Povodom nadolazećih parlamentarnih izbora kontaktirali smo 15-ak stranaka koje se natječu za svoje mjesto u Saboru i zatražili od njih da nam ukratko predstave svoj program s obzirom na stav prema pobačaju.

Javili smo se s navedenom molbom ovim strankama: HDZ, SDP, Domovinski pokret, Most NL, Možemo, Generacija obnove, NHR, HSP, IP, Demokrati, Laburisti, Pametno, Milan Bandić 365, HNS, Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, HGS i Reformisti.

Premda smo njihov stav o pobačaju i zakonskoj zabrani pobačaja mogli naći u njihovim programima i javnim nastupima ili barem pretpostaviti, odlučili smo se zatražiti ih da se sami izjasne po tom pitanju i tako nedvosmisleno daju svojim potencijalnim biračima uvid u svoj izborni program i svjetonazor.

Nažalost, samo se sedam stranaka (točnije: koalicija) odazvalo našem pozivu, koje su, zanimljivo, iznijele međusobno oprečna mišljenja o pobačaju, što nam govori o velikoj polarizaciji našeg društva. Njihove odgovore donosimo u cijelosti. Nadamo se da će vam njihovi odgovori pomoći u odluci za koga glasati 5. srpnja.

 

#1

Poštovani,

Sukladno našem vrijednosnom određenju, dostupan, siguran i legalan pobačaj smatramo temeljnim ženskim ljudskim pravom. Stoga nedvosmisleno odbacujemo postojeći represivni diskurs i protivimo se svakoj promjeni zakona o pobačaju koja bi umanjila reproduktivna prava žena smanjujući pristup sigurnom i dostupnom pobačaju. Protivimo se legislativnim promjenama u vidu predviđenih razloga za pobačaj, ili u vidu postavljanja psiholoških i socijalnih prepreka kao što je obavezno savjetovanje. Osigurat ćemo da kontracepcija i pobačaj budu financirani kroz sustav obveznog zdravstvenog osiguranja.

Možemo! – Politička platforma

 

#2

Prava žena su Ustavom zagarantirana, a to podrazumijeva i pravo na odluku vezanu za fizičko tijelo. Ustav je jasan, a praksa, nažalost, odstupa od ustavnih regulativa jer se primjenjuje priziv savjesti koji je nakaradan oblik pristupa ženama u društvu. Time se ženama narušava dostojanstvo i krajnje ih se omalovažava. Priziv savjeti je postao epidemija u ginekološkim odjelima. U prijedlogu Zakona koji je u proceduri u Saboru jasno je određeno da bolnice i odjeli u javnom sustavu moraju osigurati dostupnost prekida trudnoće. U slučaju da liječnici ginekološkog odjela izraze priziv savjesti bolnica je dužna zaposliti zdravstvene radnike koji nemaju priziv savjesti. Kao liječnik mogu potvrditi da bilo kakva zabrana prekida trudnoće vodi do razvoja crnog tržišta i iznimno nehigijenskih uvjeta koji bi bili pogubni i za ženu i za plod što je nedopustivo. Kvalitetna edukacija i destigmatizacija seksualnosti i seksualnog zdravlja dio je preventivnih mjera jer ni jednoj ženi prekid trudnoće nije jednostavan i lagan čin. Ne smije se dopustiti da u Hrvatskoj narušimo demokratska načela i prava žena koja su okosnica razvoja društva.

Odgovorio u ime koalicije stranaka Demokrata i Hrvatskih laburista: prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., predsjednik Demokrata

 

#3

Naše je stajalište da pobačaj mora biti legalan, besplatan, kao i kontracepcija, da bude informiran (tako da su javno dostupne sve informacije o prekidu trudnoće), da bude dostupan u svim bolnicama, da se zakonom regulira medikamentozni pobačaj, koji također mora biti dostupan u svim spomenutim bolnicama koje imaju ustrojenu ginekologiju. To je ono od čega nećemo odstupati. Ne bismo prihvatili bilo kakvo “savjetovanje” pacijentice koje ima za cilj odugovlačenje postupka koji prethodi zahvatu, kako bi se istekom roka od 12 tjedana od začeća, pobačaj onemogućio.

Zalagat ćemo se da kontracepcija bude besplatna za sve, odnosno da trošak pokriva HZZO. Zakonom o medicinskom postupku prekida trudnoće, koji je SDP prije više od godine dana uputio u saborsku proceduru, zalažemo se za to da kontracepcija, kao i prekid trudnoće budu besplatni, odnosno da njihov trošak pokriva zdravstveno osiguranje.

Potpuno smo svjesni štetnosti tzv. priziva savjesti (koji je za nas prije svega odbijanje izvođenja medicinskog zahvata), koji je prouzročio kršenje prava žene na izbor i derogirao još uvijek aktualni zakon iz 1978. Pitanje tzv. priziva savjesti treba regulirati posebnim aktom u skladu sa suvremenim i progresivnim stajalištima medicinske struke i zaštite ljudskih prava. Nažalost,neizvjesna je mogućnost potpune zabrane jer sudeći prema praksi Europskog suda za ljudska prava države članice koje su na takav način riješile ovo pitanje suočile su se s tužbama i presude nisu išle u njihovu korist. No, istodobno, isti sud je osudio manipulaciju prekida trudnoće ulaganjem tzv. priziva savjesti. SDP surađuje s predstavnicima nevladinog sektora i medicinske struke koji rade na prijedlogu akta koji bi uredio ovo pitanje tako da prekid trudnoće bude apsolutno dostupan u svim državnim bolnicama, što je i navedeno u našem Prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Dakle, unatoč stavu politike i želji za potpunom zabranom ove prakse, posljednju riječ mora imati uska struka.

Srdačan pozdrav,

IVANA TOMIĆ

glasnogovornica Restart koalicije

 

#4

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zalaže se za pravo svake žene na izbor, da sama donese odluku o tome hoće li roditi ili ne te se protivimo svakom obliku pritiska na autonomno odlučivanje pojedinca. Pravo žene na izbor je dio lepeze mukotrpno stečenih standarda temeljnih ljudskih prava koja se u 21. stoljeću ne smiju dovoditi u pitanje, nego se sve progresivne snage u društvu trebaju angažirati i dati svoj doprinos osmišljavanju načina da se ta lepeza dodatno proširi, ne dovodeći u pitanje neka druga, već stečena prava građanki i građana.

Također, smatramo da ženama mora biti zajamčen informirani pristanak, produljenje roka za prekid trudnoće na 12 tjedana gestacijske dobi, uvođenje uz kirurški i medikamentoznog postupka prekida trudnoće, pravo odabira načina prekida trudnoće te zabrana instituta priziva savjesti u javnozdravstvenim ustanovama.

Srdačan pozdrav,

PR ured

Središnji ured HNS-a

 

#5

Poštovani,

Stav HSP o pobačaju je jasan. Ne pobačaju.

Lijep pozdrav

HSP

 

#6

Poštovani,

izuzetno nam je drago što ste prepoznali naše zalaganje za zaštitu i osiguranje dostojanstvenog života za svakog čovjeka u Republici Hrvatskoj.

Most nezavisnih lista se jasno izjasnio da će se zalagati za zaštitu ljudskog života od začeća do naravne smrti što je u skladu sa stajalištem medicinske znanosti u RH, odnosno stajalištima medicinskih fakulteta u Republici Hrvatskoj te sa stajalištem Etičkog povjerenstva Petrove bolnice.

Most nezavisnih lista će, kao i do sada, koristiti sve mehanizme koje trenutno ima na raspolaganju unutar pravnog sustava Republike Hrvatske kako bi svakom čovjeku osigurao dostojanstven i siguran život.

Više o našem stavu možete pogledati i u videu.

Srdačan pozdrav,

Kristina Bakula

Organizacijska tajnica Mosta NL

BOŽO PETROV: LJUDSKI ŽIVOT POČINJE ZAČEĆEM

Naš je stav baš kao i stav svih medicinskih fakulteta u RH da ljudski život počinje od začeća. I stoga ćemo se zalagati da se poduzmu sve potrebne mjere za zaštitu života. Također naglašavamo kako ćemo se i nadalje zalagati da svi djelatnici u zdravstvu imaju pravo na priziv savjesti koji je civilizacijska vrednota i ljudsko pravo i koje kao takvo mora ostati zaštićeno i u našoj domovini. Sve ovo govorim kao predsjednik Mosta, ali jednako tako i kao otac, liječnik i vjernik.#PODIJELI

Objavljuje Božo Petrov u Petak, 28. veljače 2020.

 

#7

Poštovani,

hvala vam na vašem obraćanju i upitu. Ovo je stajalište stranke Neovisni za Hrvatsku – NHR, a i stav političke platforme Desna Liga (NHR, HSP I GO) s kojom nastupamo na predstojećim parlamentarnim izborima. Isto stajalište o ZAKONSKOJ ZABRANI POBAČAJA dijelom je našega zajedničkoga izbornog programa.

Zalažemo se za život. Bez ALI. Zalagati se za život znači zabranu pobačaja. Situacije oko kojih se trenutačno vode rasprave su, statistički gledano, doslovne iznimke, a od njih se pokušava napraviti pravilo. Drugim riječima; znamo da je ubojstvo zabranjeno, znamo kako čovjek čovjeka može ubiti i bez zle volje, znamo i da postoje manje kazne za ubojstvo iz nehaja ili iz prekoračenja samoobrane, ali to ne mijenja činjenicu da je ubojstvo čovjeka zakonski zabranjeno i kažnjivo. 

Govoriti o tome kako je zabrana pobačaja primitivna, a rezanje živog bića u majčinoj utrobi progresivno ili nešto što se tiče isključivo majčina tijela je u potpunoj suprotnosti sa zalaganjem za život. 

Naši stavovi oko života nerođene djece nisu proizvod izborne kampanje, oni su plod našeg razmišljanja o otajstvu i daru života i naša se razmišljanja i stavovi o tome daju pratiti godinama unazad.

U prilogu su tek neka od naših otprije javno iznesenih stajališta.

S poštovanjem,

Bruna Esih

 

Foto: Pixabay