Početkom studenog ove godine izašao je još jedan broj „Pohoda‟, tromjesečnika udruge „Hrvatska za Život‟ – prvog pro-life časopisa u Hrvatskoj, koji je donio pregršt novih poticajnih članaka i svjedočanstava o odluci za život.

Zainteresiranim se čitateljima na početku samog časopisa obratio predsjednik Udruge, Ante Čaljkušić, s već tradicionalnim poticajnim riječima o djelovanju Udruge i o sve skorijoj proslavi pobjede kulture života u našoj domovini. U svom se uvodniku osobito osvrnuo na svećenike za život koji su prethodili djelovanju Udruge, a koji su dali velik obol izgradnji kulture života, no osvrnuo se i na laike koji se u svome staležu bore za svaki nerođeni ljudski život.

Tim je svojim uvodnikom Čaljkušić najavio sve članke u ovome broju, koji iz različitih perspektiva opisuju borbu za dijete u majčinoj utrobi. Prvi je članak svojevrsni pro-life hommage, tj. počasni članak u kojem su predstavljeni četvorica svećenika koja su se istaknula svojim pro-life zalaganjem. To su ovim redom: vlč. Ivica Berdik, pater Marko Glogović, vlč, Marko Majstorović i don Ante Baković. Dva su posljednja svećenika već neko vrijeme kod Gospodina, no ostao je njihov neizbrisiv trag u apostolatu za život.

Sljedeći članak u ovome broju „Pohoda‟ bavi se predstavljanjem tima za trudnice „Nisi sama‟, koji je predstavila sama voditeljica tima, mlada Dijana Brozović. Ona se još kao studentica priključila inicijativi „40 dana za život‟ i, shvativši kako je Bog poziva na upravo ovaj apostolat, predala je Njemu sve svoje talente i sposobnosti kako bi pomagala majkama koje zbog različitih životnih situacija razmišljaju o pobačaju.

Na sličnom je tragu i Vid Milković, urednik novopokrenutog portala ruzarij.com, koji je shvatio kako neće doći do pobjede kulture života sve dok mi sami nešto ne učinimo po tome pitanju. On je stoga pokrenuo portal ruzarij.com i Facebook stranicu Krunicom za pobjedu kulture života, preko kojih svakodnevno poziva sve ljude dobre volje na molitvu krunice s nakanom za prestanak pobačaja.

O borbi za nerođeni ljudski život vjerojatno najviše zna Bosiljka Bačura, diplomirana pravnica koja je pomoću svog Centra za pomoć trudnicama „Djetešce, na sunašce‟ tijekom 27 godina njegova djelovanja uz Božju pomoć spasila tisuće nerođenih ljudskih života od smrti pobačajem. U svome je intervjuu, između ostalog, istaknula kako se mnoge majke boje prigrliti život, a kada ga prigrle, onda dožive svoje majčinstvo u punini.

O majčinstvu možda najviše zna Marijana Sabolić, majka i primalja u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj 13 u Zagrebu, koja se svakodnevno susreće s novorođenom djecom i novopečenim majkama. Njezino je iskustvo uvelike zanimljivo, jer se na svome poslu na svoje oči osvjedočila o posljedicama pobačaja, zbog čega se pozvala na priziv savjesti.

Koliko Bog nagrađuje svaku molitvu i trud u apostolatu za život, pokazali su to Antonija Politeo i Ante Škarić u svojim svjedočanstvima. Oni su moleći za život ispred zagrebačkih bolnica prije nekoliko godina sasvim neočekivano upoznali svog ženidbenog druga s kojim su ubrzo zasnovali i obitelj. Njihovo svjedočanstvo predivan je zahvat Božje ljubav, milosti i providnosti.

S upravo ovakvim raznolikim i poticajnim sadržajem „Pohod‟ iz broja u broj potiče svoje čitatelje da se otvore životu i da mole da se svaki nerođeni začeti ljudski život rodi. Ako se želite i vi nadahnjivati njegovim pro-life člancima, potražite svoj primjerak u svojoj župi ili se prijavite za besplatan primjerka časopisa javljanjem na mail 40danazazivot@gmail.com ili na broj 091 724 1044.