vaš kontemplativni život bio smislen za Crkvu i današnji svijet, potrebno je fokusirati se na formaciju koja se prilagođava potrebama sadašnjeg trenutka: cjelovitu formaciju, personaliziranu i dobro popraćenu formaciju.‟

Iako je papa Franjo taj citat namijenio onima koji žive u klauzuri ili samostanu, podsjetio nas je kako je svačija obaveza održavati kontemplaciju. Kontemplacija je vrijeme za nas da slušamo i upijamo. To nije oblik eskapizma. Jer kako je papa Franjo istaknuo, „ako ne slušamo, sve naše riječi neće vrijediti kao ništa drugo osim kao beskorisno brljanje.‟

Koristite mudro svoje vrijeme za dokolicu.

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.

Foto: Pixabay