TikTok je emocionalni i duhovni ubojica naše djece

Čini se da je najnovija generacija odraslih konačno shvatila: društvene su mreže loše za vas. U posljednjih petnaest godina vidjeli smo da su Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram i TikTok doživjeli svoj vrhunac; svi su još uvijek masovno popularni, no TikTok trenutno prednjači.

Ipak, kako velik broj odraslih ograničava svoje vrijeme na društvenim mrežama, vrijeme pred ekranom poraslo je među određenom demografskom kategorijom: djecom. Možda počinjemo napuštati društvene mreže za sobom, ali djeca im se tek počinju pridruživati.

Djeca su tijekom pandemije provodila svoje vrijeme kod kuće na društvenim mrežama; prisiljena na izolaciju, nisu se imali kome obratiti. Ove statistike potvrđuju dio priče: 2020. godine TikTok-ov godišnji prihod umnožio se pet puta; njegovi korisnici u SAD-u udvostručili su se. Sad je više od četvrtine globalnih korisnika mlađe od 18 godina, a više je ženskih nego muških korisnika. Prosječan angažman u SAD-u po danu je preko sat vremena.

Općenito, upotreba društvenih mreža dramatično se povećala tijekom koronakrize; odrasli su ih koristili kako bi ostali povezani, dok su roditelji koji su se borili s radom kod kuće ili zadržavanjem posla ostavljali svoju djecu da ih čuva tehnologija.

Sada vidimo plodove: izolacija zbog nedavne epidemije ubrzala je postojeće trendove pada u ponašanju i obrazovanju djece. Svaki će vam učitelj u školi reći da je nova epidemija porast izrazito ometajućeg i neprikladnog ponašanja učenika, dijelom potaknut zajedničkom ljubavlju učenika prema internetskim videozapisima. Učenici koji su se prethodno dobro ponašali u školi, počeli su se čudno ponašati. Učenici znaju šokantne riječi koje inače ne bi čuli na televiziji ili u svojim obiteljima. Znaju i ogroman broj neprikladnih gesta i plesnih pokreta, a sve ih uče otprilike u isto vrijeme. U školama se učenici okupljaju oko ekrana u svakoj prilici; a ako to ne rade, provode svoje vrijeme pričajući o tome što se nalazi na internetu.

Ovi problemi u ponašanju su, naravno, samo dodatak gubitku učenja i oštećenju mentalnog zdravlja uzrokovanima Covid-panikom koje je iskusila većina učenika u SAD-u. Da, učenici se zasigurno ponašaju loše zbog golema mentalnog napora, tjeskobe i izolacije kao posljedice Covida. Radna skupina za preventivne usluge SAD-a sada preporučuje dodatni pregled za anksiozne poremećaje, uključujući i za djecu od osam godina.

No Covid nije učio djecu kreativnom kršenju zakona, podvalama, nepristojnim riječima i neprikladnim gestama. To su učinile društvene mreže. Možda ste čuli za TikTok trend „podmuklih” ili „đavolskih lizanja”, koji je dostigao vrhunac u jesen 2021. Učenici osnovnih i srednjih škola objavljivali su videozapise na kojima kradu ili vandaliziraju školsku imovinu, što je rezultiralo uhićenjima, kao i tisućama imitatora diljem SAD-a i drugih zemalja. Ovo je bila epidemija koja se brzo širila. Originalni video objavljen je 1. rujna, a uklonjen je 13. rujna. TikTok je dva dana kasnije zabranio sve videozapise koji podržavaju ovaj trend. U ta dva tjedna „podmukli” hashtag prikupio je preko 200 milijuna pregleda.

Dopustili smo da se ovo dogodi; zatvorili smo oči na opasnosti interneta. Povijest TikToka je povijest koja se ponavlja na drugim društvenim platformama već gotovo dva desetljeća. No previše smo navikli na stara, poznata upozorenja; prestali smo obraćati pažnju.

TikTok je 2016. godine pokrenula kineska tvrtka ByteDance. Nekoliko godina kasnije, kad se popularnost TikTok-a povećala u SAD-u, administracija Donalda Trumpa pokušala ga je zabraniti zbog sigurnosnih razloga. No zabranu je ubrzo nakon toga poništio novi predsjednik Joe Biden. Samo nekoliko mjeseci ranije, TikTok je platio veliku količinu novca za rješavanje grupne tužbe u vezi s prijenosom osobnih podataka na kineske poslužitelje. Međutim, TikTok-ova praksa privatnosti i podataka zapravo se ne smatra lošijom od drugih tvrtki iza društvenih mreža.

Doista, TikTok ima uobičajene probleme bilo koje aplikacije društvenih mreža. Online grabežljivci ga koriste kako bi namamili djecu, a opsceni sadržaji često lete ispod radara. Programeri aplikacije učinili su minimum u svrhu „zaštite djece”: roditelji mogu koristiti „Ograničeni način rada” kako bi ograničili sadržaj za odrasle i mogu upariti svoje račune s računima svoje djece. To, međutim, ne sprječava djecu da gledaju videozapise sa psovkama, seksualnim tekstovima, sadržajem o drogama, odjećom koja otkriva i razvratnim plesovima. Osim toga, djeci je potrebna samo mala količina tehničkog znanja kako bi zaobišla zabrane; mnogi znaju izbjeći postavke privatnosti stvaranjem vlastitih računa i navođenjem lažnih rođendana. Tako mogu pristupiti „zrelim” videozapisima i mogu odmah objavljivati ​​videozapise bez pregleda ili uređivanja, otvarajući se grabežljivcima.

Ostala dokumentirana zla TikTok-a uključuju potencijalnu ovisnost; govor mržnje svake vrste; cyberbullying (uključujući javno sankcionirani doxxing, tj. navođenje identifikacijskih podataka kako bi se nekog učinilo metom); video samoubojstva uživo; razvoj neuroloških poremećaja; i maloljetne djevojke koje objavljuju seksualizirane videozapise o sebi. Platforma je također moralno liberalna u svojim vrijednostima, zabranjujući, naprimjer, videozapise koji ne promiču LGBTQ agendu nego su joj protivni.

Opet, ne radi se samo o TikTok-u. Konzumacija društvenih mreža općenito je loša za mentalno zdravlje. Posebno je štetna za psihičko i fizičko zdravlje djevojčica. Otkako su započele mjere izolacije, vidjeli smo sve veći broj hospitalizacija zbog poremećaja prehrane kod mladih žena, unatoč smanjenju ukupnog broja hospitalizacija među mladima tijekom epidemije. Pritisak vršnjaka i društvene mreže dramatično su povećali broj djece koja se vode u klinike za transrodne osobe bez prethodnog savjetovanja sa psihologom, uznemirujući čak i istaknutog transrodnog psihologa. A format TikTok-a je osobito loš: stavljanje bilo koga ispred ekrana cijelo vrijeme šteti mentalnom zdravlju, dok uzastopno gledanje kratkih videozapisa može smanjiti raspon pažnje.

U ožujku je skup državnih odvjetnika započeo istragu o tome šteti li i kako TikTok djeci. Možda će za nekoliko godina doći do zaključka do kojeg je svatko zdravog razuma već odavno došao. TikTok utapa dušu u oceanu zla za svaku kišnu kap dobra koju donese. Internet je drukčiji nego što je bio kad smo mi odrasli bili djeca; ima daleko više zla (ako i više dobra), a opsceni se videi reklamiraju izravno za našu djecu. Zlo na Internetu više ne leži čekajući da bude otkriveno. Ono skače u napad.

Roditelji i učitelji moraju uvidjeti da smo u ratu. Internet nije otvoreno polje s nekoliko rupa; to je napunjeno minsko polje. Besplatan pristup internetu dovodi emocionalno i duhovno zdravlje naše djece u stalni rizik, jer će naletjeti na mine gdje god se okrenu. Trebamo da se naša djeca maknu s TikTok-a – a njihov pristup internetu da se strogo nadzire – i to sada. Moramo im prestati davati neometan pristup računalu (osobito u spavaćim sobama!), pametnim telefonima s neograničenim internetom i nenadziranim iPadima.

Lako je odbaciti ili umanjiti štetu besplatnog pristupa internetu ili TikTok-a i drugih društvenih mreža. Lako je pronaći isprike s obzirom na sveprisutnost interneta. „Moje dijete treba pametni telefon da me kontaktira.” „Moje dijete treba nešto da ga zaokupi dok sam ja zauzeta.” „Koristim internet kao poticaj.” „Imam edukativne aplikacije na telefonu.” „Moraju se naučiti samostalno kretati internetom.” „Nemam vremena pratiti sve što rade.” „Nije tako loš. Većina stvari je u redu.” „Moja djeca trebaju malo privatnosti; ona odrastaju.”

Međutim, nema dobrog razloga ili opravdanja da svojoj djeci damo slobodu da traže vlastito uništenje. Gore navedeni izgovori su upravo to – izgovori da se ne radi težak posao podučavanja i roditeljstva. Osim toga, imamo toliko toga da im damo: svoje vrijeme i pažnju, naprimjer. Možemo im dati fizičke igračke, knjige, likovne materijale, časopise i bicikle. Možemo im dati kućne poslove i korisne vještine za odraslu dob. Možemo poticati prijateljstva, dati im poučne razgovore i savjete te im pokazati kako moliti. Možemo ih naučiti da nam vjeruju i da razgovaraju s nama. Možemo ih naučiti da su voljeni i željeni i da ne moraju oponašati tuđi internetski fantasy život. Možemo ih naučiti da smo stvoreni za nebo, a ne za virtualne fantazije. Možemo ih naučiti da je svijet protiv njih i da ih želi povrijediti, ali da smo mi za njih — a da je Bog za nas.

Naša djeca vape za emocionalnom i duhovnom hranom. Trebamo li svojoj djeci dati škorpione ili zmije, u obliku društvenih mreža i neograničenog interneta? Ne! TikTok je daleko opasniji nego što će Covid ikada biti, i ne sumnjam da je njegova stopa smrtnosti već mnogo veća nego što je bilo ikad kod bilo koje pandemije. Duše su u pitanju! Čak i ako nađemo povremeni vrijedan video na TikTok-u — čak i ako bude katolički! — čekamo daleko sigurniju i poučniju zabavu, da ne spominjemo mnogo veće radosti. Naša djeca to nikada neće znati ako ih ne naučimo drukčije.

 

Preuzeto sa stranice crisismagazine.com.

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash