Od 16. rujna moguće je prijaviti se za novi ciklus programa EXITUS koji počinje 26. rujna i traje do Božića, kao i za nove devedesetodnevne programe SAPIENTIA i REDITUS.

Programi SAPIENTIA i REDITUS nastavak su programa EXITUS i prolaze se jedan iza drugog, čime se od Izlaska, dakle, EXITUSA, želi vratiti Bogu, doći u stanje REDITUSA. Stoga je važno započeti s programom EXITUS i nastaviti sa SAPIENTIOM, a nakon tog međuprograma završiti s programom REDITUS.

Svaki od ta tri programa traje po devedeset dana i utemeljen je na bratstvu, askezi, molitvi i spoznaji. Više nego ikada do sada potrebno je svoje živote dovesti u red i postati primjer vjere, ljudskosti, discipline, odricanja, nade, jer muškarci te vrline itekako prenose. To potvrđuje i blagoslovna molitva nad ocem na kraju obreda krštenja gdje stoji: »Daj da zajedno sa svojom suprugom riječju i primjerom bude svome djetetu PRVI SVJEDOK VJERE, u Kristu Isusu Gospodinu našem.«

VAŽNO: Zbog sadašnje pandemije SARS-CoV-2 virusa i epidemioloških mjera moguće je prijaviti se samo unaprijed formiranim bratstvima. Dakle, prijavljuju se samo oni koji samostalno do početka ciklusa oforme bratstvo za polaženje programa. Bratstvo moraju činiti najmanje dvojica braće. Preporučljivo je imati bratstvo od 4 do 8 članova vlastita bratstva.

 

Zašto programi EXITUS, SAPIENTIA i REDITUS?

Kako piše Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) u svojoj knjizi »Duh liturgije«: »EXITUS – ili bolje rečeno, slobodni stvarateljski čin Božji – u stvarnosti smjera prema REDITUSU, povratku. Time se ne misli na ponovno uzimanje stvorenoga bitka, već je nakana da osvješćivanjem bitka (čemu služi program SAPIENTIA op. a.), koji u sebi opstoji u slobodi, stvorenje odgovori na Božju ljubav, da prihvati svoju stvorenost kao Božju ljubavnu ponudu te da se iz toga rodi dijalog ljubavi, ono posve novo jedinstvo koje jedino može (s)tvoriti ljubav. U toj se ljubavi bitak, biće onoga nasuprot ne apsorbira, ne upija, već postaje posve i do kraja ono samo, sebe svjesno, u svome sebedarju. Tako se rađa jedinstvo koje je veće od jedinstva u sebi nedjeljive elementarne čestice. Taj REDITUS je povratak u zavičaj, doma, k Bogu.

Međutim, on ne dokida stvorenje, nego mu daruje u potpunosti njegovu konačnu vrijednost. To je kršćanski smisao onoga “Bog sve u svemu”. Ali, sve je to vezano uz slobodu, a sloboda stvorenja, danas pogrešno shvaćana, nažalost je takva da nasilno preokreće i prelama pozitivni EXITUS stvorenosti, štoviše, čak svršava u padu, naime, u onome htjeti-ne-biti-ovisan, u jasnome “Ne” REDITUSU, povratku. U tom se krivom poimanju slobode i ljubav poima kao ovisnost te se odbacuje. Na njezino mjesto stupa autonomija i autarhija, naime, opstojati i biti samo i jedino iz sebe i u sebi, vlastitim snagama biti kao Bog. Tako se lomi luk od EXITUSA prema REDITUSU. Čovjek više ne želi povratak, a uspon vlastitim snagama pokazuje se nemogućim. Ako je “žrtva” u svojoj biti jednostavno povratak u ljubav te time pobožanstvenjenje, nužno je da u kult stupi značajka iscjeljenja ranjene slobode, ispaštanja, pročišćavanja i oslobađanja od otuđenosti.«

Upravo zbog ove sheme koju opisuje Benedikt XVI. izrađen je novi program SAPIENTIA i program REDITUS, kao idući koraci programa EXITUS. Program SAPIENTIA želi pomoći u koračanju na putu od EXITUSA do REDITUSA i tako spojiti taj slomljeni luk od EXITUSA prema REDITUSU, od izlaska iz/od sebe, do povratka Bogu. Da bi se to moglo, potrebno je rasti u mudrosti, za što je potreban strah Gospodnji. Program SAPIENTIA je most na tom putu, nakon kojeg dolazi program REDITUS – povratak Bogu, što bi bio cilj nakon hoda kroz zadnji program REDITUS.

Rast u mudrosti i svetosti doista je putovanje. To je putovanje od sebe k Bogu, od grijeha k svetosti, od obožavanja stvari ovoga svijeta do štovanja nebeskih stvari. Za to putovanje treba i vremena. Ne možemo preko noći ili poprijeko duhovno napredovati od ljubavi prema sebi do ljubavi prema Bogu. Prolazi se kroz različita razdoblja i etape. Te se etape najčešće opisuju kroz povijest katoličke crkvene duhovnosti, a posebice ih razrađuje sv. Bonaventura kao: PUT ČIŠĆENJA – VIA PURGATIVA (Program EXITUS), PUT PROSVJETLJENJA – VIA ILUMINATIVA (Program SAPIENTIA) i PUT SJEDINJENJA – VIA UNITIVA (Program REDITUS). Da bismo došli do treće etape, do sjedinjenja s Bogom, prvo se treba očistiti, dakle izaći iz/od sebe, čemu služi Program EXITUS, te potom kročiti putem prosvjetljenja, putem mudrosti, što se želi kroz Program SAPIENTIA, da bi se onda došlo do sjedinjenja, u čemu pomaže treći korak, Program REDITUS.

Program EXITUS utemeljen je na Knjizi Izlaska, dok je program SAPIENTIA utemeljen na starozavjetnoj mudrosnoj literaturi s naglaskom na Sirahu, a program REDITUS na novozavjetnim spisima sv. Ivana.

Svi koji žele uz svoje vlastito bratstvo prolaziti jedan od ovih programa po osmišljenom redu mogu se prijaviti do 25. rujna 2020. putem slijedećih poveznica na obrasce za prijavu:

Za program EXITUS prijavljuje se putem obrasca: https://forms.gle/MgBqCZesYFF47ZXt9

Za program SAPIENTIA, oni koji su već prošli program EXITUS, mogu se prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/RCsnHsQrx5daVU5w7

Za program REDITUS, oni koji su već prošli programe EXITUS i SAPIENTIA, mogu se prijaviti putem obrasca: https://forms.gle/DYun8swBXiQLMwQj9

 

EXITUS PROGRAM

Programom Exitus, kao i programima Sapientia 90 i Reditus, koji dolaze nakon Exitus programa i proizašlim Bratstvom želi se odgovoriti na poticaj pape Franje koji u Pobudnici Christus vivit ističe: Duhovni rast izražava se prije svega u bratskoj, velikodušnoj i milosrdnoj ljubavi. (…) Kako bi bilo divno da iskusiš tu »ekstazu« koja se sastoji u izlaženju od samoga sebe i traženju dobra drugih, sve do spremnosti da dadneš svoj život. Kad se susret s Bogom naziva »ekstazom« to je zato što nas izvlači iz nas samih i podiže nas i preplavljuje Božjom ljubavlju i ljepotom. No, možemo iskusiti ta izlaženja iz sebe samih i kada u drugima otkrijemo ljepotu skrivenu u svakome ljudskom biću, njihovo dostojanstvo i njihovu veličinu kao Božjih slika i Očeve djece. Duh Sveti želi nas potaknuti da izađemo iz nas samih, da prigrlimo druge s ljubavlju i da tražimo njihovo dobro. Zato je uvijek bolje živjeti vjeru zajedno i pokazivati našu ljubav živeći u zajednici i dijeleći s drugima našu ljubav, naše vrijeme, našu vjeru i naše nemire. Crkva nudi mnoge i različite prostore za življenje vjere u zajednici, jer sve je lakše kada nešto činimo zajedno.

Exitus je posebno učinkovit za:

 • muškarce/mladiće koji razlučuju životni poziv,
 • muškarce/mladiće koji se pripremaju za brak,
 • muškarce/mladiće koji se pripremaju za redovnički ili svećenički život,
 • muškarce u braku,
 • redovnike, svećenike, redovničke i svećeničke kandidate,
 • muškarce/mladiće koji se bore s bilo kojom vrstom ovisnosti ili navezanosti kao korak prema oporavku.
 • muškarce koji zajedno teže za savršenijom slobodom.

Cilj Exitusa je postići slobodu potrebnu za potpuno ostvarenje ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Program se temelji na izazovnom devedesetodnevnom razdoblju pročišćenja, umiranja sebi, koje podržava bratstvo istomišljenika za veću unutarnju slobodu i, na kraju, čistu i nesebičnu ljubav. Program se temelji na tri stupa: 1) molitvi, 2) askezi i 3) bratstvu. O njima, kao i o ostalim pojedinostima programa, možeš više saznati ovdje.

Sigurno te zanima što mislimo pod askezom. Ovo su neke od stvari koje možeš očekivati:

 • najmanje sedam sati sna
 • najviše osam sati sna
 • buđenje na prvi alarm
 • pomoć osobama u potrebi
 • djela milosrđa
 • dva sata dnevno bez mobitela
 • jutarnje slaganje posteljine na krevetu
 • uslužnost
 • što češće sveta misa
 • svakodnevno: Anđeoski pozdrav (Anđeo Gospodnji)
 • svakodnevno: sat šutnje
 • bonton (džentlmenske/muške manire)
 • svakodnevno čitanje Katekizma Katoličke Crkve
 • hladni/mlaki i kratki tuševi
 • nema alkohola
 • nema deserta ni slatkoga
 • nema jedenja između obroka
 • nema sokova ni slatkih pića
 • nema televizije ni filmova (osim s dopuštenjem bratstva)
 • samo glazba koja uzdiže duh Bogu
 • nema gledanja sportskih događaja (osim s dopuštenjem bratstva)
 • računalo SAMO u svrhu istraživanja, posla ili studija
 • redovita i intenzivna tjelovježba
 • zajednički sveti sat i sastanci

 

DODATNO

Bratstvo: Beskompromisni tjedni susreti s braćom. Po mogućnosti imajte određenu tjednu zajedničku aktivnost ili susret u prirodi. Na primjer, zajednički ručak jedanput tjedno. Također, razmislite o zajedničkom hodočašću ili drugom putovanju po završetku programa. Raniji sudionici programa svjedoče kako je bratstvo bilo ključ njihova osobnog uspjeha.

Post: Utorak i petak imaju biti dani ozbiljnijeg posta. Pojedi jedan obrok do sitosti. Uzdržavaj se od mesa (nemrs). Post petkom za sve sudionike mora biti namijenjen za papu Franju, naše biskupe, svećenike, župnika svoje župe, redovnike i redovnice, svećeničke kandidate, redovničke kandidate i kandidatice, te za nova duhovna zvanja u Crkvi i za naše Obitelji. Post utorkom namijenjen je za bratstvo na nakanu vlastitog bratstva.

Nedjelje i blagdani: Mogu biti dani opuštenije discipline, no ne i njenog napuštanja. (Spavanje jedan sat duže, šlag u kavi, desert, jedno pivo ili čaša vina, topliji tuš, i sl.)

Imperativ: Euharistija.

Želi se da muškarci postanu bolji, ali ne bolji od drugih, nego bolji za druge, za svoje obitelji, svoje supruge i djecu, svoje zaručnice, svoje zajednice i za čitavo društvo i Crkvu.

 

Izvor: portal Exitus.hr