Mnoga djeca posljednjih generacija nikad nisu imali mogućnost igranja vani u relativno sigurnom susjedstvu bez stalnog roditeljskog nadzora. Visoke stope broja razvoda i sve veći utjecaj interneta ostavio ih je bez tog formativnog dijela njihova djetinjstva. Njihove su škole ponovno uvele ideju stalnog nadzora pomoću obrazovne filozofije u kojoj ima puno ideologije, a malo istine.

Ne samo da nove generacije imaju problema s igranjem vani, nego se više nemaju gotovo ni s kime igrati. Sve manje parova odlučuje se za djecu. Statistike pokazuju da 59,5 milijuna obitelji u SAD-u nema djece ispod 18 godina, 14 milijuna obitelji ima samo jedno dijete, 12,8 milijuna obitelji ima po dvoje djece, a samo 7 milijuna obitelji ima troje ili više djece. Iako ovi podatci ne pokazuju kako ova djeca odrastaju, trend je sasvim jasan. Djeca nestaju iz Amerike.

Dugoročni trendovi

Stopa plodnosti u SAD-u je u stalnom opadanju od 2007. godine. Sada je na najnižoj točci ikad. Prema jednom izvještaju Centara za kontrolu bolesti, „općenita je stopa plodnosti iznosila 59,0 poroda na 1000 žena starosti 15-44 godine, što je za 2 % manje nego 2017. i što predstavlja još jednu rekordno nisku brojku za SAD.‟

Časopis The Hill ponudio je cjelokupnu sliku tijekom vremena. „Stopa plodnosti iznosila je 3.0 u ranom 20. st., zatim je pala na 2.1 u 1940-ima te je dosegla svoj vrhunac od 3.7 u baby boomu tijekom poraća Drugog svjetskog rata. Nakon toga je rapidno pala na relativno nisku razinu u 70-ima. Opadanje stope plodnosti ubrzalo se nakon 2010. godine zbog čega su se počela postavljati pitanja o ekonomskim implikacijama ako se taj trend nastavi.‟ Washington Post trenutnu stopu plodnosti procjenjuje na 1.73.

Razlozi za opadanje stope plodnosti

Razlozi za ovo opadanje su dobro poznati. Kontracepcija je sve poznatija i dostupnija. Parovi čekaju sve duže da bi se vjenčali, a onda opet odgađaju trudnoću sve dok se ne osjećaju financijski sigurnijima. Troškovi podizanja djece – osobito vrtića i obrazovanja – postaju veći od općenitih životnih troškova. Mnogi se parovi jednostavno odlučuju kako nikad neće imati djecu.

Utjecaj kulture i vlade također doprinosi ovom trendu. Mnoge škole i druge javne agencije promoviraju kontracepciju i pobačaj među mladima. Takvi se napori vrše u tandemu s Planned Parenthoodom. Za vrijeme Obamacarea, kontracepcija ulazi u sve zdravstvene usluge. Svjetska zdravstvena agencija promovira pobačaj i kontracepciju diljem svijeta. Velik dio pokreta za zaštitu okoliša favorizira smanjenje broja ljudi jer samo je postojanje čovječanstva uzrok nadolazećeg globalnog sloma.

Ovaj trend depopulacije ima ogromne društvene i ekonomske posljedice.

Djeca i obitelj

Susjedstva koja su nekad bila prepuna djece sada su relativno tiha. Umjesto igara poput lovice, baseballa ili drugih igara, koje bi se vani mogle igrati satima, sada su uobičajeniji playdateovi koji se održavaju u kući i koji imaju određeno vrijeme. Playdate je osmišljen za sve manji broj djece koja se sada mogu igrati samo prema dogovoru.

Playdate je loša zamjena za susjedstvo. Ograničeno vrijeme roditelja čini te prilike relativno rijetkima, što onemogućava formiranje nekog dugotrajnog prijateljstva. Broj djece je ograničen i to doprinosi ograničenosti društvenih vještina koje se unutar skupine razvijaju same po sebi.

Kada se playdate mora otkazati ili odgoditi, najdostupnija je alternativa „screen time‟ (engl. vrijeme pred ekranom). Taj ekran može biti televizija, računalo ili video igrica, a on je loša zamjena za ljudsku interakciju.

Može li se sve malobrojnije društvo podupirati?

Mnogi parovi koji odgađaju ili limitiraju rađanje djece navode ekonomske razloge. Oni ne shvaćaju da sve malobrojnije društvo doprinosi sve većim ekonomskim troškovima.

Euromonitor International naveo je globalni utjecaj sve starijeg potrošačkog društva. Njegova studija nosi zlokobni naslov: Razvijeni gradovi s manjom stopom poroda pokazat će manji rast GDP-a do 2030. Studija otkriva kako „će se nove prilike svakako javiti naočigled sve starije populacije, no sve manja stopa poroda će neizbježno dovesti do pada ukupne potrošnje u budućnosti jer će se cjelokupna populacija smanjivati.‟

Euromonitor je također naveo negativan utjecaj sve manjeg broja radnika. „Smanjenje radne populacije (15-64) najveća je opasnost za ekonomsko zdravlje gradova. Ova je dobna kategorija glavni opskrbljivač produktivnosti za tvrtke, što znači da su radnici ujedno i porezni obveznici.‟

Centar za istraživanja u Bostonu također je opisao ovaj utjecaj u ožujku 2019. „Smanjenje plodnosti ima velike posljedice: buduća manja radnja snaga rezultirat će smanjenim cjelokupnim ekonomskim rastom i većim poreznim terećenjima sa svrhom da se podupru programi poput društvenog osiguranja. Prema jednom izvješću iz 2018., cjelokupna stopa plodnosti od 1.8 djece po ženi umjesto 2.0 povećat će 75-godišnji deficit za 0.41 posto oporezive plaće ili za sadašnju vrijednost od skoro 2 bilijuna dolara.‟

S vremenom će se sustav društvenog osiguranja urušiti ili biti restrukturiran kao program koji plaćaju porezni obveznici. Naravno, tada će biti sve manje poreznih obveznika.

Europske i azijske situacije su čak i gore

Dok trendovi američke populacije uznemiruju, situacija je još i gora u zapadnoj Europi i dijelovima Azije. Statistike Svjetske banke navode kako nijedan narod Europske Unije nema stopu plodnosti iznad 2.0. Maltina je stopa najniža s 1.2, Cipar, Italija i Španjolska imaju 1.3, Francuska je najveća s 1.9.

Populacija Japana nije se obnovila nakon 1975. i trenutno stoji sa stopom malo ispod 1.4, prema stranici Macrotrends. Čak i liberalni New York Times priznaje kako Kinina niska stopa plodnosti ima „nepoželjne nuspojave‟ koje proizlaze iz tiranske 35-godišnje „politike jednog djeteta‟ koja je promijenjena 2015. godine. „Ona je srušila tradicionalne strukture koje su podupirale starije stanovništvo i dovela do sve većeg nesrazmjera između broja muškaraca i žena koji bi mogao posijati društvene nemire.‟

Doista, današnje su generacije presebične da bi bile otvorene za reprodukciju. Poput većine sebičnog ponašanja, ono je kratkovidno. Pojedinci i obitelji misle kako postoje prednosti kod imanja malih obitelji. Međutim, te će ih „prednosti‟ proganjati kako će starjeti, dok će se malobrojne generacije koje dolaze boriti da održe društvo na životu.

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: returntoorder.org

Preveo: K.P.

Foto: Pixabay