Većina ljudi koji se liječe od nečega složila bi se da je jaka intimna veza s Bogom važna za liječenje od ovisnosti. Međutim, većina muškaraca s kojima radim upravo se s time muče. Tome je često slučaj što imaju iskrivljenu sliku Boga.

Ako te tvoja slika Boga navodi na to da Ga se bojiš ili da si ljut na Njega, bit će ti jako teško da Mu vjeruješ. Premda postoje mnogi faktori koji mogu doprinijeti razvitku nečije slike Boga, ovo su četiri najčešćih faktora:

  1. Način na koji je Bog prezentiran tijekom djetinjstva. Ako je način na koji su te učili o Bogu Njega predstavljao kao strogog nalogodavca, tada je lako bojati Ga se. Ako se vjera predstavlja kao nešto više od dugog popisa pravila koja treba poštovati, tada je lako postati ljut na Boga.
  2. Odnos s tvojim ocem. Mi često uzimamo sliku našeg zemaljskog oca i lijepimo je na Boga. Stoga, ako si imao oca koje je bio ljut, nasilan, kritičan, hladan, koji te odbacivao itd., vrlo ćeš lako gledati na Boga kao na istu vrstu osobe.
  3. Gubitci/Traume u životu. Ako si iskusio mnoge velike gubitke i(li) traume u svome životu, lako je postati ljut na Boga. Možda ćeš stoga reći: ʽKako može živi Bog dopustiti da se dogode tako užasne stvari?ʼ Iz toga se može razviti slika Boga koji kažnjava bez razloga ili koji jednostavno ne brine dovoljno da bi zaštitio svoju djecu.
  4. Krivnja i sram. Na tvoju su sliku Boga možda utjecali krivnja i sram koje nosiš od grijeha koje si počinio u prošlosti ili od grijeha koji su drugi počinili na tebi. Možda ćeš pomisliti: ʽKako može Bog voljeti nekog poput mene?ʼ ili ʽToliko sam oštećen da mi Bog nikad neće pomoćiʼ. Osobe koje su bile žrtve nasilja često se tako osjećaju.

Svaki od ovih faktora može dovesti do razvijanja nezdrave, netočne slike Boga. Možeš Ga gledati kao ljutog nalogodavca, osobe koja kažnjava ili koja jednostavno ne brine za ljude. Kao posljedica, možeš se bojati Boga ili biti ljut na Njega. To može dovesti do izbjegavanja Boga ili čak Njegova odbacivanja.

Bog želi da gledamo na Njega kao na oca punog ljubavi koji brine za nas i proviđa za naše potrebe. Ako se s time mučiš, predlažem ti da pronađeš dobrog duhovnika. To je osoba s kojom ćeš se nalaziti otprilike jednom mjesečno kako biste diskutirali o tvom odnosu s Bogom. Duhovnik je najčešće svećenik. Međutim, on također može biti đakon, vjerska osoba ili laik koji je obučen u duhovnom vodstvu. Kako bi pronašao duhovnika, jednostavno pitaj svog župnika da ti ga predloži.

Sa zdravom slikom Boga, lako je razviti duboku i intimnu vezu s Njim punu povjerenja. To ne pomaže muškarcima samo u oporavku od kakve ovisnosti, nego i u stjecanju samopouzdanja kako bi pobijedili u drugim bitkama u svome životu. Stoga se pitaj: ʽKako ja to vidim Boga?ʼ. Ako tvoja slika nije slika brižnog oca punog ljubavi, možda je vrijeme da je počneš mijenjati. Bit ćeš si vječno zahvalan na tome.

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.