Kako izgraditi kuću? Kako izgraditi dom? Onaj koji razmišlja o gradnji kuće, nikako je ne ide graditi bez plana. Nije svejedno gradimo li kuću na pijesku ili na stijeni. Psalam 128 stoga daje pouzdane upute, Božje upute za izgradnju doma.

Psalam 128 jedan je od najkraćih psalama u Bibliji. To je hodočasnički psalam u kojem je opisan obiteljski život, a nosi naziv Blagoslov straha Božjega. Prema svojoj temi on spada u mudrosne psalme, a smatra se da se pjevao u vrijeme svadbenih svečanosti.

Iz samog psalma može se razaznati da naša budućnost i budućnost naše obitelji ovisi o Božjem blagoslovu i o tome koliko se mi Boga bojimo, koliko smo Mu poslušni. Strah Božji ključ je sretnog (obiteljskog) života i početak svake mudrosti, a ta se činjenica provlači po čitavoj Bibliji (Ps 111, 10; Job 28, 28; Izr 1, 7; Izr 9, 10; Propovjednik 12, 13…).

Međutim, bogobojaznost ne znači da mi moramo pred Bogom strepiti, nego da Ga moramo staviti na prvo mjesto. Onaj koji Boga tako stavlja na prvo mjesto, taj s Njim provodi vrijeme, Njemu se moli, uživa u Njegovoj prisutnost, Njega pita za savjet i upute za život. Onaj koji se Boga boji, taj „njegovim hodi stazama‟.

Svi smo bez iznimke pozvani hoditi Božjim stazama, a pogotovo muškarci koji su pozvani otkriti Božje staze i druge voditi njima. Da, muškarac je pozvan kao otac i glava obitelji voditi svoju obitelj onim putem koji mu je Bog namijenio, a to je prije svega put posvećenja. Svaki je muškarac pozvan biti duhovni vođa obitelji koji predvodi molitvu u obitelji i potiče svoje ukućane na sakramentalni život. Međutim, danas ipak češće vidimo da je žena duhovni vođa (ili se trudi biti) koja svoje ukućane potiče na molitvu i sakramentalni život, jer je otac potpuno zapostavio svoju ulogu svećenika u obitelji ili, što je izglednije, nikad se nije u nju uživio.

Nedostatak duhovnog vodstva u obitelji od strane muškarca izravna je posljedica njegova nedostatka bogobojaznosti. Kada se danas razmišlja o idealnom muškarcu, nitko gotovo ni ne pomišlja o muškarcu koji se boji Gospodina, no ipak je ta osobina jedna od njegovih ključnih osobina. Nju prate mnoga Božja obećanja: „Blago čovjeku koji se boji Jahve i koji uživa u naredbama njegovim: moćno će mu biti na zemlji potomstvo, na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov‟ (Ps 112, 1-2).

Sam Psalam 128 nam tako daje mnoga Božja obećanja: a) imat ćemo uspjeha u svim našim pothvatima (Ps 128, 2), b) naša će obitelj biti blagoslovljena (Ps 128, 3), c) naša će Crkva i naš narod biti blagoslovljeni (Ps 128, 5), d) doživjet ćemo svoju unučad (Ps 128, 6). Tko sluša ove riječi nalik je onome koji gradi kuću na stijeni. „Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni‟ (Mt 7, 25).

Svatko od nas pozvan je stoga staviti Boga na prvo mjesto u svome životu, jer kada je Bog na prvome mjestu, sve ostalo onda dolazi na svoje mjesto. Bog i Njegova Riječ su temelj na kojem gradimo kuću, odnos s Njim je temeljni odnos na kojem gradimo odnose s drugima. Povjerenje u Njegova obećanja temelj je na koji će doći blagoslovi.

Svatko od nas bira hoće li izgraditi kuću na pijesku ili stijeni. No sigurno je da onu kuću koju izgradimo s Gospodinom nitko i ništa nikad neće moći srušiti. „Ako Jahve kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji‟ (Ps 127, 1).

 

Foto: Pixabay