Sveta Stolica objavila je u utorak, 8. prosinca, apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“ (Očinskim srcem) povodom 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa, Marijina zaručnika, zaštitnikom Katoličke Crkve. Prema tome pismu, od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. trajat će se posebna Godina svetog Josipa uz koju su vezani posebni oprosti.

U sklopu proglašenja Godine sv. Josipa, papa Franjo pozvao je u svome pismu vjernike da se utječu ovome velikom svecu, istaknuvši kako sv. Josipa trebamo moliti „samo za milost nad milostima: naše obraćenje‟, prenosi Vatican News.

Apostolska je pokorničarna također objavila i dekret kojim se vjernicima u Godini svetoga Josipa dodjeljuje potpuni oprost prema određenim uputama kako bi se „nastavilo povjeravanje cjelokupne Crkve moćnoj zaštiti Isusova čuvara.‟

Tijekom toga vremena, vjernici će imati priliku ostvariti oprost od ozbiljnih osobnih i društvenih patnji tako što će se predati molitvi i dobrim djelima.

Također će vjernici moći razmatrati život svetoga Josipa, koji je radio velika djela u skrovitosti i poniznosti, uzor koji bismo svi, pogotovo u današnje vrijeme, trebali nasljedovati.

Papa Franjo tom je prilikom objavio i ovu molitvu[1] kojom je i zaključio apostolsko pismo.

Zdravo, Čuvaru Otkupiteljev,
Zaručniče Blažene Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga jedinoga Sina;
U te je Marija pohranila svoje povjerenje;
uz tebe je Krist postao čovjekom.

Blaženi Josipe, podari i nama svoje očinstvo
i vodi nas putem života.
Pribavi i nama milost, milosrđe i odvažnost
i brani nas od svakoga zla. Amen.

 

[1] Radi se o neslužbenom prijevodu koji je napravio portal Bitno.net