Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja

“Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja”, kaže Sveto pismo. Pitam se: Koje je brakove združio Bog? Malo ih je.

Mnoge brakove, iako se sklapaju pred Gospodnjim oltarom, nije združio Gospodin, nego samo ljudski faktori. Boga se uopće ne poziva da bude svjedok vjenčanju koje se odvija u Crkvi.

Moram reći da su mnoge svadbene liturgije farsa. Kad svećenik pita mladence: “Josipe i Marija, jeste li raspoloženi jedno drugo ljubiti i poštivati cijelog svog života?”, mladenci odmah odgovore “da”, ali samo usnama, a ne i srcem.

Mnogi mladi idu pred oltar a da nisu u potpunosti svjesni onog što podrazumijeva sakrament kršćanskog braka. Idu pred oltar s namjerom da budu zajedno dok traje ljubav. Idu pred oltar već s namjerom da imaju jedno ili dvoje djece ili da nemaju djece jer smetaju njihovoj karijeri. Idu pred oltar prisiljeni životnim okolnostima. Idu pred oltar bez vjere u Krista. Idu pred oltar sakrivajući nešto ozbiljno iz svog privatnog života.

Za mnoge brak više nije škola ljubavi, nego proba, očito bez obaveze da jedno drugo ljube zauvijek u vjernosti.

Sotona danas snažno napada božansku instituciju braka. Prva stvar koju treba reći našim mladima je da su predbračni odnosi propast budućeg braka, da je pobačaj smrtni udarac bračnom životu, da pornografija čini da se brak živi bez strasti istinske ljubavi, da preljub snažno oslabljuje vezu ljubavi sa supružnikom, da je “brak” među osobama istog spola gadost.

Bez jedinstva s Gospodinom, supružnici se uzalud trude učiniti svoj brak čvrstim. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash