fra Serđo Ćavar: Očinstvo u svjetlu Godine sv. Josipa

Kako izgleda očinstvo danas? Kako bi očinstvo trebalo izgledati prema Svetome pismu? Na ta pitanja odgovorio je fra Serđo Ćavar, OF, osvijetlivši očinstvo u Godini sv. Josipa.

U sklopu svog izlaganja na 2. online konferenciji katoličkih muškaraca „Budi muškarac‟ koja se održala od 25. do 27. lipnja 2021. godine, fra Serđo se osvrnuo na Papino pismo povodom Godine sv. Josipa i na vrline sv. Josipa koje bi trebao nasljedovati svaki muškarac, a time i svaki otac. Izdvojio je šest vrlina.

Prva je vrlina hrabrost, a to je vrlina koja je danas uvelike ugrožena. Najčešće muškarcima nedostaje hrabrosti da budu očevi. „Čini mi se kako danas mnogi muškarci žive kao da nemaju sna. Žive od danas do sutra za neke vrlo kratkoročne ciljeve. Za svoje neke užitke i aktivnosti‟, istaknuo je fra Serđo, zaključivši kako današnji svijet nudi mnoga brza i lagana rješenja, i upravo nam zato treba hrabrosti u očinskome poslanju, a ustrajnost u svakodnevnim dužnostima koja nas posvećuje. Malenost i skrovitost su pritom svakako nužne.

Druga vrlina koja je potrebna današnjima očevima jest nježnost. Iako je muškarac pozvan na snagu, autoritet, čvrstoću, on je pozvan i na nježnost. „Mnogi muškarci danas bježe od svojih emocija, bježe od emocija u odgoju svoje djece, bježe od emocija u svome braku, svojoj svakodnevici‟, upozorio je fra Serđo. Zaključio je kako to nikako nije dobro, jer danas imamo dvije krajnosti: muškarca koji je feminiziran, a toga danas ima sve više, i muškarca koji je surov i krut. Nijedna krajnost nije dobra jer nas ne vodi istinskom očinstvu. „Otac je onaj koji je odvažan, hrabar, ali u nježnosti.‟ Upravo muškarčeva nježnost ozdravlja obitelj, ozdravlja djecu i daje im sigurnost i zaleđe.

Sljedeća vrlina koju je naveo fra Serđo jest poslušnost. Sv. Josip je u svemu bio poslušan Bogu, a Isus je slijedio njegov primjer, ostavši poslušan Bogu do smrti na križu. Današnjem je muškarcu i ocu potrebna vrlina poslušnosti jer se uz nju veže prihvaćanje, sljedeća važna vrlina. „U našem životu mnoge stvari ne idu onako kako smo si mi to zacrtali, kako smo si mi to zamislili. I upravo zbog toga mnogi muškarci danas odustaju od očinstva. Odustaju od uloge odgajatelja. Odustaju od uloge podrške svojoj supruzi u odgajanju njihove djece zato što nije po njihovom. I danas ako nije po mome, onda ja biram sebi svoj put‟, objasnio je fra Serđo.

Mnogi muškarci biraju upravo takav, lakši put, a sv. Josip nas uči prihvaćanju, vrlini koju danas osobito treba vježbati. Kako piše Papa, prihvaćanje životnih okolnosti koje nismo željeli (brak, obitelj, poslanje, samoga sebe) vodi do unutarnjeg ozdravljenja. Od velike je važnosti tu prihvaćanje odgovornosti za dijete i za život drugoga. „Tu upravo muškarac postaje otac – kad preuzima odgovornost za čovjeka pored sebe.‟

Sljedeća očinska vrlina od velike važnosti jest sloboda. Očeva odgovorna prisutnost i zauzetost rađa sigurnošću kod djece i onda ona s pouzdanjem i bez straha koračaju u svijet. Međutim, danas mnogi očevi drže svoju djecu pod staklenim zvonom, što rađa sputanošću i neslobodom kod djece, ili ih usmjeravaju u ostvarenje svojih nedosanjanih snova i ambicija, što pak guši dječje snove i potencijale.

Posljednja očinska vrlina koju je fra Serđo istaknuo jest žrtva i naveo je primjer sv. Josipa koji nam je uz vjeru i povjerenje u Boga ostavio primjer požrtvovnosti. „Bez žrtve, bez odricanja ne možemo ništa veliko postići‟, zaključio je fra Serđo, a upravo nje najviše nedostaje kod današnjih očeva.

Za kraj svog izlaganja naveo je kako je muškarčevo očinstvo znak Božjega očinstva i kako njemu, prema primjeru sv. Josipa, trebamo težiti. „Upravo zato valja ovome zadatku biti do kraja posvećen te još više truda i napora ulagati da se govori o ovoj važnoj temi, o ocu.‟

Foto: Unsplash