Foto: Pixabay

U svojoj knjizi Bolje obnovljen nego novi brak, Cindy Beall navodi kako postoje tri stvari koje supružnici trebaju raditi zajedno kako bi izgradili zdrav brak: moliti, razgovarati i imati zajedničke aktivnosti.

Molitva

Mnogim je katoličkim parovima teško moliti zajedno. Za mnoge molitva znači ponavljanje molitvenih obrazaca kao Očenaše ili krunicu. Osim što izmole zahvalu prije jela, mnogi uopće ne mole zajedno. Većinom je tome razlog katolička kultura. Ako niste upoznati s karizmatskom molitvom, pomisao na molitvu s nekime ili za nekoga može se učiniti stranom. Međutim, molitva je jedna od najintimnijih stvari koje par može zajedno činiti. Kada se suprug i supruga zajedno okrenu Bogu kako bi Ga hvalili, kako bi Mu zahvaljivali, kako bi Mu očitovali svoje potrebe i zatražili Ga oprost, njihov odnos s Bogom i jedno s drugime će rasti. Moj je savjet za parove da si svakog dana uzmu vremena kako bi molili zajedno. To se može raditi navečer prije spavanja ili ujutro prije posla. Nema potrebe da traje više od pet minuta. Uzmite si vremena da hvalite Boga, zahvaljujete Bogu na svim Njegovim blagoslovima (jedno na drugome) i očitujete svoje potrebe za taj dan. Ovo je odlično vrijeme da muškarci zamole Boga da im pomogne da postanu pravi muškarci, muževi i očevi – onakvi kakvima ih On želi. Jamčim da kada muškarac i žena mole svakog dana, oni rastu u bračnoj intimnosti!

Razgovor

Kako biste imali zdrav odnos, potreban vam je razgovor. Pronalazak vremena u kojem ćete razgovarati o velikim i malim životnim stvarima još će vas više povezati. Često, kada su djeca u krevetu, moja supruga i ja znamo sjesti i zajedno uživati u čaši vina. To je naše vrijeme da se opustimo i povežemo nakon duga dana. Vikendima, prije nego što djeca ustanu, provodimo vrijeme na trijemu zajedno uživajući u šalici čaja. Katkad govorimo o ozbiljnim stvarima, no često je naš razgovor o običnim temama – dječjem rasporedu, vrtu, filmu koji smo gledali itd. To je vrijeme za nas poput „spojeva‟, budući da je namijenjeno samo nama. Važno je pronaći takvo posebno vrijeme i mjesto kada si možete uzeti vremena da samo razgovarate i uživate u društvu supružnika.

Zajedničke aktivnosti

Važno je da kao par uživate u zajedničkim aktivnostima. To mogu biti hobiji poput vrtlarenja ili tenisa, kućnih projekata, kuhanja, putovanja itd. To je također vrijeme kada možete uživati u zajedničkom društvu dok se opuštate, dok ste kreativni i dok produbljujete vaš odnos. Moja supruga i ja uživamo u kuhanju i vrtlarenju. Te nam aktivnosti dopuštaju da budemo kreativni, provodimo kvalitetno vrijeme zajedno, uživamo u plodovima našeg rada. Naši su prijatelji pasionirani golfer. Svakog su vikenda na golf terenima. Za njih je to također odlično vrijeme za razgovor. Preporučam aktivnosti koje dopuštaju supružnicima da budu u interakciji, u suprotnosti s aktivnostima u kojima su oni samo gledatelji, poput gledanja televizije ili filma. To vrijeme zajedno može biti poput „spoja‟ na kojem se vaša veza može njegovati i obnoviti.

Odvajanje vremena za molitvu, razgovor i zajedničku aktivnost veliko je svjedočanstvo vašoj djeci. Promatrajući vas ona će naučiti što je potrebno za izgradnju i održavanje zdrave bračne veze. Moj je savjet da odredite vrijeme ovog vikenda kako biste sjeli zajedno i razmotrili kako biste mogli moliti, razgovarati i baviti se zajedničkim aktivnostima u braku!

Dr. Peter Kleponis

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.