Kada razmišljate o tjelovježbi, vjerojatno se prije svega fokusirate na njezin sadržaj – vrste vježbi koje planirate raditi.

Premda su različite vježbe od velike važnosti, trebali biste uzeti u obzir i kada ih radite. (Doista, pravo vrijeme mnogih stvari može biti podcijenjena komponenta u ostvarivanju rezultata.)

Kako ćemo pokazati, otkrivanje najboljeg vremena za vježbanje ovisi o vašim ciljevima.

Ako je vaš cilj gubitak kilaže – vježbajte ujutro

Istraživanje pokazuju da vježbanje ujutro može pomoći pri gubitku kilaže na dva načina.

Kao prvo, nekoliko je studija pokazalo kako vježbanje ujutro prije doručka (tj., na prazan želudac) može povećati gubitak masnoće u usporedbi s vježbanjem kasnije tijekom dana.

Osim što pomaže pri većem sagorijevanju masnoće tijekom vježbanja, istraživanja pokazuju kako vježbanje ujutro može pomoći pri kontroli apetita tijekom dana. Ako sagorijevate više kalorija vježbanjem i jedete manje kalorija, iskusit ćete iznenadan gubitak kilograma.

Ako je vaš glavni cilj kondicija – vježbajte poslijepodne ili rano navečer

Ako je vaš cilj da postanete veći, jači i brži, tada biste prema istraživanjima trebali zakazati svoju tjelovježbu poslijepodne ili rano navečer. Evo zašto:

Povećana tjelesna temperatura poboljšava kondiciju. Vaša tjelesna temperatura povećava se tijekom dana i doseže vrhunac između 14 i 18 h. Povišena tjelesna temperatura poboljšava kondiciju na više načina.

Toplo je tijelo gipkije tijelo. Mišići i tetive su opuštenije. Jednostavno se osjećate manje ukočeno kada vježbate poslijepodne u usporedbi s jutrom.

Povišena tjelesna temperatura također pomaže metabolizmu glukoze. Kada dižete utege ili trčite 5 km bržim ritmom, glukoza je vaš primarni izvor snage. Koliko efikasno vaše tijelo obrađuje glukozu, toliko ćete više energije imati za nastavak naporne tjelovježbe.

Povišena tjelesna temperatura također je povezana s bržim živčanim prijenosom koji pomaže kod eksplozivnih pokreta poput dizanja utega ili spritanja. Naprimjer, nekoliko je studija pokazalo kako snaga biciklista doseže vrhunac oko 18 h.

Povećana mišićna masa. Studije su pokazale kako pojedinci koji treniraju kasnije tijekom dana nabace veću mišićnu masa nego oni koji vježbaju ujutro. Jedna teorija koja objašnjava zašto je tome tako jest manjak kortizola u tijelu kasnije tijekom dana nego ujutro. Kortizol je kataboličan, što znači da kida mišićno tkivo. Što manje kortizola imate u svome tijelu nakon jednog treninga, to će vaši mišići manje pucati, što će vam na kraju ostaviti veću mišićnu masa. Opet, ovo je teorija. Potrebno je još istraživanja na ovome polju.

Hoće li vježbanje kasnije tijekom dana pokvariti moj san?

Stručnjaci su odavno zaključili kako vježbanje manje od otprilike četiri sata prije spavanja može pokvariti vaš san jer tjelovježba povećava tjelesnu temperaturu, podiže bilo i stimulira živčani sustav. No jedna od studija iz 2018. na tu temu pokazala je kako vježbanje do sat vremena prije spavanja ne utječe na kvalitetu sna.

Morat ćete sami eksperimentirati na tome polju kako biste uvidjeli utječe li vježbanje prije spavanja na vaš san.

Moje iskustvo s jutarnjim i večernjim vježbanjem

Sve do nekoliko godina vježbao sam ujutro. Svidjela mi se ideja započinjanja dana s tjelovježbom koja bi završila prije nego što bi sunce izašlo.

No onda sam prešao s vježbanja u komercijalnoj teretani u svoju garažnu teretanu, a moja je garaža smještena neposredno ispod spavaće sobe mojih klinaca. Zvuk utega koji bi kao grom udario pod svaki put nakon što bih ja završio seriju dizanja, probudio bi ih u 5.30 h. Općenito se i meni sve manje počelo sviđati ranije ustajati. Samo sam se osjećao umoran tijekom dana. Tako sam započeo s kasnijim ustajanjem (ovih dana, kada nema nastave, ustajem oko 8 h), a svoju sam tjelovježbu prebacio na kasno poslijepodne.

Stvarno mi se sviđa tako i ne mislim da bih se vratio na staro, čak i kada ranojutarnja buka ne bi bila problem.

Primijetio sam napredak u kondiciji kod svojih treninga poslijepodne. Moje se tijelo osjeća toplije i spremnije nego kada bih trenirao ujutro. Nemam nikakve statističke dokaze da se moja kondicija popravila nakon ove promjene. Jednostavno se osjećam bolje.

Jedini nedostatak treniranja poslijepodne jest taj što je tijekom ljeta u mojoj garaži u to vrijeme tako pakleno vruće u usporedbi kako bi bilo ugodnije ujutro. Tada samo uključim veliki ventilator i stisnem zube.

Najbolje vrijeme za tjelovježbu jest vrijeme kada možete vježbati redovito

Dakle, ako je vaš primarni cilj gubitak kilograma, istraživanja predlažu vježbanje ujutro.

Ako je vaš cilj poboljšana kondicija, istraživanja predlažu vježbanje poslijepodne/rano navečer.

No što ako vam vaš raspored ne dopušta da iskoristite ono najbolje od svog vremena za treniranje? Što ako želite trenirati kako biste poboljšali svoju kondiciju, no jedino vrijeme kada možete trenirati jest ujutro?

Pa, onda morate vježbati ujutro.

Redovito vježbanje je važnije od savršenog vježbanja. Otkrijte koje vam vrijeme najbolje odgovara – s obzirom na to kako se osjećate i kada vam vaš raspored dopušta tjelovježbu – i držite se toga. Ne dopustite savršenstvu da postane neprijatelj onome što je dobro.

 

Preuzeto sa stranice: artofmanliness.com

Preveo: K.P.

Foto: Pixabay