Antonio Rizvić: „Drvo Art” je naša obiteljska poduzetnička priča prepuna blagoslova

Razgovarali smo s 33-godišnjim Antonijem Rizvićem iz Orubice, mladim slavonskim poduzetnikom u obiteljskom obrtu „Drvo Art”, čiji se radovi mogu naći diljem Hrvatske, ali i šire. S našim je portalom podijelio svoju obiteljsku poduzetničku priču.

„Sve je zapravo počelo davno kad je mama Marija, koja je i vlasnik obrta, počela kao mala izrađivati figure od gline, nakon čega je radila kao rezbar u jednoj tvornici u Novoj Gradiški. Nakon nekog vremena i četvrtoga djeteta dobila je upit bi li htjela napravit kip sv. Florijana od drveta za vatrogasce pa je tako krenula naša obiteljska poslovna priča”, objasnio nam je Antonio, drugi od petero djece Marije i Branka Rizvić.

Njihov se obiteljski obrt razvijao tijekom godina, a njihova je ponuda uključivala kipove, anđele, ambone, oltare, sedesa za svećenike i ministrante, raspela, križeve, reljefe i slike.

„Radili smo radove koji se nalaze po cijeloj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a možemo se pohvaliti da su neki naši radovi završili u Vatikanu, brdu križeva u Litvi i kao poklon prilikom dolaska pape Benedikta XVI. u Zagreb 2013. g. Većinom su to radovi koji se rade po narudžbi i izrađujemo ih od punoga drveta hrasta, jasena, trešnje, lipe. Sve ovisi o tome jesu li kipovi bojani ili u prirodnoj boji drveta. Kipovi i reljefi baš su ručni rad, a svi su ostali radovi kombinacija ručne i strojne obrade”, objasnio nam je Antonio.

Da bi jedan takav obrt uspio, potrebna je dobra raspodjela rada pa svatko u obitelji ima svoju ulogu koju treba izvršiti.

„Tata Branko je zadužen za izradu nacrta, dogovore te izradu oltara, ambona, tabernakula, sedesa te pripremu i ljepljenje kipova prije završne obrade, što je i najvažnija stvar prije završne obrade da drvo bude kvalitetno osušeno i da nakon ljepljenja ne dolazi do pucanja. Mama Marija je kiparica, slikarica i žena, majka, kraljica. Brat Ivan je više zadužen za finalnu obradu te lakiranje i osmišljavanje novih proizvoda s bratom Markom koji je na završnoj godini na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, slikarstvo i restauracija.”

Iako je zaposlen u jednoj privatnoj tvrtki u Zagrebu, Antonio je pretežno zadužen za marketing te izravnu i neizravnu prodaju njihovih proizvoda. Stoga sve što se tiče marketinga obavlja online dok je ostatak obitelji u Slavoniji. „Sestre Marina i Martina uskoče kad je neki veći projekt u pitanju i kad treba brzo djelovati pa svi zajedno priskočimo da što prije završimo”, nadodaje Antonio.

Njihovi su proizvodi većinom bili namijenjeni za sakralne objekte, no u posljednje su se vrijeme tehnološki opremili pa su se i proširili u paleti proizvoda. Stoga su uz izradu kipova, oltara, ambona, sedesa, klupa i raspela počeli izrađivati i križeve za mladence, okvire za slike, okvire za ogledala s rezbarijom, natpise dobrodošlice s imenima mladenaca te slike u raznim tehnikama crtanja i slikanja.

„Poslove većinom dobivamo preko preporuka, a do sada smo izlagali na Teološko-pastoralnom tjednu koji se početkom svake godine održavao na Šalati u Zagrebu, no nakon potresa neizvjesno je kad bi se to opet moglo održati. Sukladno toj situaciji morali smo se prebaciti na društvene mreže te kroz predstavljanje na društvenim mrežama koje su dostupne svima doći do širega broja ljudi. No svakako su nam ciljana skupina oni ljudi koji su unutar Crkve i povezani s Majkom Crkvom”, predočio nam je današnju poduzetničku situaciju naš sugovornik.

Naravno, s obzirom da se bave izradom sakralnih predmeta i predmeta s kršćanskim motivima, veliku ulogu u životu obitelji Rizvić igra i katolička vjera.

„S obzirom da smo kroz gotovo cijeli život povezani s Crkvom kroz posao, tako se nastavilo i kroz život. Osobno sam bio uključen u Salezijansku mladež u Zagrebu, radio sam s mladima u svojemu rodnom selu i župi u Orubici kroz organizaciju dječjih ljeta i ljetovanja za mlade, odlazio sam na susrete mladih, a kasnije sam se uključio u molitvene zajednice. Kao obitelj uključeni smo u molitvenu zajednicu ”GRM” te u slavljeničku službu ”Gorući Grm”, a sestra Marina i brat Marko sviraju na vjenčanjima.”

Ukoliko vam se svidjela ova kratka poduzetnička priča obitelji Rizvić iz Slavonije, svakako je podržite kupnjom njihovih vrijednih unikatnih proizvoda.

„Najlakše je da dođete na našu Facebook ili Instagram stranicu i lajkate nas. Tamo objavljujemo sve naše radove i novosti vezane za nove proizvode koje imamo u ponudi. Za svako pitanje stojim na raspolaganju. Hvala vam što ste me pozvali i pružili mi priliku da se predstavimo na vašemu portalu”, zaključio je razgovor naš sugovornik Antonio.

 

Razgovor vodio: Krunoslav Puškar

Foto: privatna arhiva obitelji Rizvić