Bliži se svetkovina Svih svetih uoči koje je Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije obično pripremao „Holywin – svetost pobjeđuje“, događaj koji je okupljao stotine mladih na zagrebačkoj Šalati na zajedničkom misnom slavlju i predstavi o svecima i blaženicima. Ove godine zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb, Holywin se neće održati u dosadašnjem obliku.

Iz tog razloga, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Kristijan Tušek, poziva svećenike i mlade da u svojim župama organiziraju bdjenje uoči svetkovine Svih svetih, u subotu 31. listopada. „Pozovite mlade na svetu misu, katehezu i euharistijsko klanjanje koje može biti organizirano na razini župe ili dekanata‟, rekao je vlč. Tušek u svome priopćenju.

Održavanje Holywina kršćanski je odgovor na nekršćanski Halloween kojim se agresivno propagira Noć vještica, izravno suprotstavljena katoličkoj tradiciji. Ono što većini nije poznato jest to da je taj isti dan i Međunarodni dan magije koji slave brojni magičari i njihovi simpatizeri. Prema fra Josipu Blaževiću, Halloween je iznimno štetan za pojedinca jer briše granicu između kršćana i pogana, pobuđuje zanimanje za okultno, predstavlja bezazlenima magijske i okultne tehnike, najsvetiji je dan vještica i drugih okultista, poseban je dan za prizivanje duhova za spiritiste, okultisti i vještice koriste ga za populariziranje svojih umijeća, na ovaj su dan u prošlosti prinošene ljudske žrtve, sotonisti vjeruju da je to jedini dan u godini u kojem mogu prizvati Sotonu, niječe postojanje grijeha i potrebu za Spasiteljem, ne postoji niti jedna aktivnost ili simbol Halloweena koji ne bi imao veze s poganstvom.

Zbog toga Katolička Crkve u Hrvatskoj unazad 15-ak godina promiče Holywin i promovira svece u koje se možemo ugledati. Predložena tema ovogodišnjeg Holywina jest život blaženog Carla Acutisa, mladića kojeg je papa Franjo proglasio blaženim 10. listopada ove godine u Asizu. „Neka on bude poticaj vama i svim mladima da se u ovim neizvjesnim vremenima pouzdamo u Božji plan te da utjehu pronađemo u našem Spasitelju‟, dodao je u svome priopćenju vlč. Tušek.

Holywin će se tako održati diljem Lijepe Naše, u većini župa 31. listopada, a prema dostupnim informacijama, po 7. će se put održati i u varaždinskoj katedrali pod geslom „Samo jedanput se umire!‟ s početkom u 20 h.

Održat će se i u više zagrebačkih župa, prema popisu prikupljenom i objavljenom na Laudato portalu:

Župa sv. pape Ivana XXIII. (Dubrava) − sveta misa počinje u 19 h, a predslavit će je vlč. Marko Torbar. Nakon toga slijedi kateheza koju će održati vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u Retkovcu. Na kraju će se održati euharistijsko klanjanje.

Župa Majke Božje Lurdske (Zvonimirova ulica) − u subotu 31. listopada poslije večernje svete mise u 19 h bit će bdjenje mladih.

Župa sv. Luke (Travno) − u subotu u 19 h započinje bdjenje pred Presvetim oltarskim sakramentom uoči svetkovine Svih svetih, a koje će pripremiti mladi te župe.

Župa sv. Petra (Vlaška ulica) − pozivaju se mladi da dočekaju svetkovinu Svih svetih kroz katehezu, pjesmu i molitvu pred Presvetim. Program počinje u 21 h.

Župa sv. Ivana Nepomuka (Lučko) – od 17.45 sati župnik predvodi pobožnost u čast Blažene Djevice Marije, kao završetak listopadskih pobožnosti. Potom je u 18.30 sati svečana misa, a nakon nje euharistijsko klanjanje do 22 h. Prigoda za ispovijed je do 21 h.

Župa sv. Marka Križevčanina (Trešnjevka) – bdjenje započinje svetom misom u 20 h, a nastavlja se klanjanjem pred Presvetim.

Kapela Corpus Domini (Trešnjevka) − u sklopu inicijative „24 sata pred Gospodinom‟ održat će se cjelodnevno bdjenje. Sve započinje svetom misom u 6.30 h, a nakon toga na čašćenje će biti izloženo Presveto. Misa je ponovno u 20 h. Klanjanje će, zbog epidemioloških mjera, trajati do 23 h.

Župa sv. Antuna Padovanskog (Sveti Duh) − u sklopu „Duhovno-duhovitih večeri‟, u četvrtak 29. listopada, za studente i mlade održat će se program: „Noć svetaca‟ ili Holywin. Program počinje svetom misom u 19 sati. Nakon toga održat će se kateheza i klanjanje.

Foto: Pixabay