Martin Golik iz Samobora odvažio se na pustolovinu života: otprilike 500 km hoda od svoga doma do Međugorja. Krenuo je na put 6. lipnja, oslanjajući se na Božju providnost, a s nama je podijelio svoje razloge njegova hodočašća.

„Imam 33 godine i prošlo je oko 7 godina od mog početka obraćenja. Krenuo sam sâm na hodočašće u Međugorje pješice nakon što sam dao otkaz, bez obzira na moje kritično financijsko stanje. Krenuo sam na ovaj dalek put jer tražim Božju pomoć i konkretan odgovor od Gospodina i molbu nebeske Majke za pomoć da znam što je volja za mene i da spasim svoju obitelj koja je u kritičnom stanju… To je upravo i moj poticaj da idem do kraja bez obzira na velike žuljeve i bol!“, naglasio je Martin.

„Želim obraćenje obitelji, svoje obraćenje, oslobođenje od krivih navezanosti i rast u ljubavi i istini! Želim novu obitelj , duhovnu obnovu i izlječenje svoga srca! Molim putem puno, puno i to s velikim predanjem i srcem u nadi da će Bog uslišati moje molitve“, dodaje.

Njegovu su predanost i žrtvu prepoznali mnogi njegovi prijatelji koji ga oduševljeno prate na društvenim mrežama. Naime, Martin svaki dan objavljuje video uratke s puta i objavljuje ih na svome Facebook profilu i YouTube kanalu.

„Ne znam ga osobno, ali ću ga upoznati jednom. Ovaj mladić ide pješke do Međugorja. Ako ga sretnete, ponudite mu čašu vode, sendvič, hanzaplast za žuljeve, spavanje, a najviše od svega – blagoslovite ga“, napisala je jedna od pratiteljica na njegovu FB profilu.

Kako Martin pokazuje u svojim video uratcima, njegov je put uistinu blagoslovljen. Kuda god dođe, svatko ga dočeka s hranom, pićem i smještajem, što svakog dana izmami osmijeh na njegovo lice. „Idem po Božjoj providnosti i ne znam što me čeka i ne planiram unaprijed! Do sada mi je Gospodin uvijek providio dom, okrijepu i svetu misu!“, ističe Martin.

Bez obzira na umor, bolove u nogama i žuljeve, na njegovu je putu sve natopljeno molitvom krunice. „Molim za neprijatelje, inicijativu ”40 dana za život”, crkvu, svećenike, papu Franju i za buduća duhovna zvanja, kao i za neke meni drage ljude!“

No osim što moli krunicu, on svakog dana izradi nekoliko novih krunica. Te krunice on poklanja osobama koje sretne, osobito onim osobama koje mu ponude okrijepu i smještaj.

„Sada, evo, idem iz Knina prema Vrlici! Danas je 9. dan moga hodočašća. Žuljevi su na nogama, ali sad je došao novi žulj pa oni stari više ne bole“, kazao nam je Martin, radosno nastavivši svoje hodočašće.

Foto: privatna arhiva Martina Golika