„Prstenovi moći” – nadolazeća Amazonova bastardizacija Tolkienova opusa

Nedavno je izašla prva najava Amazonove serije „Prstenovi moći”, bazirana na djelima J. R. R. Tolkien, čije je prikazivanje izazvalo lavinu negativnih reakcija kod fanova Tolkienova Međuzemlja i to s razlogom.

Ekranizacija Tokienovih djela nikada nije bila jednostavan posao, no do početka ovog stoljeća, kad je izašla višestruko nagrađivana i prihvaćena filmska trilogija „Gospodar prstenova” pod redateljskom palicom Petera Jacksona, smatralo se kako nitko neće uspjeti adaptirati remek-djelo profesora s Oxforda na veliko platno.

Međutim, ono što je uspjelo afirmiranom redatelju Jacksonu i studiju New Line Cinema, vrlo vjerojatno neće nepoznatim osobama iza ove serije i Amazonovu studiju, a najočitiji je razlog taj što Amazon ne razumije bit Tolkienova opusa nego samo želi iskoristiti poznatu franšizu s ogromnim brojem fanova kako bi na i ne baš suptilan način podvalio poruku forsirane različitosti, lažne tolerancije, otvorene seksualnosti, toksične muževnosti i radikalnog feminizma. Kako stvari stoje, najesen, 2. rujna predstoji nam vandalizacija i bastardizacija Tolkienova nasljeđa.

Poznato je kako Bezos, vlasnik Amazona, želi da „Prstenovi moći” budu sljedeće „Igre prijestolja”, što je i potvrđeno unajmljivanjem usluga „trenera za intimne scene”, koji bi trebao koordinirati golišave scene, takozvane sekspozicije (ekspozicije pune seksa), a po uzoru na seriju „Igre prijestolja”. Međutim, još je poznatija stvar kako se ni u jednom Tolkienovu djelu ne nalaze opisi takvih scena jer je Tolkien, kao autentični katolik, izbjegavao neprimjerene i nečedne opise. To fanovi jako dobro znaju, no ne i Amazon.

Poznato je također, a vidljivo već iz samog trailera, kako Bezos i njegov studio žele diversificirati Međuzemlje i napučiti ga rasama koje se ondje uopće ne nalaze pa tako u najavi imamo patuljke i vilenjake crne rase, a prema spekulacijama i crne hobite. Da se razumijemo, Tolkien nije imao ništa protiv bilo koje rase, no njegovo je Međuzemlje predviđeno kao mitologija za Englesku i zbog toga, kao sjeverozapadno područje u davnoj prošlosti, bilo je napučeno isključivo bijelom rasom. Čini se da će zbog popularne i pretjerane rasne reprezentacije u današnjim medijima i ova serija pokleknuti pred forsiranom različitosti i lažnom tolerancijom.

No čini se da će još jedna boljka ove serije biti i radikalni feminizam i popularna medijska poruka kako žene mogu sve raditi jednako kao muškarci pa čak i bolje, zbog čega su muškarci svakoj osviještenoj ženi zapravo nepotrebno. Prema najavi je očito da će tu poruku na svojim leđima nositi vilenjakinja Galadriel koja će u Amazonovoj interpretaciji postati neka mješavina Ramba i Rockyja, a nikako mudre, plemenite i prije svega, ženstvene lothlorienske gospe, u kakvom smo je izdanju vidjeli u Jacksonovoj verziji. Imamo još za vidjeti kako će Amazon prikazati muškarce u svojoj seriji, no prema iskustvu možemo očekivati da će od muškaraca napraviti slabiji spol koji bez žena ne zna i ne može učiniti apsolutno ništa.

Uz uključivanje tih forsiranih modernih ideologija, Amazonova će interpretacija Profesorova opusa uključivati distorziju i kompresiju vremena, tj. serija će prikazivati u vremenskom okviru od samo nekoliko godina pojedine događaje koji se u povijesti Međuzemlja odigravaju po nekoliko stoljeća, pa čak i tisućljeća. Drugim riječima, producenti ove serije, ni u dubini ni u širini neće ostati vjerni književnom predlošku, već će raditi nešto što se naziva „Gospodar prstenova: Prstenovi moći”, a sadržaj će biti nešto sasvim, sasvim drugo.

Sam Tolkien je rekao kako je njegovo djelo, „Gospodar prstenova”, u svojoj biti „duboko vjersko i katoličko djelo”. Međutim, „djelo” koje za najesen priprema Amazon u svojoj će biti, kako sada stvari stoje, biti duboko svjetovno i antikatoličko djelo, koje će slaviti dekonstrukciju tradicionalnog morala i tabua te degradaciju svega onoga što su prijašnje generacije držale svetim i plemenitim. Prema riječima koje se pripisuju Tolkienu: „Zlo ne može stvoriti ništa novo, nego samo iskvariti i uništiti ono što su sile dobra izumile ili napravile.”

Drugog rujna kada izlazi prva epizoda ove serije ujedno je i spomendan smrti J. R. R. Tolkiena, po mnogima najboljeg autora 20. st. Nadajmo se da se neće morati okretati u grobu. Uostalom, procijenite i sami…

Foto: YouTube