Izlazi knjiga koja uspješno pobija svaki mit o pobačaju

Uskoro iz tiska izlazi knjiga dr. Krunoslava Puškara naziva „Argumentirano za život: Kako obraniti dostojanstvo ljudske osobe”, koja iz različitih aspekata obrađuje najveći problem današnjice – problem pobačaja.

Navodeći suvremenu i objektivnu literaturu i izvore, „Argumentirano za život” u prvom dijelu daje uvod u problematiku pobačaja, odnos Crkve prema njemu, prikaz pokreta za život, važnost ispravnog argumentiranja te kako svatko može doprinijeti prestanku pobačaja, dok u drugom, glavnom dijelu, knjiga obrađuje 40 najčešćih mitova o pobačaju, donoseći obilje znanstvenih činjenica koje u kratkim crtama uspješno pobijaju te mitove.

Kako je istaknuo sam autor, dr. Krunoslav Puškar: „Mnogi se od nas protive pobačaju, ali kad se zateknu u raspravi o njemu, nerijetko ne znaju što reći, a nerijetko se i boje bilo što reći kako ih se ne bi prozvalo netolerantnima. Međutim, ova knjiga daje konkretne argumente kojima ne samo možemo dobiti raspravu usred labirinta poluistina i laži nego i, ono najvažnije, pridobiti sugovornika na našu stranu.”

Neki od 40 mitova koji se obrađuju u ovoj knjizi su: Nerođeno je dijete samo nakupina stanica, Nerođeno dijete nije osoba nego potencijalna osoba, Nerođeno je dijete dio ženina tijela, Pobačaj nije ubojstvo jer je legalan, Postabortivni sindrom ne postoji, Pobačaj je zdravstvena usluga, Ako se zabrani pobačaj, žene će ga i dalje raditi, Ako se zabrani pobačaj, on neće biti siguran za ženu, Ako se zabrani pobačaj, rodit će se previše neželjene djece koja će biti opterećenje za državu itd. Svake se godine pojavi barem jedan mit koji nema nikakva znanstvena utemeljenja. Kad bi pobačaj imao smisla, bio bi dovoljan samo jedan argument.

Premda je prije svega pisana za zagovornike prava na život, ova je knjiga pisana i za one koji se tome pravu protive, a ponajviše za one koji kažu da se protive pobačaju, ali da nije na njima da ga drugima brane. Nažalost, takvi pojedinci koji sjede na dvije stolice ne samo da odobravaju pobačaj svojim stavom, nego i čine duhovni pobačaj jer ne zagovaraju ono što je njima već darovano, navodi autor.

Recenzije i potpore za knjigu dr. Puškara napisalo je 10-ak istaknutih osoba iz pro-life krugova, pri čemu se svi recenzenti i podupiratelji knjige slažu: riječ je o remek-djelu apologetike za život koje nam je itekako bilo potrebno na hrvatskom jeziku. Za nekog tko tek ulazi u pokret za život, „Argumentirano za život” je prava pro-life enciklopedija.

Potrebno je istaknuti da je ova vrijedna knjiga prvi zajednički projekt Naklade „Crisinus” i udruge „Hrvatska za Život”, a prilog od prodaje knjige namijenjen je djelovanju udruge „Hrvatska za Život” i 40-ak majki kojima Udruga konkretno pomaže materijalno, moralno i duhovno, a koje su odustale od pobačaja.

Prednarudžbe traju do 10. listopada, do kada se primjerak knjige može nabaviti po sniženoj, promotivnoj cijeni. Više o mogućnostima narudžbe možete saznati pomoću sljedećeg obrasca: https://forms.gle/ZpSSYK4Gjb3Nsfvh9.

Kako stoji u Knjizi Propovjednika: „Moj narod gine; nema znanja” (Prop 4, 6). Međutim, znanje o najvećem narušitelju mira, pobačaju, je tu. Doslovno nam je nadohvat ruke zahvaljujući ovoj knjizi. Pitanje je samo imamo li hrabrosti upotrijebiti to znanje i podići glas za one koji nemaju svoga glasa – nerođene.