Četiri subote, 16., 23. i 30. studenog te 14. prosinca, od 9 do 19 h, održat će se edukacija voditelja programa ‘Teen STAR’, u organizaciji istoimene udruge za cjeloviti spolni odgoj mladih. Edukacija će se održati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu (Kaptol 29a), a kotizacija iznosi 250 kn (uključeni tiskani materijali i okrjepa pod pauzama).

Prema njihovoj stranici www.teenstar.hr, program cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR je međunarodni program koji se provodi u tridesetak zemalja svijeta, na gotovo svim kontinentima: u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Africi i Aziji.

Teen STAR je kratica od Sexuality Teaching in the context of Adult Responsibility = Učenje o spolnosti u kontekstu odgovornosti odraslih, za mlade. “STAR” ujedno predstavlja zvijezdu, ili cvijet, čiji krakovi, ili latice, predstavljaju aspekte ljudske osobe (fizički, emocionalni, intelektualni, društveni i duhovni) koji zajedno čine cjelovitu osobu.

Program je 80-tih godina 20-tog stoljeća osmislila i proširila u svijetu dr. Hanna Klaus, liječnica specijalist ginekologije i porodništva, voditeljica Centra za prirodno planiranje obitelji u Washingtonu, SAD. Djelujući isprva kao podučavateljica Billingsove ovulacijske metode i liječnica misionarka u mnogim krajevima svijeta, zaokupljalo ju je pitanje pristupa mladim ljudima koji bi bio djelotvoran u smanjenju maloljetničkih trudnoća i spolno prenosivih bolesti. Uvidjela je da mlade djevojke na podsvjesnoj razini odbijaju kontracepciju jer ona negira njihovu novonastalu plodnost, smatra je „bolešću“, dok je njima njihova plodnost, također podsvjesno, jako važna. Pitala se bi li prihvatile pristup koji toj plodnosti, odnosno njihovom tijelu i spolnosti, a time i njima samima, daje visoku vrijednost. I zaista je već samo podučavanje djevojaka o njihovom tijelu i znakovima plodnosti dalo izvrsne rezultate – djevojke su počele sebe više poštivati, donositi zrelije odluke i odgovornije se ponašati.

Ubrzo je dr. Klaus okupila tim stručnjaka s pedagoškim znanjem i iskustvom te je tako izrađen cjeloviti program i za djevojke i za mladiće. Polazišna točka je tijelo i plodnost žene i muškarca, na što se nadovezuju emocije, društveni aspekt spolnosti i razne teme koje uključuju vrijednosti, stavove, odluke i ponašanje. Iako i djevojke i mladići uče i o svom i o suprotnom spolu, manji dio programa pohađaju odvojeno, kada se s djevojkama detaljnije obrađuje ženski ciklus, a s mladićima razgovara o muškoj seksualnoj reakciji.

Djelotvorni pristup

Već prvi rezultati programa, koji su se i nadalje potvrđivali, pokazali su da su se djevojke (a kasnije i mladići) koje su prošle kroz program u zanemarivom postotku počele upuštati u rizične seksualne aktivnosti (za razliku od visokog postotka ostalih mladih iste dobi), a čak polovica već spolno aktivnih je prestalo sa spolnom aktivnošću. Dakle, program je pokazao da utječe na promjenu ponašanja, što je najbolji i jedino uspješni način za prevenciju negativnih posljedica na području spolnosti.

Iako je neupuštanje u nezrele spolne odnose jedna od njegovih (pozitivnih) posljedica, program Teen STAR ne spada u tipične američke apstinencijske programe. Za njih je, naime, karakteristično da vrlo malo govore o tjelesnom aspektu spolnosti, dok Teen STAR ne samo da govori već uključuje i iskustveno praćenje znakova vlastite plodnosti i njihovo povezivanje s vlastitim osjećajima i ponašanjem. Na taj način mladi sami dolaze do vlastitih stavova i odluka, te će se to odraziti na njihovo ponašanje ne samo sada, već trajno kroz cijeli njihov život.

Također, za razliku od tzv. apstinencijskih programa Teen STAR daje sve bitne stručne informacije o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima.To je jako važno s obzirom na sveprisutnu propagandu prezervativa i ostalih sredstava “zaštite” u društvu i u školama, kada se najčešće ne navode stvarni i cjeloviti podaci i tako zavaravaju mladi ljudi.

Više o međunarodnoj organizaciji Teen STAR i o zemljama gdje se provodi pronađite na: www.teenstar.org.

#TeenSTAR #spolnost