Razgovarali smo s Vjekom Večkovićem, mladim suprugom i ocem koji se odvažio slijediti svoje snove pa je ove godine pokrenuo svoj obrt i projekt pod nazivom „Katolički fit office‟. Cilj toga projekta jest svakom katoliku približiti tjelovježbu i prikazati je kao nešto nužno i prijeko potrebno kako bismo, osim duha i duše, očuvali zdravlje i unaprijedili naše tjelesne sposobnosti. Nedavno je u sklopu svog projekta ponudio program „Fit krunica‟, tromjesečni online program treninga uz molitvu krunice, a u pripremi su i novi projekti.

 

Tko je Vjeko Večković?

Moje ime je Vjekoslav Večković, a svi me zovu Vjeko. Imam 25 godina, rođen sam u Zagrebu, a tu sam i ostao. Oženio sam se prije gotovo godinu dana i trenutno moja žena Lucija i ja očekujemo prinovu. Dok sam bio manji, volio sam provoditi vrijeme u prirodi, bavio sam se raznim aktivnostima, trenirao sam nogomet, kratko sam trenirao košarku i atletiku za školu. Kasnije sam prestao sa sportovima, ali sam nastavio biti aktivan, a početkom srednje škole „otkrio‟ sam street workout. Tada počinjem redovito vježbati na Jarunu na otvorenom, a kasnije sam počeo ići i u teretanu.

To je ujedno bio početak mojeg fitness putovanja. Nakon srednje sam upisao Pravni fakultet, no već sam na prvoj godini shvatio kako to nije posao kojim se želim baviti. Odlučio sam stoga upisati KIF, no na kraju sam ipak upisao Fitnes učilište u Zagrebu. Godinama sam učio, proučavao, istraživao „najbolje vježbe‟, treninge, pravilnu prehranu itd. Stekao sam iskustvo u treningu, a Fitnes učilište mi je upotpunilo to znanje i pripremilo me na samostalni rad. Kroz duži period molitve, razmatranja i traženja, dobio sam snažan poticaj za pokretanje vlastitog poslovanja, nečeg novog u fitness svijetu. U početku je to bila ideja „treninga na radnom mjestu‟ pa sam otvorio svoj obrt pod nazivom „Fit office‟ i tako započeo svoj prvi poslovni put u nečem što volim raditi.

Što te potaknulo na pokretanje projekta „Katolički fit office‟?

Projekt „Katolički fit office‟ nastao je kao plod molitve, poticaja bliskih ljudi, a čak i klijenata, Božje providnosti i moje zrelosti u vjeri. U početku sam smatrao da je moj poziv evangelizirati ljude po tvrtkama u kojima bih održavao treninge, no Bog me pozvao na nešto potpuno drukčije, otvorio mi je nova vrata, dao mi je oči kojima sam sve vidio drukčije i jasnije. Po završetku jednog seminara koji je vodila Božja pobjeda, nakon završne sam molitve osjetio snažan poticaj da ostavim sve i započnem projekt katoličkog fitnessa. Nisam znao od kuda krenuti, nisam znao apsolutno ništa, ali Bog me na tom putu vodio i otvarao mi vrata. Započeo sam s izradom plana i prepustio sve Božjoj volji i providnosti.

Što taj projekt može ponuditi jednom katoliku?

Trenutno razvijam razne programe koje ću ponuditi katolicima, a prvi od tih programa koji sam nedavno ponudio je „Fit krunica‟ – tromjesečni online program treninga uz molitvu krunice. Već nekoliko mjeseci pripremam jedan cjeloviti program kojem je cilj osvijestiti katolicima važnost tjelovježbe u duhovnom rastu i razvoju, način na koji se povezuju duh, duša i tijelo, kako se tjelovježbom možemo boriti protiv grijeha i još puno toga. Taj je projekt još u izradi, a ideja je da se triput tjedno osim treninga održi i kratko uvodno predavanje u kojem bih govorio o temama vezanim uz vjeru i fitness, nakon čega bi uslijedio trening uz moje vodstvo i nadzor, a na kraju kratka molitva. Kroz razgovore s klijentima i ljudima oko sebe primijetio sam velik problem koji se uvukao među katoličke krugove. Naime, mnogi smatraju da je tjelovježba i sve vezano uz naše tijelo zapravo „prljavo‟ i da mi katolici ne bismo trebali toliko gledati na tijelo već samo na duh i dušu, no to je potpuno krivo. Nama je Bog darovao tijelo. Naravno, to tijelo je prolazno, ali tijelo nam na ovome svijetu služi kao hram Duha Svetoga, tijelo koristimo za dobra djela, za molitvu, za kretanje, za svakodnevne aktivnosti. Užasno bi bilo kada bismo taj dar zapostavili.

Mogu li se uistinu povezati vjera i fitness u svakodnevnom životu?

Vjera i fitness u svakodnevnom životu katolika trebali bi biti uvijek povezani, ne kao da je nemoguće rasti u vjeri, uzdizati duh Bogu, već kao suputnici prema Životu. Dakle, fitness je područje koje se bavi tjelovježbom i zdravljem čovjeka, a cilj mu je očuvati zdravlje i unaprijediti tjelesne sposobnosti kako bismo što duže kroz život mogli normalno funkcionirati u svakodnevnim situacijama i poslovima. Svi znamo kako nas bolest može prikovati uz krevet i tada smo gotovo bespomoćni, a tjelovježba nam pomaže u očuvanju našeg zdravlja, ojačava imunološki sustav, a našem tijelu daje vitalnost. Važno je naglasiti da je fokus katoličkoga pristupa fitnesu upravo na očuvanju zdravlja i funkcionalnosti tijela kako bismo uvijek bili spremni na dobra djela usmjerena drugome – bližnjemu i potrebitom. Fitness je grana u kojoj pogotovo danas prevladava kult tijela. Fokus se stavlja na izgled, a zdravlje se čak i uz tjelovježbu može drastično ugroziti. Kako bi se to spriječilo, potrebna je krepost umjerenosti i čist pogled na svoje tijelo i tijelo bližnjega. Osim tjelovježbe, briga o zdravlju i očuvanje zdravlja ne vrijedi ništa ako uz to ne radimo na izgradnji duha i duše, kroz molitvu, sv. misu, sv. ispovijed i suzdržavanje od svjetovnih užitaka koji nas lako mogu navesti na grijeh.

Što je program „Fit krunica‟?

Program „Fit krunica‟ je online program treninga koji traje tri mjeseca, izvodi se 3-4 puta tjedno (ovisno o mogućnosti), sadrži 52 treninga, a svaki trening započinje uvodnom molitvom i završava molitvom jednog ili više zrnaca krunice. Ideja je da se kroz 52 treninga izmoli jedna krunica te se na taj način cijeli taj program objedini molitvom kao Majčinim zagrljajem. Cilj je potaknuti polaznike programa na molitvu krunice na vrlo jednostavan, ali vjerujem, vrlo plodonosan način. Osim molitve krunice, svaki trening donosi i jedan citat ili čitanje iz Svetoga pisma te se tako približavamo Živom Bogu kroz Njegovu riječ. Program je online jer se tako može prijaviti bilo tko, a program se može započeti bilo kada. Svaka je vježba prikazana kratkim videom kako bi se lakše i pravilnije odradio trening, a osim programa, svim polaznicima šaljem još neke gratis materijale koji im mogu pomoći na putu prema željenom cilju. Moram naglasiti da je „Fit krunica‟ tek prvi od programa koje imam u planu uskoro predstaviti, a prijave za taj program završavaju 7. studenog.

Kakve planove s projektom imaš za budućnost?

Planovi koji se tiču „Katoličkog fit officea‟ zapravo su prepušteni Božjoj providnosti i volji. Sve što planiram može sutra nestati, ali uz Božju pomoć i intervenciju vjerujem da će sve ići u dobrom smjeru i da će donositi dobre plodove. Trenutno sam u potrazi za adekvatnim prostorom/dvoranom koju ću koristiti za izvođenje svih katoličkih fitness programa uživo, individualne treninge, grupne treninge, edukacije i radionice. Nedostatak prostora je trenutno najveća prepreka, no vjerujem da Bog sve vodi. Kao što sam već spomenuo, pripremam nove programe treninga, individualne treninge, grupne treninge, online treninge i program katoličkog fitnessa za cjelovitu izgradnju duha, duše i tijela uz molitvu, predavanja, radionice, tjelovježbu, izlete i druženje te podršku i kateheze svećenika. Kasnije, ako Bog da, postoji ideja koja bi uključivala otvaranje centra za cjeloviti razvoj osoba kroz katolički pristup u suradnji s udrugom „Regina‟ koju su nedavno osnovale moje prijateljice. Sve u svoje vrijeme, važno je ostati skroman i strpljiv u svemu što činimo.

 

Razgovor vodio: Krunoslav Puškar

Foto: privatna arhiva i Instagram stranice Katolički fit office