Parovi koji potroše manje na dan vjenčanja imaju bolji brak

„Vjenčanja su jako izmakla kontroli, a pokazalo se da pretjerana potrošnja nije sjajna za brakove”, ovim riječima započinje članak kršćanske informativne agencije Aleteie koji zapravo sažima tendencije mnogih današnjih vjenčanih parova.

U posljednjih nekoliko desetljeća vjenčanja su postala sve skuplja, a zaručnici velik naglasak stavljaju na svoj dan vjenčanja umjesto na pripremu za brak.

Prosječno vjenčanje stoji gotovo 30.000 američkih dolara (213.500 kn), ako se ne uključi medeni mjesec, a jedan od osam parova potroši više od 40.000 američkih dolara (285.000 kn) na taj najvažniji dan u životu.

Mnogi misle kako bi tako skupo vjenčanje svatko organizirao da ima tolik budžet, no trošenje ogromnih svota novaca se uopće ne preporuča iz sljedećih razloga.

Kao prvo, organiziranje skupog vjenčanja nameće velika očekivanja na parove koji zbog toga odgađaju dan vjenčanja. Mnogi se parovi u konačnici ne odlučuju vjenčati i propuštaju velike milosti sklopljenog sakramenta braka misleći kako ionako nikada ne bi skupili dovoljno novaca za organiziranje vjenčanja.

Tu se postavlja pitanje gdje su oni dani naših djedova i baka kad se organiziralo skromno vjenčanje u crkvi i svadba u obiteljskom domu. Povratak tih dobrih starih dana omogućio bi i povećanje vjenčanja i svadbenih svečanosti kod kojih je naglasak na sklapanju svetog sakramenta, a ne nadmetanju s drugima, dokazivanje ili pak ispunjavanje očekivanja sredine.

Drugi razlog zašto se ne preporučaju skupa vjenčanja jest taj što su ona loša za brak. Naime, prema jednom novom istraživanju, održavanje skromnog vjenčanja je zapravo bolje za sam brak, odnosno što je skuplje vjenčanje, brak je obično – kraći. Ako bismo to izrazili formulom, ona bi glasila ovako: trajanje braka obrnuto je proporcionalno potrošenoj svoti novca na dan vjenčanja.

Parovi koji se odlučuju za skuplje vjenčanje, nesvjesno od njega prave vrhunac svoje veze, a zapravo bi se vjenčanje trebalo smatrati skromnim početkom dugoga bračnoga hoda.

No kako onda uštedjeti na proslavi sklapanja sakramenta braka? Autor članka navodi sljedeće prijedloge: održite svadbu u župnoj dvorani, obiteljskom dvorištu ili nekom drugom mjestu koje nije skupo; sami napravite pozivnice i program; uključite prijatelje i članove obitelji da pomognu napraviti jednostavne cvjetne aranžmane; napravite vlastiti popis glazbe koja će svirati; nemojte unajmiti limuzinu; preskočite organizaciju momačke i djevojačke večeri; smanjite broj uzvanika itd.

Ukratko, budite kreativni. Pitajte se želite li uistinu veliko vjenčanje ili ste se odlučili za njega jer ga svi imaju. Ako se ipak odlučite za jednostavniju i jeftiniju varijantu vjenčanja, možete organizirati skuplju proslavu 15., 25. ili 50. godišnjice braka. To je već razlog za veliko slavlje!

 

Preuzeto sa stranice www.aleteia.org.

Foto: Unsplash