Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo

Četrdeset dana nakon Uskrsnuća slavimo blagdan Uzašašća Kristova ili Spasovo. Ta svetkovina označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od četrdeset dana znači puninu Njegova djelovanja na zemlji, ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva.

Uzašašće pak znači da je On sada i kao čovjek uzdignut u nebo, da je i kao čovjek postao Gospodar neba i zemlje, da je sjeo zdesna Bogu. Sjediti zdesna Bogu biblijski je izraz koji označuje da netko ima Božju vlast u rukama. Krist, dakle, ima vlast nad svima, posebno nad zlom i Zlim. Na Njemu je da podloži zlo i Zloga Očevoj volji, da onda konačno bude Bog sve u svima.

Egzegetski i teološki gledano, smatra se da je Isus doista pokazao fenomen uzdizanja prema nebu i da je to bio znak Njegova duhovnog uzdizanja u Očev naručaj. Tako je On i kao čovjek, a ne samo kao Sin Božji, jedno s Ocem i Duhom Svetim u istoj slavi. On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama, te nas uzdigne tamo gdje je On.

Kristovo uzašašće na nebo usmjeruje naše poglede prema domovini, kamo smo pozvani i kamo idemo, da bismo snagom tog pogleda pobjeđivali zla, nevolje i bitke u našem životu. Isus nije otišao sa zemlje te nas ostavio siročad i same, nego je, uzlazeći na nebo, još jače ostao u našoj imanenciji, među nama prisutan.

Tek sada kad je preuzeo gospodstvo nad svijetom, nad svakim čovjekom, nad svakim detaljem tvog života i ljudske povijesti, tek sada je potpuno među nama i ”s nama do svršetka svijeta”.

Isusov izraz ”Ja sam s vama” u Bibliji znači Božju moć, prisutnost i jamstvo pobjede. Vjernik je siguran da će pobijediti zlo. On ne vjeruje zlu, ne da se prevariti Zlim, zavarati trenutačnim mrakom, nego vjeruje u zoru i već vidi dan koji dolazi.

Vjernik nije otuđen stanovnik ove zemlje koji bi neprestano gledao prema nebu i maštao o njemu, te mislio kako treba podnijeti zla ovdje, jer će tamo uživati. Vjernik je čovjek koji od Isusove vlasti i moći uzima snagu da pobijedi zlo, patnju, ratove i bijedu oko sebe.

Apostoli su na dan Uzašašća čuli riječi: ”Ljudi Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet u nebo, isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi u nebo.” Isus stalno dolazi, On je već među nama, ulazi u svaku situaciju.

Vjernik je čovjek čiji su korijeni u Isusu Kristu, te zato nosi plodove Kristova života, Njegovu milost i spas u svijet. On je pozvan svjedočiti da je Bog s nama, da ne očajavamo zbog poteškoća, problema, nesreća i katastrofa. On je poput dječaka na brodu usred bure i oluje koji se jedini ne boji, jer mu je Otac na kormilu.

Kršćanin treba biti svjestan da mu je Isus dao svu vlast. Isus, naime, kaže: ”Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji i zato idite i učinite sve ljude mojim učenicima.” Kršćanin nije bolji od drugih, on nije bez grijeha, slabosti i pogrješaka, pa ipak On u sebi nosi sile kojima može pobijediti zlo u sebi i u svijetu, a to su Božja riječ i prisutnost Kristova Duha.

Svetkovina Uzašašća dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo, zato se zove Spasovo. Ona je garancija da je dobro biti čovjek. Nesreće i nevolje samo su napasti koje nas žele zaustaviti, ali na nama je da ne posumnjamo, nego da sigurno idemo ususret novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

Gospodine, budi uz nas i s nama do svršetka svijeta. U vječnosti!

 

Izvor: Laudato.hr