Nedavno je izašla prva najava Amazonove serije „Prstenovi moći”, bazirana na djelima J. R. R. Tolkien, čije je prikazivanje izazvalo lavinu negativnih reakcija kod fanova Tolkienova Međuzemlja i to s razlogom.

Ekranizacija Tokienovih djela nikada nije bila jednostavan posao, no do početka ovog stoljeća, kad je izašla višestruko nagrađivana i prihvaćena filmska trilogija „Gospodar prstenova” pod redateljskom palicom Petera Jacksona, smatralo se kako nitko neće uspjeti adaptirati remek-djelo profesora s Oxforda na veliko platno.

Međutim, ono što je uspjelo afirmiranom redatelju Jacksonu i studiju New Line Cinema, vrlo vjerojatno neće nepoznatim osobama iza ove serije i Amazonovu studiju, a najočitiji je razlog taj što Amazon ne razumije bit Tolkienova opusa nego samo želi iskoristiti poznatu franšizu s ogromnim brojem fanova kako bi na i ne baš suptilan način podvalio poruku forsirane različitosti, lažne tolerancije, otvorene seksualnosti, toksične muževnosti i radikalnog feminizma. Kako stvari stoje, najesen, 2. rujna predstoji nam vandalizacija i bastardizacija Tolkienova nasljeđa.

Poznato je kako Bezos, vlasnik Amazona, želi da „Prstenovi moći” budu sljedeće „Igre prijestolja”, što je i potvrđeno unajmljivanjem usluga „trenera za intimne scene”, koji bi trebao koordinirati golišave scene, takozvane sekspozicije (ekspozicije pune seksa), a po uzoru na seriju „Igre prijestolja”. Međutim, još je poznatija stvar kako se ni u jednom Tolkienovu djelu ne nalaze opisi takvih scena jer je Tolkien, kao autentični katolik, izbjegavao neprimjerene i nečedne opise. To fanovi jako dobro znaju, no ne i Amazon.

Poznato je također, a vidljivo već iz samog trailera, kako Bezos i njegov studio žele diversificirati Međuzemlje i napučiti ga rasama koje se ondje uopće ne nalaze pa tako u najavi imamo patuljke i vilenjake crne rase, a prema spekulacijama i crne hobite. Da se razumijemo, Tolkien nije imao ništa protiv bilo koje rase, no njegovo je Međuzemlje predviđeno kao mitologija za Englesku i zbog toga, kao sjeverozapadno područje u davnoj prošlosti, bilo je napučeno isključivo bijelom rasom. Čini se da će zbog popularne i pretjerane rasne reprezentacije u današnjim medijima i ova serija pokleknuti pred forsiranom različitosti i lažnom tolerancijom.

No čini se da će još jedna boljka ove serije biti i radikalni feminizam i popularna medijska poruka kako žene mogu sve raditi jednako kao muškarci pa čak i bolje, zbog čega su muškarci svakoj osviještenoj ženi zapravo nepotrebno. Prema najavi je očito da će tu poruku na svojim leđima nositi vilenjakinja Galadriel koja će u Amazonovoj interpretaciji postati neka mješavina Ramba i Rockyja, a nikako mudre, plemenite i prije svega, ženstvene lothlorienske gospe, u kakvom smo je izdanju vidjeli u Jacksonovoj verziji. Imamo još za vidjeti kako će Amazon prikazati muškarce u svojoj seriji, no prema iskustvu možemo očekivati da će od muškaraca napraviti slabiji spol koji bez žena ne zna i ne može učiniti apsolutno ništa.

Uz uključivanje tih forsiranih modernih ideologija, Amazonova će interpretacija Profesorova opusa uključivati distorziju i kompresiju vremena, tj. serija će prikazivati u vremenskom okviru od samo nekoliko godina pojedine događaje koji se u povijesti Međuzemlja odigravaju po nekoliko stoljeća, pa čak i tisućljeća. Drugim riječima, producenti ove serije, ni u dubini ni u širini neće ostati vjerni književnom predlošku, već će raditi nešto što se naziva „Gospodar prstenova: Prstenovi moći”, a sadržaj će biti nešto sasvim, sasvim drugo.

Sam Tolkien je rekao kako je njegovo djelo, „Gospodar prstenova”, u svojoj biti „duboko vjersko i katoličko djelo”. Međutim, „djelo” koje za najesen priprema Amazon u svojoj će biti, kako sada stvari stoje, biti duboko svjetovno i antikatoličko djelo, koje će slaviti dekonstrukciju tradicionalnog morala i tabua te degradaciju svega onoga što su prijašnje generacije držale svetim i plemenitim. Prema riječima koje se pripisuju Tolkienu: „Zlo ne može stvoriti ništa novo, nego samo iskvariti i uništiti ono što su sile dobra izumile ili napravile.”

Drugog rujna kada izlazi prva epizoda ove serije ujedno je i spomendan smrti J. R. R. Tolkiena, po mnogima najboljeg autora 20. st. Nadajmo se da se neće morati okretati u grobu. Uostalom, procijenite i sami…

Foto: YouTube